Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Διάκριση του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς στους 2ους αγώνες επιχειρηματολογίας γυμνασίων της Κεντρικής Μακεδονίας

Δελτίο τύπου 1ου Γυμνασίου Κιλκίς 
Το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 διεξήχθησαν στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη οι 2οι Αγώνες Επιχειρηματολογίας και Αυθόρμητου Λόγου Κεντρικής Μακεδονίας για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων που διοργάνωσε το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας υπό την εποπτεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με συνδιοργανωτές τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη και το Πειραματικό Γυμνάσιο ΠΑ.ΜΑΚ.

Το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς συμμετείχε στο αγώνισμα των Δισσών Λόγων και κατέλαβε τη 2η θέση, αφού κέρδισε στην πρώτη φάση το Αρσάκειο και το Ελληνικό Κολέγιο. Στον τελικό κέρδισε η ομάδα του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου. 

Η ομάδα του Γυμνασίου μας αποτελούνταν από τους μαθητές της Β' και της Γ' Γυμνασίου, Κωνσταντίνο Μπουφίδη, Παύλο Παπαγεωργίου, Σοφία Κολεσιώτου, Κωνσταντίνο Μάτσκο, Γεώργιο Μαρκόπουλο και Ανατολή Μπεκτασιάδου. Προπονήτριες της ομάδας η Βιβή Ελευθεριάδου και η Λίνα Σταματοπούλου.

Λίγα λόγια για τους αγώνες

Η αντιλογία συχνά συγχέεται με την ανούσια ανταλλαγή λεκτικών διαξιφισμών, με την εριστικότητα και την αυθάδεια. Ωστόσο, η συγκροτημένη και ευπρεπής ανταλλαγή απόψεων, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων υπέρ και εναντίον μιας δεδομένης θέσης, συνεισφέρει συνήθως αποφασιστικά στη σφαιρικότερη αντιμετώπιση και τελικά στην πληρέστερη κατανόηση ενός ζητήματος. 

Παράλληλα, φέρνει τους συνδιαλεγομένους πιο κοντά μεταξύ τους, παρέχοντάς τους έναν κοινό χώρο επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς.

Η διοργάνωση αγώνων επιχειρηματολογίας (αντιλογίας) αποσκοπεί ακριβώς στην προώθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διαγωνιστούν μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. 

Οι κανόνες τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων, την πειθαρχημένη συνεργασία με τους συμπαίκτες τους και την με σεβασμό και κατανόηση κριτική των θέσεων της αντίπαλης ομάδας. Πρόκειται, φυσικά, για ένα εργαλείο ανάπτυξης της ελεύθερης κριτικής σκέψης, και όχι για όχημα προώθησης οποιωνδήποτε συγκεκριμένων απόψεων ή προσωπικών φιλοδοξιών.

Η γενική μορφή του Αγώνα Επιχειρηματολογίας

Το debate αποτελεί έναν αγώνα επιχειρηματολογίας πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Οι διάφορες ομάδες που συμμετέχουν στον αγώνα έχουν ως κύριο στόχο να αποδείξουν με τη χρήση πειστικών επιχειρημάτων πως η θέση τους είναι η σωστή.

Βασικό «όπλο» των ομάδων είναι τα επιχειρήματα και οι αντικρούσεις. Τα επιχειρήματα είναι προτάσεις/συμπεράσματα τα οποία έχουν προκύψει λογικά από κάποιες προκείμενες και ενισχύουν τη θέση της ομάδας. Οι αντικρούσεις είναι αντεπιχειρήματα, πρόκειται δηλαδή για προτάσεις που στόχο έχουν να πλήξουν τα επιχειρήματα των αντίπαλων ομάδων.

Άλλα «ρητορικά τεχνάσματα» όπως επικλήσεις στην αυθεντία ή στο συναίσθημα, δεν λαμβάνονται υπόψιν και δεν ενισχύουν τη θέση της ομάδας.

Το debate είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτουν πάντα δύο ακραίες θέσεις: ο Λόγος που υπερασπίζεται το θέμα, και ο Αντίλογος που το αντιπαλεύεται. Ένα παράδειγμα τέτοιου θέματος είναι: «Πρέπει να νομιμοποιηθεί η ευθανασία υπό όρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.