Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Πετυχημένη η σύσκεψη φορέων για τα οξυμένα προβλήματα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας στο νομό Κιλκίς


Δελτίο τύπου Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς (μέλος ΟΓΕ)
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, η προγραμματισμένη σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων, την οποία είχε καλέσει ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας στο νομό.

Με κεντρικό σύνθημα: «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες! Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλο το λαό!», από τη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση την Τρίτη 2 Απρίλη, στις 6:00 μ.μ., στην Πλατεία Ειρήνης, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν όλα τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς του νομού, όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικροί επαγγελματίες της πόλης και του χωριού, οι συνταξιούχοι, η νεολαία του τόπου μας.

Το πλαίσιο πάλης που αποφασίστηκε από τη σύσκεψη περιλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα:


Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού στα Νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας, με μόνιμη και πλήρους απασχόληση σχέση εργασίας.

Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού για τη λειτουργία σε 24ωρη βάση του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου Κιλκίς.

Επισκευή και συντήρηση των κτιρίων των δύο Νοσοκομείων του νομού. Ανανέωση του εξοπλισμού των δωματίων.

Αγροτικά Ιατρεία εξοπλισμένα με γιατρούς και εξοπλισμό ώστε να μπορούν να προσφέρουν ΠΦΥ.

Δημιουργία Κέντρων Υγείας εξοπλισμένα και στελεχωμένα για κάθε Δημοτική Ενότητα. 

Πρόσληψη μόνιμου πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Επισκευή και συντήρηση όλων των σχολικών κτιρίων του νομού. 

Έλεγχος της αντισεισμικότητας και της στατικότητας όλων των σχολικών κτιρίων του νομού.

Κατασκευή νέου Δημοτικού Σχολείου, Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου και Λυκείου στην πόλη του Κιλκίς και στο Πολύκαστρο.

Ίδρυση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών εκεί που υπάρχουν ανάγκες, όπως στην πόλη του Κιλκίς, στο Πολύκαστρο, στη Δημοτική Ενότητα Πικρολίμνης κ.α.

Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε η εισηγητική ομιλία, από την Ειρήνη Χατζή, πρόεδρο του Συλλόγου, η οποία ανέφερε ότι ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς, όπως και άλλοι Σύλλογοι, μέλη της ΟΓΕ, αναδεικνύουν σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια τα σοβαρά προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία.

Σημείωσε, ειδικά για το Κιλκίς, ότι: «ο νομός έχει 2 νοσοκομεία, αλλά υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και συχνά να απευθύνονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τσέπη τους και για την υγεία τους. 

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η ύπαρξη ενός και μοναδικού αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ο οποίος όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί δεν υπάρχει όλο το 24ωρο κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Μεγάλα είναι και τα προβλήματα με το κτιριακό των δύο Νοσοκομείων, όπου τα κτίρια είναι πολύ παλιά, απαιτείται συντήρηση, όπως απαιτείται και αντικατάσταση στον εξοπλισμό των δωματίων (…) 

Επίσης, σε ότι αφορά το κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σοβαρή είναι η κατάσταση με τα Αγροτικά Ιατρεία όπου με την έλλειψη εξοπλισμού λειτουργούν απλώς ως γραφεία συνταγογράφησης.»

Σχετικά με τα ζητήματα της Παιδείας τόνισε ότι: «δεν μπορούν να κρυφτούν τα μεγάλα ποσά που ξοδεύουν οι γονείς από την πρώτη μέρα έναρξης του σχολικού έτους για την εκπαίδευση των παιδιών τους, από το Νηπιαγωγείο ακόμα. Δεν μπορούν να κρυφτούν τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, που έχουν οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και στη μεταφορά σχολείων και αιθουσών (…) 

Όπως δεν μπορούν να κρυφτούν και τα σοβαρά προβλήματα στη συντήρηση των κτιρίων. Ακόμα, τα υπεράριθμα τμήματα – κατά βάση στο Κιλκίς και στο Πολύκαστρο – και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς συμπληρώνουν το παζλ της υποτιθέμενης “κανονικότητας” στην εκπαίδευση. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεφύγει από κανέναν το γεγονός ότι και στο Κιλκίς και την Παιονία, δεν είναι λίγα τα βρέφη και τα νήπια έως τριών ετών που δεν πηγαίνουν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που μένουν εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος.»

Η Ειρήνη Χατζή, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι παρά τις εξαγγελίες για τέλος των μνημονίων και για έξοδο από την κρίση, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, ότι «η δραματική κατάσταση που ζει ο λαός του Κιλκίς δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Την ίδια ώρα που μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν από τις φοροαπαλλαγές, τις κρατικές επιδοτήσεις και την απλήρωτη δουλειά, εμείς και οι οικογένειές μας ζούμε με πετσοκομμένα δικαιώματα. Το μέλλον το δικό μας, των παιδιών και των εγγονιών μας δεν μπορεί να είναι η μίζερη ζωή.»

