Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Προϊστορία...


Του Μάκη Ιωσηφίδη
Οι ιστορικοί λένε ότι με την ανακάλυψη της γραφής η ανθρωπότητα πέρασε από την προϊστορία στην ιστορία. Μήπως όμως έκαναν λάθος; Ήταν Οκτώβρης του 2018. Βράδυ, καλός ο καιρός και η παρέα των δασκάλων βρίσκεται στο παραδοσιακό σουβλατζίδικο του Θόδωρου Μιχαηλίδη στο κέντρο του Κιλκίς. 

Απολαμβάνει τα πεντανόστιμα σουβλάκια και σουτζουκάκια του Θόδωρου με τη συνοδεία ρετσίνας. Η παρέα βρίσκεται μέσα στο σουβλατζίδικο ενώ οι υπόλοιπες παρέες που τα έπιναν στα τραπεζάκια έξω έχουν ήδη αποχωρήσει.

Ο Θόδωρος ετοιμάζεται να τα μαζέψει όταν αίφνης, μέσα στο σκοτάδι και την ερημιά του δρόμου εμφανίζεται μια σκια που προχωράει. Πλησιάζει στο σουβλατζίδικο και η παρέα των δασκάλων από την τζαμαρία αντικρίζει μια κακοντυμένη γριούλα να σέρνει τα πόδια της, να πλησιάζει και να σκαλίζει τα αποφάγια που άφησαν οι προηγούμενοι στα εξωτερικά τραπέζια. 

Μασουλάει κάποιο παχύ κομμάτι από σουβλάκι που έφτυσε κάποιος, τρώει κάποια τηγανητή πατάτα από αυτές που περίσσεψαν, μια ντομάτα από τη σαλάτα που άφησαν και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεγελάσει την πείνα της. Ο καλόκαρδος Θόδωρος έχει κλείσει την ψησταριά και αισθάνεται άσχημα που δεν έχει να της προσφέρει τίποτα. 

Η παρέα των δασκάλων της προσφέρει ένα σουβλάκι κι ένα σουτζουκάκι από αυτά που έμειναν και η γριούλα χάνεται μέσα στο σκοτάδι απότομα έτσι όπως εμφανίστηκε.

Ποιος να ξέρει άραγε τι Γολγοθά ανεβαίνει αυτή η γριούλα. Έζησε δύσκολες εποχές, ενδεχομένως να έκανε και οικογένεια, αγωνίστηκε, πάλεψε και νάτην τώρα, στη δύση της ζωής της να τρώει τα αποφάγια για να επιβιώσει. Το μεσημέρι μάλλον θα τρώει σε κάποια από τα συσσίτια κάποιας εκκλησίας με την ντροπή να την συνοδεύει για την κατάντια της.

Κι αναρωτιέται κανείς. Αιώνες τώρα η ανθρωπότητα δημιούργησε κοινωνικά συστήματα για να υπηρετήσουν τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Είναι δυνατόν λοιπόν σήμερα, στον 21ο αιώνα να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που λιμοκτονούν και ξεφτιλίζονται ζητιανεύοντας την αγαθοεργία; Τα διάφορα κοινωνικά συστήματα (οι διαφόρων ειδών -ισμοί) πώς δεν μπόρεσαν στην πορεία των αιώνων να εξασφαλίσουν τις αυτονόητες βιοτικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου για τροφή, στέγη και αξιοπρεπή ζωή;

Επιμένουμε λοιπόν ακόμα ότι η ανθρωπότητα πέρασε από την προϊστορία στην ιστορία; Λάθος κάνετε κύριοι ιστορικοί. Όταν με τα απάνθρωπα κοινωνικά συστήματα που εφαρμόζονται στον πλανήτη, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πεινούν και ζητιανεύουν για να επιβιώσουν, η ανθρωπότητα ζει ακόμα στην εποχή της προϊστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.