Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Μια άλλη διάσταση των οργανωμένων οπαδών

Του Παναγιώτη Σαββίδη
Δεν είναι πρώτη φορά που οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ η ORIGINAL 21, αλλά και συνολικά το οπαδικό κίνημα των Αεκτζήδων, πέρα από τον στόχο να παρακολουθούν την ΑΕΚ σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας και της Ευρώπης σε όλα τα αθλητικά της τμήματα, να αναπτύσσουν πολύμορφη πολιτική – αντιφασιστική δράση - παρέμβαση.

Να θυμίσουμε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ και οι οπαδοί της, τον Απρίλιο του 1999 ταξίδεψαν στην φλεγόμενη Σερβία από τις νατοϊκές βόμβες, για να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον Σέρβικο λαό και να καταδικάσουν την βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον τους, με την διοργάνωση ποδοσφαιρικού αγώνα μεσούσης βομβαρδισμών μεταξύ της ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ και της ΑΕΚ.

Η κίνηση αυτή βρήκε ανταπόκριση από τον Σέρβικο λαό που αποθέωσε την ΑΕΚ, όταν η χώρα ήταν διεθνώς αποκλεισμένη από ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ε.Ε και καταστρέφονταν από τις "έξυπνες" βόμβες τους κόντρα στην ηρωική αντίσταση των Σέρβων επί 78 μέρες.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ μέσο της ORIGINAL 21 ήταν οι πρώτοι και ίσως οι μοναδικοί οργανωμένοι οπαδοί που αντιτάχθηκαν με ανακοίνωση τους ενάντια στους ναζί της «χρυσής αυγής».

Κατήγγειλαν την ρατσιστική – ξενοφοβική ρητορεία, τον φασισμό, τον εθνικισμό, την μισαλλοδοξία και ότι αυτές οι φωνές δεν έχουν θέση στην κερκίδα και πουθενά.

Η ΑΕΚ και οι οπαδοί της είναι οι μοναδικοί που φιλοξενούν δωρεάν στις κερκίδες των ποδοσφαιρικών αγώνων πρόσφυγες και μετανάστες, για να ψυχαγωγηθούν, για να περάσουν κάποιες ανέμελες ώρες, μακριά από τα άγχη και τα αδιέξοδα που υπομένουν.

Μια κίνηση έμπρακτης λαϊκής αλληλεγγύης σε λαούς που έφυγαν από τις πατρογονικές εστίες τους μετά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ή από την φτώχεια και την μεγάλη δυστυχία που φέρνουν το τέλος των εχθροπραξιών, με την επιβολή της ιμπεριαλιστικής ειρήνης που καταδυναστεύει το ίδιο και υποτάσσει τους λαούς, καταδικάζοντας τους σε έναν φαύλο κύκλο ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά λειτούργησαν και πάλι στην ΟRIGINAL. Ο σύνδεσμος της ΑΕΚ στο Κορωπί ΟRIGINAL MAΡΚΟΠΟΥΛΟΥ καλεί την Κυριακή 21 Απριλίου( μέρα της μαύρης επετείου για την χώρα και το λαό μας με την επιβολή της Αμερικανοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών) τον λαό της περιοχής στις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου στο άγαλμα, για να διαδηλώσουν ενάντια στην παρουσία της «χρυσής αυγής» στο δημαρχείο της πόλης, για προγραμματισμένη εκδήλωση ύστερα από την επαίσχυντη συμφωνία του δημάρχου Κορωπίου, να παραχωρηθεί αίθουσα του δήμου στους ναζί της «χρυσής αυγής».

Στο υποκριτικό "NO POLITICA" που προωθούν πολλοί στις κερκίδες οι οπαδοί της ΑΕΚ δείχνουν την ανάλογη ωριμότητα. Παίρνουν θέση και απαντούν με δράσεις και παρεμβάσεις που αναδεικνύουν ότι ο φασισμός δεν έχει θέση στις κερκίδες, στον αθλητισμό, πουθενά.

