Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

"Αόρατοι άνθρωποι σε αδιάβατους δρόμους"

Γράφει η Χρύσα Κεσίδου*
Στατιστικά τουλάχιστον το 10% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει προβλήματα που εμποδίζουν την κοινωνική του αλληλεπίδραση (Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με αναπηρίες υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο). 

Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα και αρκετοί από αυτούς είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια. Κάποιοι έχουν προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής. Συμπολίτες μας που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ή έχουν ψυχικές διαταραχές .

Σε περασμένες εποχές η κοινωνία μας τους αντιμετώπιζε ως στίγμα. Οι οικογένειες προσπαθούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση, εγκλωβίζοντας τους στο σπίτι στην καλύτερη περίπτωση ή σε κάποιο άσυλο στην χειρότερη. 

Απότοκο αυτής της κατάστασης ήταν η γέννηση πόλεων, πολεοδομικών συγκροτημάτων και υποδομών που ποτέ δεν έλαβαν υπόψη τους τις ανάγκες αυτής της κατηγορίας των πολιτών. Σε αυτό, αν κανείς προσθέσει τον άναρχο και αυθαίρετο τρόπο που γεννήθηκαν οι ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα αυτές της επαρχίας, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.

Το Κιλκίς είναι μια εχθρική πόλη για τα ΑμεΑ. Δυστυχώς αυτή η μερίδα των συμπολιτών μας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο κοινωνικό γίγνεσθαι λόγω της έλλειψης υποδομών, αλλά και το σημαντικότερο, της έλλειψης διάθεσης προόδου σε αυτόν τον τομέα. 

Ως εκπαιδευτικός της Ειδικής Αγωγής είχα πολλές φορές την ευκαιρία να συζητήσω με μαθητές μου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μια μικρή μου μαθήτρια μου εκμυστηρεύτηκε κάτι πολύ σημαντικό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. «Δεν θέλω να με λυπούνται» μου είπε, «Δεν θέλω να με αγαπούν, θέλω να με αντιμετωπίζουν όπως όλα τα άλλα παιδιά». Το αίτημα αυτό νομίζω ότι περικλείει όλα όσα πρέπει να γίνουν από την κοινωνία μας για τα ΑμεΑ. 

Οφείλει η κοινωνία να δράσει μέσα από τους θεσμικούς της εκπροσώπους και πρώτα από όλους ο δήμος, ώστε οι ΑμεΑ συμπολίτες να απολαμβάνουν όλα όσα απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι.

Σημαντικότατη είναι η συμβολή του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης Κιλκίς και των εργαζομένων σε αυτό, του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς, «ΒηματίΖΩ» με την φοβερή δουλειά που επιτελούν, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Δήμου. Στα παραπάνω προστίθενται και οι δημόσιες εκπαιδευτικές υποδομές όπως το Ειδικό Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο με τον μεγάλο αριθμό εθελοντών τους. Όμως η πλήρης κοινωνική ένταξη απαιτεί και τη δυναμική παρουσία του δήμου.

Η στήριξη των ΑμεΑ θα πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής ενός σύγχρονου δήμου. Απαιτείται άμεση παρέμβαση με την υλοποίηση έργων, ανάπτυξης δράσεων και δημιουργίας δομών για ποιοτικότερη ζωή μέσα από την αναβαθμισμένη καθημερινότητα, θα πρέπει να καθοδηγεί τις ενέργειές μας.

Αναφαίρετο δικαίωμα των ΑμεΑ συμπολιτών μας είναι η πρόσβαση στα δημόσια μέσα μεταφοράς στον δήμο μας. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια λήψης των κατάλληλων μέτρων μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας για να εξασφαλιστεί στα ΑμεΑ ισότιμη πρόσβαση με τους υπόλοιπους δημότες στο φυσικό περιβάλλον. Αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν την αναγνώριση και εξάλειψη των εμποδίων στην προσβασιμότητα, ξεκινώντας από τους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους.

Κατά τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό θα πρέπει να προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων παιδικής χαράς σχεδιασμένων για παιδιά με αναπηρίες στις παιδικές χαρές του δήμου μας. Εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ στο κέντρο της πόλης μας. 

Καταγραφή των «προβληματικών» σημείων από εμάς τους ίδιους τους δημότες, και πρόταση στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (π.χ. διαβάσεις και πεζοδρόμια). Πρόβλεψη και κατασκευή ειδικών θέσεων σε κάθε χώρο δημόσιων εκδηλώσεων, όπως αθλητικών αγώνων, ομιλιών συναυλιών για ΑμεΑ. Συμμετοχή των ΑμεΑ στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού του δήμου. Διαμεσολάβηση του δήμου στα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης και ένταξης των ΑμεΑ.

Θα έλεγε κανείς ότι οι πόλεις δεν μεταμορφώνονται από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά θα πρέπει κάποτε από κάπου να ξεκινήσουμε. Προτείνω, την συγκρότηση ομάδας υποψηφίων με στόχο την επαφή με τους θεσμικούς φορείς των ΑμεΑ, ώστε τα θέματα, αλλά και η κουλτούρα ένταξης των ΑμεΑ, να μεταφερθούν και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Προτείνω την δημιουργία ενός καταλόγου δέκα βημάτων που θα υιοθετήσουν όλοι οι δημότες μας, κάνοντας την ζωή των ΑμεΑ πιο εύκολη. Προτείνω την άτυπη υιοθέτηση ποσόστωσης Ατόμων με Αναπηρία στα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κάποιους από τους στόχους της δημοτικής παράταξης: «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη» με τον Τάκη Αγαθόπουλο.

Αποτελούν το πνεύμα που πρέπει να διέπει κάθε σύγχρονο δήμο.

«Δήμος σταθερά προσηλωμένος στην αρχή της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης, που θα εγγυάται τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου τα Άτομα με Αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής»

Χρύσα Κεσίδου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
με τον συνδυασμό Συμμετέχω - Ο Δήμος στα χέρια του Πολίτη και υποψήφιο Δήμαρχο Κιλκίς τον Δημήτριο Αγαθόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.