Εισηγητικά, τοποθετήθηκε και ο Σάμος Αθανασιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας χαμηλοσυνταξιούχος σε ότι αφορά κύρια τα ζητήματα της υγείας, μιας και από τη μία η υγεία γίνεται όλο και ένα πιο ακριβό εμπόρευμα το οποίο οι συνταξιούχοι καλούνται να ακριβοπληρώσουν, ενώ από την άλλη με τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις, αλλά και την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, το εισόδημα που μένει για να καλύψει τις ανάγκες σε εξετάσεις και φάρμακα είναι ελάχιστο και πολύ συχνά δεν επαρκεί.

Από συνταξιουχικό φορέα τοποθετήθηκε και ο Κώστας Πινέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΑ Κιλκίς – Παιονίας, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν ούτε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις ή τις πραγματοποιούν πολύ αργοπορημένα και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτή η καθυστέρηση είναι μοιραία ακόμα και για τη ζωή κάποιων συνταξιούχων. 

Σημείωσε, ακόμα, ότι οι συνταξιούχοι χρειάζεται να ενδιαφερθούν και για τα ζητήματα της παιδείας, γιατί μπορεί να μεγάλωσαν τα παιδιά τους, έχουν, όμως, τα εγγόνια τους, και πρέπει να τους απασχολεί η μόρφωσή και η παιδεία τους.

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς, ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος του Σωματείου, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα στον τομέα της υγείας στο νομό, επικεντρώνοντας στις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που κατά καιρούς δημιουργεί προβλήματα στις κλινικές, όπως έγινε πρόσφατα με τη χειρουργική, η οποία ανέστειλε για ένα διάστημα τη λειτουργία της, και σημείωσε την ανάγκη να προσληφθεί όλο τα αναγκαίο προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας. 

Ακόμα αναφέρθηκε στη συνεχή υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου Κιλκίς και Γουμένισσας η οποία έφτασε σε μείωση έως και πάνω από 50% τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς και στα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν με το ΕΚΑΒ.

Από Συλλόγους Εκπαιδευτικών, παραβρέθηκε ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Παιονίας, ο οποίος στάθηκε κυρίως στις ελλείψεις προσωπικού και ειδικά στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (π.χ. αναπληρωτές), στην υποχρηματοδότηση και στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων των σχολείων καλύπτεται από την τσέπη των γονιών και όχι από τις Σχολικές Επιτροπές, καθώς και στο ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για συντήρηση των σχολικών κτιρίων, πολλά από τα οποία είναι παλιά και με προβλήματα, όπως και άμεση ανάγκη για ανέγερση νέου Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στην πόλη του Κιλκίς και στο Πολύκαστρο.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και τοποθετήθηκε ο Τάσος Βασιλακάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς – Παιονίας, μέλος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Κιλκίς και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΔΣ Πολυκάστρου. Ο Τάσος Βασιλακάκης αναφέρθηκε κυρίως στο κτιριακό των σχολείων και των Νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι επείγει να πραγματοποιηθεί έλεγχος στατικότητας σε όλα αυτά τα κτίρια, ώστε να επιβεβαιωθεί αν είναι ασφαλή ή όχι, και ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές όπου απαιτείται. 

Ενώ, σημείωσε, ότι συχνά οι ελάχιστες επισκευές που πραγματοποιούνται, γίνονται με όρους και προϋποθέσεις προηγούμενων δεκαετιών και όχι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις της εποχής μας. 

Επιπλέον, σε σχέση με το ζήτημα της υγείας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης γιατρού εργασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτείται να παίρνονται, μιας και ειδικά στο Κιλκίς, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, είναι σημαντικά αυξημένα – σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα– τα εργατικά ατυχήματα.

Τέλος, το λόγο πήρε και ο Κώστας Τσαουσίδης, εκ μέρους του Σωματείου Λογιστών Κιλκίς, και αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα να γίνει προσπάθεια από όλους για να αποκτήσει μαζικότητα η κινητοποίηση την Τρίτη 2 Απρίλη, από τη στιγμή που οι κινητοποιήσεις, με μαζικότητα και με περιεχόμενο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες μπορούν και φέρνουν αποτελέσματα. Εξάλλου, όπως σημείωσε, τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας δεν είναι στενά συντεχνιακά, αλλά αφορούν όλο το λαό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, νέοι, γονείς και γυναίκες, οι οποίοι συμφώνησαν να μπουν μπροστά «σπάζοντας» το κλίμα «ησυχίας» και «αναμονής» που επικρατεί, ειδικά τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο και ένας κόσμος περιμένει να λυθούν τα προβλήματά του από την επόμενη κυβέρνηση, αλλά και μπροστά στη λογική που λέει «να κάνουμε υπομονή για να έρθει και να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη» και ίσως κάτι μείνει και για το λαό. 

Αυτές οι λογικές οδηγούν εδώ και χρόνια από το κακό στο χειρότερο. Γι’ αυτό απαιτείται ο λαός του νομού να μπει μπροστά και να διεκδικήσει την Υγεία και την Παιδεία που έχει ανάγκη και του αξίζει, με βάση το επίπεδο ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της γνώσης και του πλούτου που παράγεται!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.