Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Επίσκεψη Δημήτρη Αγαθόπουλου σε ΔΕΥΑΚ και ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Κιλκίς


Δελτίο τύπου υποψηφίου Δημάρχου Κιλκίς, Δημήτρη Αγαθόπουλου 
Προγραμματισμένη επίσκεψη πραγματοποίησε την Πέμπτη 28/03/2019 κλιμάκιο του συνδυασμού «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» στους χώρους της ΔΕΥΑΚ και του Βιολογικού Καθαρισμού, με τον επικεφαλής του συνδυασμού Δημήτρη Αγαθόπουλο. Τον κο Αγαθόπουλο πλαισίωναν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Φαρμακομύτης Γεώργιος, Μελάς Ζωηρός και Φραγγελάκης Οδυσσεύς. 


Σκοπός της επίσκεψης, στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, ήταν η ενημέρωση από την πλευρά της Διεύθυνσης από τον κ. Αβραμίδη Ηλία, η συνάντηση με τους εργαζόμενους και η ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της επιχείρησης και την βελτίωση των υπηρεσιών της.

Κεντρικοί άξονες της συζήτησης ήταν:

1) Η παράμετρος εξασφάλισης επάρκειας νερού για τους οικισμούς του Δήμου αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας αυτού.

2) H προστασία του περιβάλλοντος και

3) Η Αειφορία.

Η ΔΕΥΑΚ ως επιχείρηση που διαχειρίζεται το ζήτημα του νερού και των λυμάτων της πόλις του Κιλκίς και των οικισμών, είναι η καρδιά της λειτουργίας του Δήμου. Ως τέτοια η κάθε δημοτική αρχή οφείλει τα μεγάλα έργα και η στρατηγική διαχείριση των υδάτινων πόρων, να είναι αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των Δημοτικών Παρατάξεων και όχι μονομερών επιλογών ευκαιριακών πλειοψηφιών.

Ο ευαίσθητος τομέας της επάρκειας του νερού, της ποιοτικής του βελτίωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος από την χρήση αυτού, είναι μείζονος σημασίας για κάθε δημοτική αρχή.

Εκτιμούμε ότι οι αλλαγές της σύνθεσης των νέων διοικήσεων, ο τρόπος ανάδειξής των, που θα ισχύουν από εδώ και πέρα, αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, με το νέο νομοσχέδιο για την Τ.Α, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα μειώνοντας τις πελατειακές σχέσεις των "παρογόντων", τις αγκυλώσεις του συστήματος και την γραφειοκρατία.

Με λίγα λόγια η κατάργηση του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου και άλλες θεσμικές αλλαγές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο, θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την οικονομική διαχείριση του φορέα δίνοντας δυνατότητες ευελιξίας στην λειτουργία του.

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης και η τιμολογιακή της πολιτική. Παράμετροι που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ανταποδοτικό τέλος του δημότη, αλλά και με την επιθετική πολιτική της επιχείρησης ένταξής της σε εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, από την εξοικονόμηση πόρων από την αλόγιστη χρήση του νερού, από την χρήση αειφορικών ενεργειακών συστημάτων για την λειτουργία των αντλιοστασίων και του Βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων κ.ά.

Εκτιμούμε ότι το ισχύον καθεστώς τιμολογιακής πολιτικής, σχεδόν αμετάβλητο από την εποχή των Καποδιστριακών Δήμων, είναι ξεπερασμένο και δημιουργεί στρεβλώσεις και αδικίες για τις οποίες επιβαρύνεται τελικά ο πολίτης.

Η σταδιακή ενοποίηση της τιμής χρέωσης του νερού σε συνάρτηση με την εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του νερού , θα είναι η δίκαιη λύση στην άναρχη σημερινή κατάσταση που επιφέρει και πολλές διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Τρίτο μεγάλο ζήτημα, το οποίο επιβάλλεται να εξεταστεί από κάθε δημοτική αρχή, πολύ περισσότερο από την δική μας, διότι λόγω της κλιματικής αλλαγής είμαστε στην απειλούμενη ζώνη ξηρασίας, είναι η αειφορική εκμετάλλευση των υδάτινων όγκων δηλ. την αποταμίευση νερού σε ταμιευτήρες συγκράτησης νερού με την κατασκευή φραγμάτων στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, για την μελλοντική του χρήση.

