Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Λαμπροτρίτη στη Γουμένισσα: στηλογραφία της πίστης

Δελτίο τύπου Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου 
“Αγάπησε τους Αγίους, για να ελεηθείς από το Θεό δια μέσου αυτών· 
πόθησε τους Αγίους, για να κυριευθείς από τον πόθο να τους μοιάσεις” 
(όσιος Ησύχιος)
Ένα λιμάνι καθημερινών προσευχών και λειτουργικών δεήσεων το Μοναστήρι των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γρίβας, 7 χλμ από τη Γουμένισσα του Ν. Κιλκίς. Με τη μυστική παρουσία των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων, των οποίων ιερά λείψανα εκτίθενται μονίμως σε προσκύνηση.

Μέσα στη χαρά της Αναστάσεως, τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα, η Ιερά Μητρόπολις με επίκεντρο την Ιερά Μονή τίμησε και πάλιν εορταστικά τους αγίους νεοφανείς Μάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη. Ολημερίς το Μοναστήρι υποδέχθηκε προεόρτια την ευλάβεια, την ευγνωμοσύνη η τον πόνο πολλών προσκυνητών. Η προσέλευσή τους συνεχίσθηκε και εόρτια.

Όπως κάθε χρόνο και εφέτος εκτέθηκαν επιπλέον σε ολοήμερη προσκύνηση τμήμα της Τιμίας Κάρας (από τη δεξιά υπερόφρυο περιοχή) του αγίου Ραφαήλ και ένα από τα πλευρά της ακρωτηριασμένης και πυρίκαυστης παρθενομάρτυρος αγίας Ειρήνης.

Την παραμονή, Λαμπρο-Δευτέρα 29 Απριλίου έγινε η αναστάσιμη Ενάτη Ώρα στο τέλος της οποίας ο Ποιμενάρχης μας ενδύθηκε την αρχιερατική στολή. Στη συνέχεια τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και την κυριώνυμη εόρτια ημέρα της Λαμπρο-Τρίτης Όρθρος, Αρχιερατική Λειτουργία, και στο τέλος λιτανεία των ιερών λειψάνων, ενώ το απόγευμα εψάλη ο Εσπερινός οιονεί της αποδόσεως του εορτασμού.

Σε όλες τις Ακολουθίες και ιερές τελετουργίες προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο αρχιμ. Βησσαρίωνα, την Αδελφότητα της Μονής και πολλούς άλλους Ιερείς εκ της οικείας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων. Προ της απολύσεως χειροθέτησε στο λειτούργημα του εξομολόγου τον παν. αρχιμ. Νικόδημο Δαούλκα, μέλος της Αδελφότητος και –σημειωτέον– εκ των βασικών στελεχών της πρώτης λειτουργίας του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος αποβλέποντας σε μια δυναμικότερη και αμεσότερη κατήχηση των πολυπληθών προσκυνητών έδειξε προς όλους από γιγαντοοθόνες περιστατικά θαυμασίων της θείας λειτουργίας, επιδοτώντας το δέος της πίστεως και την κατάνυξη της ευλάβειας σε όλους κατά κοινήν ομολογία. Ανάλογες αναφορές έκανε και στο κήρυγμά του κατά τη θεία λειτουργία, επιδεικνύοντας αποτυπώσεις από θαυμάσια του λειτουργικού μεγαλείου.

Η πρωινή πανήγυρις μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την TV 4E ανά το πανελλήνιο και ευρύτερα. Την πανήγυρι τίμησαν ο Βουλευτής-τ.Υπουργός κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης με Δημοτικούς Συμβούλους και τον Πρόεδρο της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. κ. Κων/νο Σιωνίδη, ο Πρόεδρος του ΔΔ Γουμένισσας κ. Αθανάσιος Τραχανίδης, ο Πρόεδρος της ΔΚ Γρίβας κ. Γεώργιος Μπακάλης, ο Ταξίαρχος-Δκτης της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας “Σύνταγμα Κυδωνιών” κ. Ιωάννης Γκουτζουρέλας με αξιωματικούς, αξιωματικοί-εκπρόσωποι του Ταξίαρχου-Δκτη της 71ης Μ/Κ Ταξιαρχίας “ο Πόντος”, ο Δκτης του Α.Τ.Γουμένισσας κ. Αντώνιος Λιακόπουλος, ο Δκτης της ΠΥ Γουμένισσας κ. Χρήστος Γκαντίδης, ο Δασάρχης Γουμένισσας κ. Αντώνιος Τζάκος, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, ενώ στη λιτανεία από υπόσχεση ευγνωμοσύνης μετείχε και πολυμελέστατη ομάδα από τα παραδοσιακά Χάλκινα της Γουμένισσας, τα οποία με άριστο τρόπο παιάνιζαν το νικητήριο ύμνο “Χριστός ανέστη”.

