Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Μήνυμα Θ. Ανθρακίδη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Υπογράφει ο Θέμης Θ. Ανθρακίδης
Οικονομολόγος - Υποψήφιος Βουλευτής ν. Κιλκίς
Κίνημα Αλλαγής
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου και κάποιες σκέψεις αβίαστα προκύπτουν. Πέρα από την νομοτελειακή εμπορευματοποίηση της ημέρας όπως και σχεδόν κάθε παγκόσμιας ημέρας, που την καθιστά ακόμη μια «γιορτή» όπως είναι για παράδειγμα του «Αγ. Βαλεντίνου», οφείλουμε να δούμε μια πιο ιστορική προσέγγιση η οποία έχει αναφορές και στο σήμερα.

Η ημέρα αυτή της 8ης Μαρτίου καθιερώθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Οι καταβολές όμως της θεσμοποίησης της ημέρας αυτής ως Παγκόσμιας Ημέρας, έλκονται από το μακρινό 1857, όταν γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα της υφαντουργίας εξεγέρθηκαν στην Ν. Υόρκη για την έλλειψη των εργασιακών δικαιωμάτων, τους εξευτελιστικούς μισθούς και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στον κλάδο.

Η αστυνομία κατά την παράδοση της εποχής, διέλυσε βιαίως την διαδήλωση των γυναικών αλλά έτσι γεννήθηκε το κίνημα.

Η προβολή των ιστορικών γεγονότων στο σήμερα με την ευκαιρία και της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, μας οδηγεί να σκεφτούμε εάν όντως έχουν δικαιωθεί πλήρως οι αγώνες εκείνης της εποχής και φυσικά σε ποιους τομείς υστερεί η δική μας κοινωνίας όσον αφορά την ισότιμη θέση των γυναικών στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

Σίγουρα μένουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν.

Η κρίση που ενέσκηψε τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα μας σίγουρα έχει πλήξει περισσότερο τις γυναίκες στον τομέα της εργασίας.

Οι γυναίκες δουλεύουν συχνότερα απ’ ό,τι οι άνδρες σε επισφαλείς θέσεις με χαμηλότερη μισθολογική αποζημίωση, κάτι το οποίο στην περίοδο της κρίσης επιδεινώθηκε.

Η ανεργία επίσης πλήττει περισσότερο τις γυναίκες σε συνδυασμό και με την μη αποδοχή ακόμη από πολλούς εργοδότες της ίσης αντιμετώπισης για ίδια καθήκοντα και με ίδια προσόντα.

Χωρίς να υπεισέλθουμε και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα όπως επί παραδείγματι σεξιστικές συμπεριφορές και απαρχαιωμένα οικογενειακά και κοινωνικά πρότυπα τα οποία ακόμη υφίστανται σε αρκετούς τομείς, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Ας είναι η σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μια ευκαιρία για την ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων και φυσικά το έναυσμα για την πλήρη εξάλειψη κάθε φυλετικής ανισότητας και προκατάληψης φυσικά μέσα από την προβολή και την τίμηση των αγώνων των γυναικών.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες !







Υπογράφει ο Θέμης Θ. Ανθρακίδης
Οικονομολόγος
Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Κιλκίς
Κίνημα Αλλαγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.