Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΚΙΛΚΙΣ «Έξυπνη Πόλη - Έξυπνος Δήμος» (Μέρος Α’)


Γράφει ο Χαράλαμπος Παρλαλόγλου*
Σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «Πρόσβαση στο Μέλλον», είχα αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο δήμος μας να εκμεταλλευθεί τις υποδομές που διαθέτει, για να σχεδιάσει και να προσφέρει νέες προηγμένες υπηρεσίες ώστε να ξεκινήσουμε να μιλάμε για μια «Έξυπνη Πόλη/Δήμο».

Παρότι ο όρος που χρησιμοποιείται ευρέως είναι «Έξυπνη Πόλη», θα επιμείνω να προσθέτω και το «Έξυπνος Δήμος» δεδομένου ότι η ορολογία αυτή εφαρμόσθηκε αρχικά σε Δήμους Μητροπολιτικών κέντρων με τους οποίους υπάρχουν μεν κάποια κοινά σημεία, ωστόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η μορφολογία του Δήμου Κιλκίς είναι διαφορετικά και ιδιαιτέρως σημαντικά στον όποιο σχεδιασμό.

Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσω μερικές σκέψεις και ιδέες μου για τις υπηρεσίες που μπορούμε να αναπτύξουμε ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται αυτό το όραμα. Το όραμα αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει διάρκεια στο χρόνο και πίστη στο αποτέλεσμα τόσο από την εκάστοτε δημοτική αρχή όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

Για να ξεκινήσει λοιπόν η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού, θα πρέπει να θέσουμε τους βασικούς στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε και ενδεικτικά αναφέρω τους πιο βασικούς:


Μείωση της γραφειοκρατίας και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού

Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου

Συμμετοχή των πολιτών και ανάδραση ιδεών, προτάσεων και ενστάσεων τους

Δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης μέσα από τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας

Προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας

Αποτελεσματικότερη επικοινωνία του έργου του Δήμου

Για να καταφέρουμε να φτάσουμε όμως στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μετά από τον καθορισμό των στόχων θα πρέπει να περάσουμε στην υλοποίηση μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας με πολλά επίπεδα εφαρμογών και υπηρεσιών, η οποία θα εξυπηρετεί καθημερινά τους στόχους αυτούς και κατ’ επέκταση τους πολίτες.

Τι μπορεί να προσφέρει πρακτικά όμως μια τέτοια ψηφιακή πλατφόρμα:

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Πολλές υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να διεκπεραιώνονται εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Σε όλους μας θα ήταν π.χ. πολύ πιο εύχρηστη η ηλεκτρονική αίτηση και υποβολή δικαιολογητικών για την εγγραφή των παιδιών μας στους παιδικούς σταθμούς, ή η αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) εγγράφων ή βεβαιώσεων που δεν εκδίδονται από την Εθνική Πύλη «ΕΡΜΗΣ» μέσω προσωποποιημένης πρόσβασης.

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Πρότυπων εγγράφων. Ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διάθεση εγγράφων και δικαιολογητικών, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει για κάθε συναλλαγή με το δήμο ποια έγγραφα απαιτείται να υποβάλλει, με τη λήψη και υποβολή τους πλήρως ηλεκτρονικά.

Ιδέες Πολιτών - Δημόσια Διαβούλευση. Άμεση υποβολή ΙΔΕΩΝ από την πλευρά του πολίτη για την αλλαγή που θέλει ο ίδιος να δει στην περιοχή του και μέσα από δημόσια διαβούλευση να επιβραβεύονται και να υλοποιούνται, όπου είναι εφικτό, οι καλύτερες ιδέες. Παράλληλα ο Δήμος μπορεί να προωθήσει και να ενισχύσει την συμμετοχικότητα πολιτών και φορέων, καλλιεργώντας τη λογική της από κοινού διαμόρφωσης των ενεργειών που συνθέτουν την στρατηγική του για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου του.

Πολιτισμός (e-culture). Χαρτογράφηση και προβολή όλης της πολιτιστικής δραστηριότητας του Δήμου (Ν.Π. Δήμου,Πολιτιστικοί Σύλλογοι, φορείς της πόλης κ.α.). Με ένα συνολικό και άμεσο τρόπο θα προωθούνται οι συνέργειες και η καλλιτεχνική δημιουργία για να δομήσουμε ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό/τουριστικό προϊόν με συμβολή στην πόλη αλλά και περιφερειακά.

MyCity. Oι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν πάνω σε χάρτη και σε πραγματικό χρόνο από τον υπολογιστή ή το κινητό τους,προβλήματα που εντοπίζουν σε οποιοδήποτε σημείο του Δήμου (όπως π.χ. κακοτεχνίες δρόμων – αντικατάσταση λαμπτήρων,προβλήματα καθαριότητας, φθοράς δημοτικής περιουσίας κλπ). Θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σε πραγματικό χρόνο, για καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, φυσικών καταστροφών κ.α.

Δημοτικό Εργαστήριο - «City Lab». Το City Lab μπορεί να είναι ένας τύπος fabrication lab (fablab) που απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε νέους επιχειρηματίες(startups), σε τοπικές επιχειρήσεις αλλά και σε φορείς που ασχολούνται με ανοικτές τεχνολογίες και πρακτικές. Οι δραστηριότητες που μπορούν να οργανωθούν σε ένα «City Lab» πρακτικά δεν έχουν όρια και μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δημιουργικά εργαστήρια, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, επιμορφωτικά θεματικά εργαστήρια, σχεδιασμό και πειραματική ανάπτυξη τρισδιάστατων αντικειμένων, ρομποτική, κ.α.

Με συγκροτημένο σχέδιο λοιπόν και γνώση μπορούμε να τα καταφέρουμε….

….. συνεχίζεται, μείνετε συντονισμένοι

* Παρλαλόγλου Χαράλαμπος
Ηλεκτρονικός Μηχανικός
Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος Κιλκίς (Δ.Ε. Κρουσσών)
Τσαντάκης Δημήτρης - Ενωτική Δύναμη Κιλκίς
Σύγχρονη Αντίληψη
#metonmpampi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.