Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Χ. Χατζησάββας

Δελτίο τύπου Χ. Χατζησάββα
«Σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Κιλκίς» 
Ζήτημα το οποίο απασχολεί έντονα τους πολίτες του Δήμου Κιλκίς τα τελευταία έτη αποτελεί ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων, κυρίως σκύλων, σε κατοικημένες περιοχές και τα προβλήματα που συνεπάγονται για την ασφάλεια των πολιτών, για την δημόσια υγεία, αλλά επίσης και για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ίδιων των αδέσποτων ζώων.

Έχουν καταγραφεί πολυάριθμες καταγγελίες από πολίτες για επιθέσεις από αδέσποτα ζώα αλλά και για αίσθημα φόβου μετακίνησης σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Κιλκίς.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πρόβλημα εντοπίζεται αφενός στην παράλειψη ή στην αδυναμία του Δήμου Κιλκίς να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και αφετέρου στην αδυναμία της Περιφερειακής αλλά και της Κεντρικής Διοίκησης να ασκήσουν αποτελεσματικά την εποπτεία τους για την εφαρμογή των προβλεπομένων.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νομού Κιλκίς, αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Κιλκίς και εθελοντικοί φορείς του Κιλκίς προτείνουν σειρά ενεργειών προς επίλυση του προβλήματος ως ακολούθως:

Ο Δήμος Κιλκίς άμεσα πρέπει να βρει κατάλληλους χώρους και να τους διαμορφώσει και εξοπλίσει ως δημοτικό κτηνιατρείο και ως καταφύγιο αδέσποτων ζώων, καθώς επίσης και να μεριμνήσει για να εκπονηθεί τεχνική μελέτη για την δημιουργία του καταφυγίου και να υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση στο αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Δήμος Κιλκίς πρέπει προωθήσει τις διαδικασίες για την εξασφάλιση προσωπικού, ενός κτηνιάτρου και δύο υπαλλήλων, για την στελέχωση και λειτουργία του καταφυγίου και του κτηνιατρείου καθώς επίσης και να προμηθευθεί κατάλληλο μεταφορικό μέσο για την μεταφορά των αδέσποτων ζώων.

Παράλληλα με τα παραπάνω προτείνεται να σχεδιασθούν και να υλοποιηθούν ενέργειες ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς επίσης με ευθύνη του Δήμου Κιλκίς και την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας, να συσταθούν κλιμάκια με τη συμμετοχή κτηνιάτρου, υπαλλήλου του Δασαρχείου και της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα επισκεφθούν τα χωριά του Δήμου Κιλκίς, για ενημέρωση και προώθηση των διαδικασιών στείρωσης, εμβολιασμού και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των κυνηγετικών σκύλων και των σκύλων φύλαξης ποιμνίων.

Τέλος, προτείνεται η προώθηση των εθελοντικών στειρώσεων με την ευαισθητοποίηση των ιδιωτών κτηνιάτρων του Δήμου Κιλκίς αφού βεβαίως θα έχει εξασφαλισθεί από τον Δήμο Κιλκίς ο κατάλληλος χώρος.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Με ποιες ενέργειες και με ποίο χρονοδιάγραμμα προτίθεται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το ως άνω πρόβλημα στην περιφέρεια του Δήμου Κιλκίς;

Προτίθεται η Πολιτεία να αναπτύξει και να ενισχύσει την όποια συνεργασία της με τους φιλοζωικούς και εθελοντικούς φορείς του χώρου, όχι μόνο στην περιφέρεια του Κιλκίς για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο και σε διαρκή βάση, προκειμένου αυτή να καταστεί αποδοτικότερη προς όφελος των πολιτών αλλά και των ζώων;

Πως θα αντιμετωπισθούν από τα συναρμόδια Υπουργεία οι ως άνω προτάσεις;

«Σε έξαρση οι κλοπές μεγάλων μεταλλικών μέσων αποκομιδής απορριμμάτων στο Κιλκίς»

Πρωτόγνωρα μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο κλοπής μεγάλων μεταλλικών μέσων αποκομιδής απορριμμάτων στο Κιλκίς.

Συστηματικά και μεθοδευμένα, επιτήδειοι αφαιρούν τα ογκώδη μεταλλικά μέσα αποκομιδής οικοδομικών κυρίως απορριμμάτων τα γνωστά ως «σκάφες». Δέκα από αυτές έχουν κλαπεί μέσα σε διάστημα μόνο ενός μηνός, τον Ιανουάριο του 2019, από οικισμούς περιοχών των πρώην δήμων Γαλλικού και Πικρολίμνης Κιλκίς.

Εύλογα δημιουργούνται υπόνοιες περί δράσεως μίας ή και περισσότερων εγκληματικών οργανώσεων, η οποία εκδηλώνεται σε σημεία όσο το δυνατό πλησιέστερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε να είναι πιο γρήγορη, άμεση και λιγότερο δύσκολη η εκεί μεταφορά των κλεμμένων «σκαφών», προκειμένου, όπως εικάζεται, είτε να διαλυθούν με σκοπό την πώληση του μετάλλου το οποίο θα προκύψει είτε να τις οικειοποιηθούν συστηματικοί χρήστες αυτών των μέσων αποκομιδής απορριμμάτων.

Από την αφαίρεση των δέκα σκάφων ο Δήμος Κιλκίς, πέραν της απώλειας πολύτιμων μέσων του τομέα καθαριότητας, υπέστη και οικονομική ζημιά ύψους περίπου δώδεκα χιλιάδων ευρώ, όσο είναι το κόστος τους. Στον προγραμματισμό του Δήμου Κιλκίς, σύμφωνα με τους αρμοδίους δημοτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανόταν μέχρι πρότινος η αγορά είκοσι νέων μεγάλων «σκαφών», οι οποίες μαζί με τις υπάρχουσες θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τις ανάγκες όλου του Δήμου, πλην όμως τώρα πλέον με την κλοπή δέκα εξ αυτών και εφόσον αυτές δεν ανευρεθούν και επιστραφούν, θα υπάρξουν κενά και δεν θα είναι δυνατή η πλήρης κάλυψη.

Ο Δήμος Κιλκίς ήδη έχει υποβάλλει έγκληση κατά αγνώστων, ενώ παράλληλα αιτήθηκε στην Διεύθυνση Αστυνομίας του Κιλκίς να ενταθεί η αστυνόμευση των περιοχών όπου βρίσκονται τοποθετημένες οι εν λόγω «σκάφες».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η απόσταση από τα κατοικημένα σημεία και η ταυτόχρονη ελλιπής αστυνόμευση ευνοούν την απρόσκοπτη δράση των επιτήδειων, καθώς αυτοί διαθέτουν την άνεση να χρησιμοποιούν ειδικό γερανοφόρο όχημα ανύψωσης των «σκαφών», το λεγόμενο «αλυσιδάκι» να τοποθετούν αυτές σε βαρέα οχήματα και να κατόπιν να διαφεύγουν.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες σχετικά με τον εντοπισμό των ως άνω δραστών;

Μέχρι τον εντοπισμό και την εξάρθρωση της ή των ως άνω εγκληματικών οργανώσεων, με ποιες ενέργειες προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να διασφαλίσει την δημόσια τάξη και την ιδιωτική και δημόσια περιουσία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.