Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

6 Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Υπογράφει ο
Θέμης Θ. Ανθρακίδης
Οικονομολόγος – Νομικός
Υποψ. Βουλευτής νομού Κιλκίς Κινήματος Αλλαγής
Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού σήμερα, 6 Μαρτίου, ημέρα που μας δίνει το έναυσμα να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να κατανοήσουμε καλύτερα τι ακριβώς σημαίνει η έννοια αυτή, ποιους αφορά και πώς αντιμετωπίζεται.


Ο σχολικός εκφοβισμός πολλές φορές μπερδεύεται με μορφές πειράγματος ή χιούμορ αποτελώντας όμως μια ακόμη έκφραση βίαιης συμπεριφοράς στην οποία δεν εμπλέκονται μόνο το θύμα και ο θύτης αλλά με την ίδια βαρύτητα το περιβάλλον τους και οι «θεατές».

Ο σχολικός εκφοβισμός που έχει χαρακτηρισθεί και ως bullying, εσχάτως έχει αναδειχθεί ως ένα κοινωνικό φαινόμενο καινοφανές.

Αυτό όμως δεν ισχύει.

Υπήρχε πάντοτε και δυστυχώς θα υπάρχει και στο μέλλον για διάφορες αιτίες, ανθρωπολογικές, κοινωνικολογικές και ψυχολογικές.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε ως πολίτες και ως κοινωνία οργανωμένη είναι η καταπολέμηση του φαινομένου αυτού και η προσπάθεια για την πλήρη εξάλειψη του.

Το bullying δεν γεννάται μόνο μέσα στο σχολικό περιβάλλον, υπάρχει διάχυτο έξω στην κοινωνία σε όλους τους χώρους κοινωνικοποίησης αλλά και δράσης.

Είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών με επιπτώσεις οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ασύμμετρες για το μέλλον τους και την εξέλιξη τους ως ενήλικα πλέον άτομα.

Πρώτιστο μέλημα η πρόληψη, η εμφύσηση εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης στα παιδιά ώστε να μην νιώθουν υπεύθυνα για αυτό που μπορεί να υποστούν.

Έπειτα, η αναγνώριση τέτοιων περιστατικών και η αναφορά τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν εν κρυπτώ και αυτός είναι ο λόγος που δεν αντιμετωπίζονται.

Τέλος, και σημαντικότερο, η κατάλληλη διαπαιδαγώγηση ώστε μέσω την έμπνευσης και της ανάπτυξης και μετάδοσης του κατάλληλου αξιακού περιβάλλοντος, να αποτραπούν οι συμπεριφορές αυτές από τα παιδιά μας προς τα άλλα παιδιά.

Μάθε στο παιδί σου να σέβεται το καθετί διαφορετικό.

Μίλα στο παιδί σου ώστε να κατανοήσεις πως βιώνει το σχολικό περιβάλλον του.

Αντιμετώπισε το σχολικό εκφοβισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.