Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Άλλη μία δημιουργική εβδομάδα ολοκληρώθηκε για τα ΚΔΑΠ Kinesis

Δελτίο τύπου  ΚΔΑΠ Kinesis
Άλλη μία δημιουργική εβδομάδα ολοκληρώθηκε για τα ΚΔΑΠ Kinesis for kids και Kinesis for juniors, με τα κεντρικά θέματα της εβδομάδας να αφορούν την ανακύκλωση και την υγεία. Η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας.

Πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει τρόπος ζωής. Θέλοντας λοιπόν να συμβάλουμε ενεργά στην προσπάθεια αυτή, ενημερωθήκαμε σχετικά με τα ανακυκλώσιμα υλικά και το σωστό τρόπο που πρέπει να γίνεται η ανακύκλωση. Έτσι, αφού χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες, κατασκευάσαμε τέσσερις μαγικούς κάδους που οδηγούν τα σκουπίδια μας σε μια καινούρια ζωή και τους δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Ακόμη, κάνοντας τη συζήτησή μας πιο συγκεκριμένη, επικεντρωθήκαμε στην ανακύκλωση χαρτιού. Αφού μιλήσαμε για τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει το κόψιμο των δέντρων και η παραγωγή χαρτιού, παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με την ανακύκλωση του και προχωρήσαμε στην ανακύκλωση του δικού μας χαρτιού. 

Το θέμα αυτό μας προβλημάτισε αρκετά και αναρωτηθήκαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε περισσότερο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανακύκλωση. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια αφίσα με στόχο την ευαισθητοποίηση σε αυτό το θέμα, θέλοντας να υπενθυμίσουμε σε όσους μπορεί να το ξεχνάνε, ότι το σπίτι μας είναι ο ίδιος ο πλανήτης!

Ολοκληρώνοντας το θέμα της ανακύκλωσης, μας φάνηκε αξιοπερίεργο το πόσα πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά. Χάρτινες, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν σε κάποια χωματερή, μπορούν να μεταμορφωθούν σε έργα τέχνης. Αυτό ακριβώς πραγματοποίησαν και οι μικροί μας καλλιτέχνες. 

Αφού συγκεντρώσαμε πλαστικά μπουκαλάκια και καπάκια, τα μετατρέψαμε σε πολύχρωμα βάζα με λουλούδια. Τα παιδιά μας, με μεράκι και διάθεση για δημιουργία, ζωντάνεψαν τα υλικά αυτά το καθένα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και τη δική του προσωπικότητα και τα μεταμόρφωσαν σε καδράκια για το δωμάτιο τους!

Παράλληλα, ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε είχε να κάνει με την υγεία, τόσο τη σωματική όσο και τη στοματική! Τι είναι λοιπόν τα μικρόβια; Από πού έρχονται και τι μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία μας; Πως μπορούμε τα προστατευτούμε από αυτά; Αυτές ήταν μερικές από τις απορίες που μας δημιουργήθηκαν αρχικά και για να τις λύσουμε παρακολουθήσαμε σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο. 

Έπειτα, αποφασίσαμε να αναπαραστήσουμε τον επικίνδυνο κόσμο των μικροβίων χρησιμοποιώντας μία τεχνική πρωτότυπη και διασκεδαστική, το blow painting. Έτσι, πάνω σε χαρτόνι ρίξαμε διαφόρων χρωμάτων τέμπερες, αραιωμένες με νερό, πήραμε ο καθένας από ένα καλαμάκι, μια βαθιά ανάσα και φυσήξαμε με όλη μας τη δύναμη! Με αυτό τον τρόπο φτιάξαμε τη δική μας Μικροβιούπολη!

Στη συνέχεια, βλέποντας τη μάχη που δίνουν οι φρουροί του οργανισμού μας για να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια, βρήκαμε τρόπους για να τον προστατέψουμε από τους επικίνδυνους αυτούς εισβολείς, τους καταγράψαμε και τους οπτικοποιήσαμε. Κρεμάσαμε τους κανόνες υγιεινής μας στην πόρτα με σκοπό να τους θυμόμαστε και να τους χρησιμοποιούμε καθημερινά ώστε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας.

Ένας άλλος τρόπος για να προστατέψουμε τον οργανισμό μας αλλά και για να τον ενισχύσουμε είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, αφού μιλήσαμε για την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και τη συχνότητα που πρέπει να τρώμε τα γεύματα που απεικονίζονται πάνω της, αποφασίσαμε να χωρίσουμε τα τρόφιμα σε τρεις κατηγορίες συσχετίζοντάς τα με τα τρία χρώματα ενός φαναριού. Πράσινο για τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, πορτοκαλί για αυτά που πρέπει να καταναλώνονται εβδομαδιαία και κόκκινο για τις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε.

Στο ταξίδι μας στον υγιεινό τρόπο ζωής κάναμε μία στάση και στη στοματική υγιεινή. "Η καλή υγεία ξεκινά από το στόμα" υποστηρίζουν οι επιστήμονες και εμείς επικροτούμε την πρόταση αυτή. 

Έτσι, αφού ενημερωθήκαμε σχετικά με τις ασθένειες των δοντιών, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ή ακόμα και να τις αποφύγουμε, κατασκευάσαμε ένα δικό μας προσομοίωμα δοντιών. Ταυτόχρονα, γράψαμε και κάποιους κανόνες στοματικής υγιεινής και στολίσαμε το χώρο μας με αυτούς.

Τέλος, στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και το μάθημα της μαγειρικής όπου στο μενού μας συμπεριλάβαμε smoothies και μπάρες δημητριακών! Τα smoothies είναι ο πιο σίγουρος και εύκολος τρόπος για να καταναλώσει ένα παιδί φρούτα και γιαούρτι. Μιλώντας λοιπόν για τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που παίρνουμε από αυτά, φτιάξουμε τα δικά μας λαχταριστά smouthies. 

Επιλέξαμε πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια και μπανάνες, προσθέσαμε γιαούρτι και δώσαμε μια έξτρα νοστιμιά με μπισκότα. Επίσης, οι μπάρες δημητριακών μας δίνουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι ένα αγαπητό σνακ των παιδιών. Νιφάδες βρώμης, μέλι, βανίλια, ξηροί καρποί, cranberries, επικάλυψη σοκολάτας υγείας και δέκα λεπτά στον φούρνο και οι μπάρες μας ήταν έτοιμες. Οι γεύση τους μας άφησε όλους άφωνους και ζητήσαμε και δεύτερο κομμάτι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.