Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Γ. Παπαδόπουλος: Υποσχόμαστε το εφικτό που μέχρι σήμερα παραμένει ανέφικτο

Υπογράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Παιονίας
Συνδημότισσες και συνδημότες
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου έρχονται να μας θυμίσουν ότι απομένουν πολλά άλυτα προβλήματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού. Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας έχει δείξει ότι ο προεκλογικός λόγος συνεχίζει με πείσμα να απέχει των μετεκλογικών πράξεων και η μίζερη διαχείριση της καθημερινότητας πολύ λίγο προσεγγίζει τις προσδοκίες του μέσου πολίτη.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2010 και εντεύθεν όχι μόνον δεν βοήθησαν αλλά αντίθετα βύθισαν την αυτοδιοικητική ελπίδα σε τέλμα.

Μοναδική εξαίρεση η εξατομικευμένη ελπίδα του Συμβούλου της μέχρι χθες δημαρχοκεντρικής πλειοψηφίας για την κατάκτηση μιας θέσης ευθύνης, με την απορρέουσα ευθύνη τις περισσότερες φορές να αντικαθίσταται από την αυτάρεσκη πρακτική του θεαθήναι. Θύματα της λογικής αυτής η ελπίδα για έναν καλύτερο τόπο και μια βελτίωση της θνήσκουσας καθημερινότητάς μας.

Θετική εξέλιξη ήταν η καθιέρωση της απλής αναλογικής που επιτρέπει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη δημοκρατική συγκρότηση των οργάνων και την αναλογική εκπροσώπηση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα όργανα της Αυτοδιοίκησης. 

Έτσι μετά από πολλά χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο θεσμικά θα αναβαθμιστεί ως χώρος ουσιαστικού διαλόγου και συνεργασίας από χώρο μονολόγου της εκάστοτε μονοπαραταξιακής εξουσίας. 

Φυσικά η επιτυχία ενός ορθού μέτρου, όπως η απλή αναλογική, για να επιτύχει προϋποθέτει και ορθολογικούς ανθρώπους που ελπίζουμε με την ψήφο σας να αναδειχθούν στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Η δημοτική αρχή που εσείς θα επιλέξετε οφείλει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη ζήτημα που ταλανίζει την Αυτοδιοίκηση και αυτό δεν είναι άλλο από το ανικανοποίητο αίτημα της οικονομικής της ανεξαρτησίας. Πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για απεξάρτηση από την εκάστοτε κεντρική εξουσία με θεσμοθετημένη μεταφορά φορολογικών πόρων στο Δήμο παραμένει ακόμα στις καλένδες προς δόξαν της νομιμοφανούς συναλλαγής με γνωστούς και άγνωστους διαδρομιστές των υπουργείων.

Εμείς αγωνιζόμαστε για μια αυτοδιοικούμενη Αυτοδιοίκηση που θα διαχειρίζεται τα του οίκου της στο πλαίσιο του ισχύοντος Δικαίου που θα ασκεί αυστηρό έλεγχο νομιμότητας της κάθε δαπάνης αφήνοντας τον έλεγχο σκοπιμότητας να τον ασκεί η τοπική κοινωνία. Με λίγα λόγια θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε ώστε να γίνει πράξη ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμικός ρόλος του Δήμου που διέπεται από τις αρχές:

➤της εγγύτητας, με την οποία η διοίκηση ασκείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον πολίτη

της επικουρικότητας, ως προς την κατανομή διοικητικών αρμοδιοτήτων, όπου η ψηλότερη βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης ασκεί μόνο εκείνες τις διοικητικές αρμοδιότητες που η χαμηλότερη βαθμίδα δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά
της τοπικής αυτονομίας, όπου κάθε επίπεδο αυτοδιοίκησης πρέπει να λειτουργεί με πλήρη αυτοτέλεια.

