Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Εικόνα σου είμαι κοινωνία...


Του Μάκη Ιωσηφίδη
2019 μ. Χ.
Νάτες πάλι οι αυτοδιοικητικές εκλογέεες…Βρεεε….καλώστες κι ας άργησαααν. Θα ψηφίσουμε-λέει- για Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο. Βάι βάι βάι…αυτό είναι Δημοκρατία. Τα κόμματα πια δεν δίνουν "χρίσμα" αλλά "στήριξη". Άκου να δεις πρόοδος…Ψηφίζουμε ελεύθερα και εκλέγουμε τους άξιους που θα διοικήσουν το Δήμο μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. 


Και βλέπει κανείς εκατοντάδες υποψήφιους ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν λίγα αξιόλογα πρόσωπα αλλά και πολλά που δεν είχαν μέχρι τώρα καμιά παρουσία στα δρώμενα της τοπικής μας κοινωνίας. Η μόνη δράση κάποιων απ’ αυτούς υπήρξε μέσα στα πλαίσια του κόμματός τους. 

Γνήσια παιδιά του ‘’κομματικού σωλήνα’’. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι από τους υποψήφιους που δεν τους είδε κανείς πουθενά να αγωνίζονται σε κάποιον φορέα για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στην κοινωνική αλληλεγγύη … ΠΟΥΘΕΝΑ.

Θα βγούνε λοιπόν οι υποψήφιοι στην πιάτσα, θα πίνουν τον καφέ τους στα γνωστά στέκια της πόλης και θα κάνουν χειραψίες με τον λαουτζίκο. Και να τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τον υποψήφιο Δήμαρχο και να το ενδιαφέρον για την οικογένειά σου.

- Αλήθεια τι κάνει ο γιος; Πού βρίσκεται; Η κόρη καλά; Τα δέοντα στην σύζυγο.

Κι εσύ θα καμαρώνεις που ασχολήθηκε μαζί σου ο υποψήφιος Δήμαρχος. Αυτός ντε που επέλεξε να στηρίξει το κόμμα σου. Θα έχεις να το λες. ‘’Τι καλό παιδί….και απλός άνθρωπος…και καταδεκτικός…να φανταστείς νοιάστηκε για τα παιδιά μου’’.

Για τον σταυρό στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους δεν χρειάζεται σκέψη. Ο ένας θα πάει στον ξάδελφο τον Αντώνη. Να έχουμε κάποιον από το σόι μας στο δημοτικό συμβούλιο μπας και βολέψει κάπου το παιδί. Ο άλλος σταυρός θα πάει στην Κατερίνα που μένει στην πολυκατοικία μας και ο τρίτος στον Σταμάτη που παίζουμε μπιρίμπα στο καφενείο. Η οικογένεια και το σόι θα ψηφίσει αυτό που αποφάσισα. Αμ πώς; Έχω καμιά εικοσαριά ψήφους που τους κρατάω γερά.

Και να οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στα μπαλκόνια. Λόγια…λόγια…λόγια. Και υποσχέσεις. Θα…θα…θα…

2023 μ. Χ.
Παραμονές δημοτικών εκλογών. Οι ίδιες λακκούβες στους δρόμους που καταστρέφουν τα αυτοκίνητα των δημοτών. Τα ίδια σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια που δεν νοιάζεται κανείς για να επισκευαστούν. Ο ίδιος ανύπαρκτος φωτισμός από τις καμένες λάμπες στις κολόνες. Τα ίδια αδέσποτα σκυλιά που πολλαπλασιάστηκαν και δαγκώνουν πια όποιον κυκλοφορεί. Χιόνια τον χειμώνα και κανείς δεν νοιάζεται για τον καθαρισμό τους. 

Σκοτώνεται ο κόσμος με κατάγματα. Η ίδια πλήρης ανυπαρξία πράσινου στη μικρή μας πόλη. Η ίδια τσιμεντένια κεντρική πλατεία και το ίδιο τσιμεντένιο πάρκο. Καμία αισθητική παρέμβαση στους ανοιχτούς χώρους της πόλης μας με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η ίδια ασχήμια. Πώς βέβαια να ζητήσεις αισθητική παρέμβαση από εκλεγμένους που στερούνται στοιχειώδους αισθητικής;

Κι εσύ πάλι, κάθεσαι αραχτός με τη φραπεδιά στο στέκι σου και ετοιμάζεσαι να ψηφίσεις για δήμαρχο το καλό παιδί που στηρίζει το κόμμα σου και νοιάστηκε για τα παιδιά σου. Ετοιμάζεσαι να σταυρώσεις τον ξάδελφό σου για νάχεις κάποιον απ’ το σόι σου στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Να βάλεις ένα σταυρό επίσης στον γιο της Μαρίκας από την οικοδομή σας και στον Χρήστο που παίζετε μπιρίμπα στο καφενείο. Και βρίζεις μετά για τα χάλια της πόλης σου. Και δεν κάνεις αυτό που πρέπει. Να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να κάνεις το αυτονόητο. Ποιο είναι αυτό; Να του ρίξεις μια μεγαλόπρεπη μούντζα.

Το σήμερα χειρότερο απ' το χτες
και τ' αύριο απ' το σήμερα θε να 'ναι...
εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω.
(Γαλάτεια Καζαντζάκη)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.