Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Κάμερες σε δημόσιους χώρους. Είναι νόμιμη η χρήση τους;



Κάμερες σε δημόσιους χώρους. Ο Κωνσταντίνος Τζίκας (δικηγόρος & διαμεσολαβητής)* αναφέρθηκε στο ραδιόφωνο του Alpha και στην πρωινή εκπομπή του δημοσιογράφου Δημήτριου Λαζόπουλου «Εδώ Θεσσαλονίκη» στο κατά πόσο είναι νόμιμη η χρήση των καμερών ασφαλείας οι οποίες τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους. Η συνέντευξη αυτή πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ομιλία του Τζίκα Κωνσταντίνου στο κλαδικό συνέδριο της Salonica Electonix το οποίο διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη 6 & 7 Απριλίου 2019.

Ενδεικτικά, ο Κωνσταντίνος Τζίκας τόνισε πως η τοποθέτηση καμερών στις εθνικές οδούς γίνεται για την αποφυγή ατυχημάτων και για όσους αναπτύσσουν υψηλή ταχύτητα. Επί λέξει, δήλωσε πως «η καταγραφή αυτή επιτρέπεται, όταν πρόκειται για τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, την προστασία του Πολιτεύματος και την αποτροπή εγκλημάτων προδοσίας».

Σχετικά με την ύπαρξη κάμερας στις δημόσιες υπηρεσίες, ξεκαθάρισε πως δεν επιτρέπεται οι κάμερες να εστιάζουν «σε πρόσωπα και συμπεριφορές». Η λήψη τους πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να επιβλέπει τους χώρους εισόδου και εξόδου. Εξαίρεση αποτελούν τα ταμεία και οι χώροι με τα χρηματοκιβώτια, υπό τον όρο ότι «οι κάμερες εστιάζουν στο αγαθό που προστατεύουν και όχι στους χώρους των εργαζομένων».

Τέλος, για να υπάρχει κάμερα σε διαδρόμους πολυκατοικίας, ο κ. Τζίκας υπήρξε κατηγορηματικός. «Πρέπει να υπάρξει συναπόφαση των 2/3 των ενοίκων». Η κάμερα μπορεί να εστιάζει μόνο στην είσοδο κάποιου διαμερίσματος, σε περίπτωση που εστιάζει και σε κοινόχρηστους χώρους όπως το ασανσέρ και ο διάδρομος, πρέπει να υπάρχει «ρητή συγκατάθεση του γείτονα», συμπλήρωσε ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, η κάμερα επιτρέπεται μόνο στα ταμεία, κατέληξε ο κ. Τζίκας.

Πηγή: www.alpha965.gr

*Κωνσταντίνος Τζίκας
Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω
Διαμεσολαβητής Υπουργείο Δικαιοσύνης
www.tzikas-lawfirm.gr 
τηλ. 2310266849

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.