Είναι προφανές ότι η υιοθέτηση της λογικής για την κατασκευή έργων συγκράτησης των υδάτινων όγκων, έχει και την διάσταση της αναπτυξιακής πολιτικής από την στιγμή που αυτές οι ποσότητες νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων, που σημαίνει παραγωγική δραστηριότητα, θέσεις εργασίας και συγκράτηση ενεργού πληθυσμού στις περιοχές μας.

Διαπιστώνουμε επίσης ότι επιμέρους ζητήματα δυσχεραίνουν την λειτουργία της επιχείρησης, όπως η σοβαρή έλλειψη προσωπικού λόγω μνημονιακών πολιτικών, η αμφισβήτηση του ανεξάρτητου ρόλου των υπηρεσιακών παραγόντων από τους αιρετούς, τα πολλά τεχνικά προβλήματα από την άναρχη κατάσταση του παρελθόντος, τις αγκυλώσεις του δημοσίου για την εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των αντλιοστασίων κ.ά

Τέλος η ψυχή της επιχείρησης είναι οι εργαζόμενοί της, επιβάλλεται η αύξηση του αριθμού για να μπορέσει η επιχείρηση να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες των συμπολιτών μας και την εύρυθμη λειτουργία της .

Ακόμη και σήμερα, αρκετοί συμπολίτες μας, βιώνουν τις επιπτώσεις των πολιτικών της προηγούμενης δεκαετίας, σε βαθμό που δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους έναντι της επιχείρησης. Είναι αδιανόητη η διακοπή παροχής νερού όπου διαπιστώνεται η οικονομική ανέχεια.

Όσο αφορά τις χρηματοδοτήσεις Φιλόδημος Ι και ΙΙ , συνολικού ύψους 5.800.000 ευρώ, πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες προκειμένου να προκύψει εργολάβος για την κατασκευή των έργων.

Τέλος πρέπει να δοθεί οριστικό τέλος στην εκκρεμότητα με τους εργαζόμενους που δουλεύουν με μπλοκάκι. Δικαιούνται να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης .

Βιολογικός Καθαρισμός
Στο πλαίσιο των ενημερωτικών συσκέψεων ο υποψήφιος Δήμαρχος Κιλκίς της αυτοδιοικητικής παράταξης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ - Ο Δήμος στα Χέρια του Πολίτη», Αγαθόπουλος Δημήτρης την Πέμπτη 28/03/2019 επισκέφθηκε τον χώρο του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων του Κιλκίς. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Κιλκίς κος Αβραμίδης Ηλίας ,ο προϊστάμενος των εγκαταστάσεων κος Νίκος Αποστολίδης και η χημικός ποιοτικού ελέγχου κα Κουρτίδου Σοφία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας και στρατηγικής ανάπτυξης του Βιολογικού Καθαρισμού Κιλκίς και των υπολοίπων μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή της Κρηστώνης, της Ν. Σάντας, των Καστανιών κ αι του Δροσάτου . Στους μικρούς οικισμούς επιβάλλεται η διαχείριση των λυμάτων να γίνεται με έργα μικρού κόστους.

Διαπιστώνουμε την επάρκεια των εγκαταστάσεων για την διαχείριση των λυμάτων της Πόλης του Κιλκίς, όχι όμως στις εγκαταστάσεις των υπολοίπων μονάδων των παραπάνω περιοχών. Η σοβαρή έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει το έργο των υπευθύνων και των εργαζομένων. Η έλλειψη δε προσωπικού δυσχεραίνει και το έργο του εργαστηριακού ελέγχου της ποιότητας του νερού σε όλη την επικράτεια του Δήμου, όπως και του νερού που προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων και διοχετεύεται στο περιβάλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.