Με απλά λόγια διεκδικούμε τον ρόλο που δικαιωματικά μας ανήκει που είναι η πλήρης αυτονομία της Αυτοδιοίκησης από το κράτος.

Η ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας και της αμφίπλευρης σχέσης πολίτη-κοινωνίας με την Αυτοδιοίκηση αποτελεί αντίβαρο για τη στήριξη και αναζωογόνηση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Το ίδιο κατ’ αναλογίαν θα πρέπει να συμβαίνει και στο πεδίο της σχέσης μεταξύ δημοτικού συνδυασμού και πολιτικού κόμματος.

Η μεγαλύτερη επιρροή στην αυτοδιοικητική μας ψήφο προέρχεται από την επιλογή μας στις βουλευτικές εκλογές. Η ευθύνη της επιλογής του ορθού μεταφέρεται κυρίως στον ψηφοφόρο.

Είναι προφανές ότι ο πολιτικός προσανατολισμός του πολίτη οφείλει να επηρεάζει την κρίση και τη στάση του στις πλείστες των εκφάνσεων της ζωής. Με δεδομένη όμως την ποιοτική διάκριση των διακυβευμάτων της κοινωνίας μεταβάλλεται και το μέγεθος της επιρροής από την κομματική επιλογή.

Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορούν να συναντηθούν πολίτες διαφορετικών πολιτικών προσανατολισμών λόγω της ποιοτικής διαφοράς των προβλημάτων που καλούνται να επιλύσουν οι δημοτικές αρχές από εκείνα που επιλύονται από τη Νομοθετική και την Εκτελεστική Εξουσία της χώρας.

Για παράδειγμα, στη δικαιοδοσία δημοτικής αρχής δεν εντάσσεται η χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής ή η διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία με τους κατά τόπους θεσμούς της δεν οφείλει να διεκδικεί το κατά την κρίση της ορθό σε όλα τα ζητήματα που απασχολεί τη δημόσια ζωή.

Ωστόσο, η διαφωνία που προκύπτει σε ένα ζήτημα αρμοδιότητας της κεντρικής πολιτικής ζωής δεν εμποδίζει τη συμπόρευση σε ένα ζήτημα αρμοδιότητας δημοτικής αρχής. Με απλά λόγια μπορούμε να διαφωνούμε για τη διαμόρφωση του ύψους των μισθών και να συμφωνούμε στον τρόπο επίλυσης του προβλήματος διαχείριση του νερού της περιοχής μας.

Στο συνδυασμό μας έχουμε συναντηθεί πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα του δημοκρατικού τόξου γιατί εμείς ξέρουμε που πρέπει να συμφωνούμε χωρίς να ακυρωνόμαστε ως πολιτικά όντα και που διατηρούμε τη διαφωνία μας χωρίς να εμποδίζουμε την ανάπτυξη του δήμου μας.

Βασικό κριτήριο για την συγκρότηση της ομάδας μας είναι η ικανότητά μας να συνθέτουμε και να πολλαπλασιάζουμε και όχι να αφαιρούμε και να διαιρούμε.

Απευθυνόμαστε στον πολίτη του Δήμου Παιονίας όλοι εμείς που έχουμε εκδηλώσει με διαφορετικό τρόπο ο καθένας το ενδιαφέρον του για την αλλαγή σελίδας στον γενέθλιο τόπο μας, προκειμένου η αξιοσύνη να επικρατήσει της προσωπικής συμπάθειας και η λογική του συγκυριακού συναισθήματος.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες του Δήμου μας χωρίς προκαταλήψεις και στερεοτυπικούς αποκλεισμούς για να υποσχεθούμε το εφικτό που μέχρι σήμερα παραμένει ανέφικτο για λόγους που αφορά το άτομο και όχι το σύνολο.

Ο προεκλογικός λόγος στις μέρες μας δεν προσφέρεται να αναλωθεί σε μια ανερμάτιστη υποσχεσιολογία που υποτιμά τον ακροατή αλλά και τον εκφωνητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.