Σε όλους επιδόθηκε από την ευλογία της αρτοκλασίας και των κολλύβων με την θαυμάσια τεχνουργημένη απεικόνιση των Νεοφανών Αγίων Μαρτύρων, καθώς και ατομικές μερίδες με αρτοσκευάσματα και πασχαλινό αυγό, ενώ παρατέθηκε και δεξίωση στους κληρικούς και τους επισήμους.

Πλήθος οικογενειών από όλη τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία προσέρχονταν διαρκώς στο προσκυνηματικό καταφύγιο της θεόδοτης Χάρης των θαυματουργών Νεοφανών Αγίων. Ανάμεσά τους και επώνυμοι ιαθέντες, των οποίων οι ολοζώντανες ομολογίες κατά καιρούς είναι αναρτημένες στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, προς επιστηριγμό της πίστης και της ευλάβειας όλων. Όπως και η συνεισφορά της ομολογίας και πολλών άλλων προσκυνητών, που είδαν αναζήσαντες τους δικούς τους σε μια πορεία ζωής συντεταγμένης στο Χριστό δια των θαυματουργών Αγίων.

Μια απροσδόκητη συνεισφορά χαράς και ελπίδος στο ζώντα Θεό, μέσα στο “γκρίζο πεδίο” μιας γενικής ισοπέδωσης που βρυχάται να καταπιεί με κάθε τρόπο “όσους πιστούς”, κι ας μην το κατορθώνει τελικά…

Επιδότηση ελπίδος και χαράς, και η “αίνεσις Θεού” όλες τις μέρες που προηγήθηκαν, με τη συμμετοχή των ανθρώπων μας στη “στηλογραφία της πίστης”. Είτε τη Μεγ. Παρασκευή με συναγέρτη τον Άχραντο Νεκρό της αγαπήσεως του Θεού προς όλον τον κόσμο. Είτε το Πάσχα με τον Τυθέντα υπέρ ημών, που το ζήσαμε λατρευτικά με την παννυχίδα της Αναστάσεως και τη θεία Λειτουργία, αλλά και τον Εσπερινό της αγάπης.

Πάλι τα περιάκουστα χάλκινα προσέδιδαν εδώ στη Γουμένισσα τον ενθουσιασμό με την συμβολική της “αινέσεως (ως) εν ήχω σάλπιγγος”. Αποβραδίς της Μ. Παρασκευής με το ρυθμό του “Αι γενεαί πάσαι”, διαμεριζόμενα στους τρεις ναούς και στη συνοδεία των συνεκκλησιασμένων για την εκφορά των τριών Επιταφίων ανά τις κεντρικές οδούς με σύγκλιση στην κεντρική πλατεία, σημάδι της ενότητας των καρδιών που μας εμπνέει η πίστη και η ευλάβεια. Είτε στη λιτανεία του Πάσχα και του Αγίου Γεωργίου με το ρυθμό του “Χριστός ανέστη”, στη μεγάλη πάλι λιτανεία ανά τις οδούς της ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού. Προεξάρχων σε όλα ο Σεβασμιώτατος.

Ευλογία Θεού και επιδότηση στο συναγερμό των καρδιών όλων η ποιμαντικά οργανωμένη “πρωτοβουλία χαράς” στο Πολύκαστρο, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, με το μεγάλο και χαρωπό γεύμα αγάπης στον αυλόγυρο του περίλαμπρου ναού της Αγίας Τριάδος. Οργανωτής από χρόνια ο αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης και συνοργανωτές το πλήθος των οικογενειών που συνέπραξαν είτε με την πρόσφορά των αμνοεριφίων είτε με εθελοντική διακονία τους είτε με τη συμμετοχή τους. Μια “λειτουργία μετά τη λειτουργία” της εορτής του Μητροπολιτικού Ναού του “Αγίου Γεωργίου”, στο καθιερωθέν δείπνο, που συναγείρει τις καρδιές στην απλή και χαρούμενη εμβίωση της ενότητας της ενοριακής.

Απομένουν οι άλλες διοργανώσεις της Παρασκευής της Διακαινησίμου στους συνοριακούς Ευζώνους (εορτασμός του ηρωϊσμού στα χρόνια της Κατοχής), της Κυριακής του Θωμά στην ιστορική Γέφυρα Θεσσαλονίκης (με τη λιτανεία της Παναγίας Ρευματοκρατούσης) και μέσα στο Μάϊο της άλλης λαμπρής επετείου της Μάχης του Σκρα. Με ενεργό παντού την παρουσία της τοπικής μας Εκκλησίας, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας και τους ιερείς να προσδίδουν σε όλες τις διοργανώσεις αυτό που αποζητά ο τόπος μας και ο λαός μας πιο πολύ σήμερα: το “υπέρ πίστεως και πατρίδος”, την ιστορία εμβαπτισμένη στην εσχατολογία της σωτηρίας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.