Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

ΚΔΑΠ Kinesis: 25η Μαρτίου - Διπλή γιορτή, διπλή χαρά!

Δελτίο τύπου ΚΔΑΠ Kinesis
"Ήταν 25 Μαρτίου του 1821 όταν ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τους συγκεντρωμένους επαναστάτες και ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στο θόλο του ιστορικού Ναού της Αγίας Λαύρας." Τιμώντας την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αφιερώσαμε αυτή την εβδομάδα την πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας σε αυτή ενημερώνοντας τα παιδιά στις δύο δομές μας, ΚΔΑΠ Kinesis for Kids και ΚΔΑΠ Kinesis for Juniors, μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο αλλά και ιστορικά βιβλία. 

Αρχικά αναφερθήκαμε στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και τις θυσίες τους προκειμένου να ελευθερωθεί το έθνος από τον τουρκικό ζυγό. Ποιοι ήταν, πως ένιωθαν και τι θα μας έλεγαν αν ήταν τώρα μαζί μας; Αφού γνωρίσαμε μερικούς από αυτούς μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο, μεταμορφωθήκαμε σε μικρούς δημοσιογράφους του Kinesis TV και την ώρα της δημιουργικής γραφής συντάξαμε τις δικές μας συνεντεύξεις. Έπειτα, τις δραματοποιήσαμε και χρησιμοποιώντας τον αυτοσχεδιασμό, απαντήσαμε στις ερωτήσεις, μπαίνοντας στη θέση των ηρώων μας.

Επιπλέον, τραγουδήσαμε το «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου, τον πατριωτικό αυτόν ύμνο που κατάφερε να αφυπνίσει και να ξεσηκώσει τον ελληνικό λαό και καταγράψαμε τους στίχους του σε ένα αυτοσχέδιο, χάρτινο γιλέκο τσολιά που φτιάξαμε την ώρα των εικαστικών. Στη φιλαναγνωσία διαβάσαμε για τη Μαντώ Μαυρογένους θαυμάζοντας τα κατορθώματα, την αφιλοκέρδεια της και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο εμψύχωνε και ενέπνεε τους αγωνιστές του ΄21.

Αναλύοντας τα γεγονότα αυτά εστιάσαμε και στις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Έτσι, τα παιδιά μας δημιούργησαν όμορφα μικρά τσολιαδάκια και ελληνοπούλες, ενώ παράλληλα σε μια ομαδική εργασία κατασκεύασαν μία μεγάλη παραδοσιακή φορεσιά τσολιά για να διακοσμεί το χώρο μας και να μας υπενθυμίζει τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας.

Επιπλέον, ποιος δεν έχει ανατριχιάσει στο άκουσμα των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στο Ζάλογγο και ποιον δεν έχει συγκινήσει η αντίσταση των Ελλήνων μέσω των «Κρυφών Σχολειών»; Τα δύο αυτά σημαντικά σημεία της ελληνικής ιστορίας προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στο μάθημα εικαστικών μέσω ενός κολλάζ. Την κατασκευή μας τελειοποιήσαμε γράφοντας στη κορυφή του ουρανού «Ζητώ η 25η Μαρτίου 1821»! Στο θρύλο του κρυφού σχολειού εστιάσαμε επίσης και μέσα από τον ομώνυμο πίνακα του Νικόλαου Γύζη, τον οποίο τα παιδιά μας προσπάθησαν να απεικονίσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Η 25η Μαρτίου όμως είναι συνδεδεμένη και με το χαρμόσυνο μήνυμα της αναγγελίας της γέννησης του Χριστού. Στο γεγονός αυτό αναφερθήκαμε στο μάθημα Ζωγραφικής παρουσιάζοντας στα παιδιά μας τον πίνακα του Μποττιτσελλι "Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου". Σχολιάσαμε τον πίνακα, μιλήσαμε για τον δημιουργό του και ζητήσαμε από τα μικρά μας να τον σχεδιάσουν και να τον χρωματίσουν. Επιπλέον, θέλοντας να αναπαραστήσουμε βιωματικά το γεγονός, φτιάξαμε και μικρούς κρίνους από χαρτόνι για να στολίζουν τα δωμάτιά μας και να μας θυμίζουν το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα της ορθοδοξίας.

Το μάθημα μαγειρικής αυτής της εβδομάδας ήταν ξεχωριστό αφού μας επισκέφθηκε η κα. Πόπη, η οποία μαζί με τη μικρή Παρασκευούλα μας έφτιαξαν πεντανόστιμα κουλούρια τα οποία τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γεμίσουν με κασέρι, τυρί, ελιά, ή ζάχαρη με κανέλα ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Πόπη που μας εντυπωσίασε με την εύκολη και νόστιμη συνταγή της γεμίζοντας το χώρος μας με όμορφες μυρωδιές, με τα Ελληνικά Μάρκετ να ενισχύουν πάντα την προσπάθειά μας παραχωρώντας μας τα πιο αγνά υλικά.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την 21η Μαρτίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down. Έτσι, θεωρήσαμε σκόπιμο με τα παιδιά μας, να μιλήσουμε για την αξία της διαφορετικότητας. Μάθαμε για τα "ξεχωριστά" αυτά παιδιά που έχουν τις ίδιες ανάγκες και όνειρα όπως όλοι μας. Ο μικρός πολύχρωμος ελέφαντας Έλμερ, μας βοήθησε να καλλιεργήσουμε την έννοια της αποδοχής μέσα μας. Αφού παρακολουθήσαμε την ιστορία του, αποτυπώσαμε σε χαρτί την δική μας οπτική της διαφορετικότητας, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό και ευφάνταστο τρόπο. Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος αγάπης και ασφάλειας για όλα τα παιδιά!

Τέλος, το μάθημα της μουσικής κάθε εβδομάδα μας χαλαρώνει, μας διασκεδάζει και μας διαπαιδαγωγεί. Με τη συντροφιά των μουσικών οργάνων κάναμε εξάσκηση τα τραγουδάκια μας, ταξιδεύοντας με τις μελωδίες τους και αποκτήσαμε συγχρονισμό ανάμεσα στις κινήσεις των χεριών και στα οπτικοακουστικά ερεθίσματα που δεχόμαστε. Οι μικροί οργανοπαίκτες μας με τη μουσική, το τραγούδι και τα μουσικά παιχνίδια καταφέρνουν κάθε φορά να γιορτάζουν και να έρχονται σ’ επαφή με τα συναισθήματά τους! Με την καθοδήγηση της Κυρίας Μουσικής δημιουργούν έννοιες, μαθαίνουν να έχουν αντίληψη, ωραιοποιούν και χτίζουν δικούς τους φανταστικούς κόσμους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.