Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Υποψήφιε Δήμαρχε Κιλκίς, ποια είναι τα σχέδιά σου για το κολυμβητήριο της πόλης μας;

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Μαύρος
Υποψήφιε δήμαρχε Κιλκίς, μη βιαστείς να απαντήσεις γιατί θα εκτεθείς ανεπανόρθωτα. Όπως εκτέθηκαν και οι προκάτοχοί σου. Οι οποίοι τα έκαναν και εδώ μούσκεμα. Και να είχαμε κολυμβητήριο με νερό; Χωρίς νερό και τα έκαναν μούσκεμα. Φαντάσου να είχαμε και νερό τι θα έκαναν οι ανίκανοι.

Είναι κουραστικό να γκρινιάζεις αλλά και ταυτόχρονα σου προκαλεί μεγάλο θυμό η ανικανότητα και η αδιαφορία αυτών που μας διοικούσαν τόσα χρόνια στο Κιλκίς.

Διότι για αυτούς, αυτό που είχε σημασία ήταν η καρέκλα της εξουσίας. Για εμάς και τα παιδιά μας θα ενδιαφερόταν; Τι ζητούσαμε μήπως; Ένα απλό κολυμβητήριο, σε μια πόλη που η μοναδική γούρνα για βουτιές, ήταν το Σαλάτς.

Και φώναζαν οι ψυχολόγοι, γιατροί, παιδαγωγοί. Θέλετε να σώσετε τα παιδιά σας; Βάλτε τα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Όχι βέβαια με τον φονικό πρωταθλητισμό… Όσο δε, για τα άτομα με κινητικά ή νοητικά προβλήματα; Oι φυσίατροι και οι νευρολόγοι ήταν κατηγορηματικοί: « Μόνο η επαφή με το νερό, μπορεί να φέρει βελτίωση στον ασθενή. Διότι η έλλειψη βαρύτητας του δίνει άλλο ψυχικό συναίσθημα αλλά και τεράστια ευκολία στις κινήσεις.

Ζήσαμε ατέλειωτη κοροϊδία εμείς οι Κιλκισιώτες. Ελάχιστες πόλεις δεν έχουν κολυμβητήριο στην Ελλάδα. Και φυσικά, μέσα σε αυτές και ο συνήθης ύποπτος …το Κιλκίς. Πονάει η αλήθεια, αλλά αυτή είναι…. Το Κιλκίς είναι «πεταμένο».

Γιατί άραγε εκλέξαμε όλους αυτούς; Η κοροϊδία περί κολυμβητηρίου ξεκίνησε τη δεκαετία του 70. Τότε που ήρθε ο Αχιλλέας, ο αδελφός του Καραμανλή και ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες, το σχέδιο του περί κολυμβητηρίου στο Κιλκίς. Παιδάκια ήμασταν. Χαρήκαμε, γελάσαμε, ονειρευτήκαμε ένα διαφορετικό Κιλκίς, αλλά για άλλη μια φορά μείναμε με το …σωσίβιο στο χέρι.

Έφυγε ο Αχιλλέας, ήρθαν μετά οι επόμενοι, και ξανά οι επόμενοι, αλλά πισίνα γιοκ. Επί χρόνια καταπίναμε, καταπίναμε, καταπίναμε, τα ψέματα, τις υποσχέσεις, τις φτηνές δικαιολογίες και την ανικανότητα τους. Μήπως επιτέλους κάνουν ένα απλό κολυμβητήριο. Καθυστερήσεις, αναβολές και ξανά αναβολές. Φταίει ο εργολάβος, φταίει Δημαρχία, φταίει η Νομαρχία και μετά Περιφέρεια, φταίει ο ένας, φταίει ο άλλος, φταίμε εμείς, φταίτε και εσείς, φταίει και ο Χατζηπετρής.

Ώσπου πριν καμιά δεκαριά χρόνια επιτέλους το θεμελιώνουν. Κλαίγαμε από χαρά και συγκίνηση. Είχαν τελειώσει τα χαρτομάντηλα στα σούπερ μάρκετ από τα δάκρυα χαράς που ρίχναμε. Δεν το πιστεύαμε. Αφού πληρώνουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να θεμελιώσουν το πολυπόθητο κολυμβητήριο Κιλκίς, ξαφνικά ακυρώνεται το έργο !!! «Κακώς είχαμε προβλέψει να γίνει η πισίνα 50 μέτρα, ενώ είναι βιώσιμη οικονομικά μόνο στα 25 μέτρα».

Που να το πεις αυτό στην Ευρώπη; Θα σε κλείσουν στο ψυχιατρείο. Κι όμως, αυτή ήταν η επίσημη αιτία διακοπής του έργου. Πεταμένα λεφτά για τσιμέντα και σίδερα που θα γινόταν κάποτε κολυμβητήριο. Και μετά κατάλαβαν τα σαΐνια ότι το κόστος συντήρησης και λειτουργίας ήταν αβάσταχτο. Αφού ξεκίνησαν και χρυσοπλήρωσαν. Μήπως από την τσέπη τους τα έβαζαν…;

Ευτυχώς κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια, ιδιώτες επένδυσαν λίγο πιο πέρα και έφτιαξαν κάτι αξιοπρεπές και επιτέλους τα παιδιά μας μαθαίνουν να κολυμπούν έστω και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι φωτογραφίες από το ημιτελές κολυμβητήριο είναι χθεσινές αλλά και από το 2015 όταν αναφερθήκαμε ξανά και ξανά σε αυτό το ντροπιαστικό θέμα για την πόλη του Κιλκίς. Τσιμέντα, σιδερόβεργες, λιμνάζοντα βρώμικα νερά και μια ζούγκλα από θεόρατα χόρτα και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πεταμένα, είναι η εικόνα σήμερα εκεί.

Υποψήφιε Δήμαρχε Κιλκίς, ποια είναι η δική σου πρόταση; Έχεις οικονομοτεχνικό σχέδιο να αξιοποιήσεις αυτό που ήδη υπάρχει; Υπάρχει λύση ή όχι; Ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε και να πάψουμε επιτέλους να ελπίζουμε; Υπάρχει μήπως τρόπος να αξιοποιηθούν τα τοπικά εργοστάσια του νομού μας για την παροχή υλικών όπως αλουμίνιο, τζάμια, ψύξη-θέρμανση, φωτοβολταϊκά πάνελ, γεωθερμία, ανελκυστήρες, σίδερα, δομικά υλικά; (Σταυροχώρι-Παντελεήμονας κτλ) Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τοπικούς επιστήμονες και επιχειρηματίες; (μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανολόγους μηχανικούς, εργάτες και τόσα άλλα) που θα δώσουν τα φώτα τους και να δουλέψουν όλοι;

Τελικά που αξίζει να επενδύσεις βρε υποψήφιε δήμαρχε; Στα χρεοκοπημένα κόμματα με τις ανούσιες ιδεολογίες; Η στα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής μας;

Διάβασε εδώ τι προτάσεις είχαμε κάνει πριν λίγα χρόνια μήπως και φτιαχτεί αλλά και λειτουργήσει με τρόπο που γίνει βιώσιμο.http://gnomikilkis.blogspot.com/2013/03/2-2041.html






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.