Με όχημα το "ΝΟ POLITICA" φασιστικά συνθήματα όπως «αλήτες, προδότες, πολιτικοί» ή« η δημοκρατία σας πούλησε την Μακεδονία» και άλλα, επιχειρήθηκε σε κάποιες κερκίδες να αθωωθεί η φασιστική παρέμβαση στην λογική εδώ δεν χωράνε κόμματα.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν ξεπλένουν τον φασισμό, τον εθνικισμό, τον στρεβλό πατριωτισμό, που κάποιοι που θέλουν να περάσουν στις κερκίδες με την απαράδεκτη συμφωνία των «Πρεσπών».

Αυτό επιδιώκει το «σύνθημα» του «ΝΟ POLITICA» στις κερκίδες. Να αποτελέσει έναν επιπλέον εργαλείο χειραγώγησης της κυρίαρχης πολιτικής, να δημιουργεί υποτακτικές συνειδήσεις στις αντιλαϊκές πολιτικές μέσο του ιδεολογήματος των χαμηλών απαιτήσεων (καλά είναι και τα 300 – 400 ευρώ μισθό), την αποδοχή μέτρων που ρίχνουν το λαϊκό βιοτικό επίπεδο, την αναποτελεσματικότητα των λαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων και να αφήνει χαραμάδα στην φασιστική δράση και παρέμβαση μέσο της πατριδοκαπηλίας που ξέρουν καλά να επιδίδονται οι φασίστες.

Η ORIGINAL 21 και γενικότερα οι οπαδοί της ΑΕΚ έχει χρόνια που απάντησαν στο "NO POLITICAL" χωρίς να λέμε ότι όλα γίνονται σωστά. Τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου προσωπική άποψη.

Έχουν ανοίξει ένα δρόμο που μπορεί να γενικευτεί και στις τάξεις των οπαδών της ΑΕΚ άλλα και γενικότερα όλων των οπαδών των ομάδων.

Το γήπεδο και η αγάπη στην ομάδα δεν πρέπει να αποτελούν χώροι αποχαύνωσης, αδιαφορίας και κοινωνικής απαθείας, κυρίως δεν πρέπει να θεοποιείται η επιχειρηματική δράση, ο εκατοστέ καπιταλιστής πρόεδρος, όπως θέλει το κυρίαρχο σύστημα στα πλαίσια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, του επαγγελματικού αθλητισμού γενικότερα.

Αλλά το γήπεδο και ο παλμός της κερκίδας μπορεί να συνδεθεί αρμονικά με τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις για την ζωή που μας αξίζει σαν λαός, να γίνει χώρος ζυμώσεων που θα πυροδοτεί θετικές – ριζοσπαστικές διεργασίες.

Στην κερκίδα αναστενάζει ο λαός που καθημερινά είναι αντιμέτωπος με χίλια δυο βάσανα, απότοκα των αντιλαϊκών επιλογών που περιθωριοποιούν την κοινωνική πλειοψηφία, δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας, αβεβαιότητας, συνθήκες μερικής η απολυτής φτώχειας.

Η κερκίδα δεν πρέπει να γίνεται το χωνευτήρι της λαϊκής εκτόνωσης και κοινωνικής αδιαφορίας.

Το αντίθετο, η κερκίδα σαν αναπόσπαστο κομμάτι του λαού πρέπει να διαπαιδαγωγεί αγωνιστικές ανυπότακτες συνειδήσεις στον ταξικό αγώνα, στην λαϊκή πάλη, στην προοπτική της κοινωνικής αλλαγής.

Να μην χαρίσουμε τις κερκίδες, το ποδόσφαιρο και όλο τον αθλητισμό στα σκοτεινά ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και στους μηχανισμούς χειραγώγησης τους.

Και οι κερκίδες να κάνουν η διαφορά που φοβούνται οι κυρίαρχοι εξουσιαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.