Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Τι ακριβώς υφάρπαξαν οι χιτλερικοί και τι μας χρωστούν σήμερα οι Γερμανοί;

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης 
Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο με την έκδοση στα ελληνικά ενός βιβλίου των Γερμανών ιστορικών Καρλ Χάιντς Ροτ και Χάρτμουτ Ρύμπνερ. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις αναφορικώς με το ζήτημα των επανορθώσεων θα εισέλθουν σε νέα φάση. Η γερμανική πλευρά θα βρεθεί εκ νέου υπό πίεση. 

Το βιβλίο, που αποτελείται από 392 σελίδες, μετέφρασε ο «υποφαινόμενος» κατά προτροπή, παραγγελία και υπό την καθοδήγηση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ». Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Η οφειλή επανορθώσεων – υποθήκες της γερμανικής κατοχικής εξουσίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». 

Η Εθελοντική Ομάδα Ν. Πιερίας παρουσιάζει ένα αξιόλογο έργο σε διάφορους τομείς. Η απόκτηση των πνευματικών δικαιωμάτων επί του συγκεκριμένου βιβλίου και η συμφωνία με τον γερμανικό εκδοτικό οίκο «Metropol» να παραχωρηθούν αυτά αντί του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ, ώστε με το υπόλοιπο ποσό από την πώληση των αντιτύπων να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, αποτελεί μια επιτυχία της Εθελοντικής Ομάδας και του συντονιστή της Ηλία Τσολακίδη. 

Το βιβλίο θα διατίθεται μόνο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων παρουσίασής του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και θα κοστίζει δεκαπέντε ευρώ.

Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου από την Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης στις 18.30. Ομιλητές θα είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Καρλ Χάιντς Ροτ, ο ιστορικός Νικόλαος Ζάικος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου «Μακεδονία», ο μεταφραστής του βιβλίου Όμηρος Ταχμαζίδης και τη συζήτηση θα συντονίζει ο Ηλίας Τσολακίδης από την Εθελοντική Ομάδα Ν. Πιερίας.

Οι επόμενοι σταθμοί παρουσίασης του βιβλίου είναι η Κατερίνη (12 Φεβρουαρίου), η Αθήνα (13 Φεβρουαρίου), το Δίστομο-Λιβαδειά (14 Φεβρουαρίου) και το Ηράκλειο της Κρήτης (16 Φεβρουαρίου).

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, των Περιφερειών Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας, της Ενώσεως Δήμων Κρήτης και των δήμων Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Λιβαδειάς, Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας και του Αρχείου Ιωάννη Σταμούλη και στηρίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Αποφεύγω να αναφερθώ στο περιεχόμενο του βιβλίου ενόψει των εκδηλώσεων παρουσίασης και για να μην προκαταλάβω τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες προς κατευθύνσεις, οι οποίες κέντρισαν το δικό μου επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Εκτός τούτου είμαι βέβαιος ότι ο συγκεκριμένος τόμος θα είναι αντικείμενο συζητήσεων σε διάφορα fora για πολλά χρόνια. 

Αναφορικώς με τις γενικότερες θέσεις μου στο ελληνογερμανικό ζήτημα –γιατί υπάρχει τέτοιο και αποκτά συνεχώς νέες διαστάσεις- παραπέμπω στα παλαιότερα άρθρα μου στο Διαδίκτυο: «Ο ομφαλός της κοινής ιστορικής μνήμης», «Η κατάσταση απαιτεί επειγόντως μια γλώσσα εμπιστοσύνης», «Η πληγή Χίτλερ δεν κλείνει έτσι…».

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» και της Δημοτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης «Υψίπολις» με υποψήφιο δήμαρχο τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.