Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

ΚουΠΑ Basketball: Τα δυο πρόσωπα του Ιανού - Νίκη και εδραίωση στην κορυφή, μέτρια εμφάνιση και προβληματισμός…


Του Γιάννη Σιταρίδη
Για όσους δεν γνωρίζουν τον Ιανό, πρόκειται για ρωμαϊκό θεό με χαρακτηριστικό του γνώρισμα, τα δυο του πρόσωπα. Ο θεός με τα δύο αντίθετα προσωπεία που κοιτάζουν προς δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Μπροστά το ένα, πίσω το άλλο. Το μπροστά συμβολίζει το μέλλον, ενώ το πίσω το παρελθόν.

Έτσι και η ΚουΠΑ Κιλκίς. Δυο πρόσωπα, δυο εικόνες, δυο συμβολισμοί. Η πρώτη εικόνα έδειχνε μια ομάδα με αυτοπεποίθηση μια ομάδα που ενέπνεε σιγουριά και κοιτούσε με αισιοδοξία το μέλλον. Στην αντίπερα όχθη, η δεύτερη εικόνα περιλάμβανε τα ακριβώς αντίθετα. Μια ομάδα φοβισμένη, αποπροσανατολισμένη, χωρίς αρχή μέση και τέλος.

Παρά τη μέτρια εμφάνιση, η ΚουΠα Κιλκίς επικράτησε επί των Ατρομήτων Νέας Σάντας με 65 – 44 στο ΔΑΚ Κιλκίς.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Από νωρίς φάνηκε ποιος από τους δύο αντιπάλους θα έπαιρνε τα ηνία του αγώνα. Η γηπεδούχος μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι (13 – 5 στα πρώτα πέντε λεπτά), παίζοντας συνετά και ομαδικά. Η καλή κυκλοφορία της μπάλας και οι σωστές αποστάσεις μεταξύ των παικτών επέφεραν και το σχετικό πλεονέκτημα. Αν προστεθεί στη συνολική εξίσωση και η ευστοχία έξω από τη γραμμή των 6,75, όλα έδειχναν πως το ίδιο το παιχνίδι δεν θα εμφάνιζε ιδιαίτερες δυσκολίες ως προς τη διαχείρισή του.

Σκορ περιόδου 28 – 08

Critical Point A περιόδου: η ομαδικότητα.
Η ομάδα ευστόχησε δέκα φορές εντός παιδιάς (7 δίποντα, 3 τρίποντα). Τα 7 εξ αυτών αποτέλεσαν προϊόντα ομαδικής συμπεριφοράς. Οι 7 ασίστ και τα 0 λάθη, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Η διαφορά των 20 πόντων επέτρεψε τον coach της γηπεδούχου να τροποποιήσει το σχήμα, δίνοντας παράλληλα περισσότερο χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που τον χρειαζόντουσαν, εν όψει και της δύσκολης συνέχειας. Μια τέτοια μετάβαση – αλλαγή στη σύνθεση της ομάδας συνήθως επιδρά ανάλογα με την περίσταση… θετικά ή αρνητικά.


Στην προκείμενη περίπτωση, όλα εξελίχτηκαν αρνητικά. Η ομάδα σοκαρίστηκε, έχασε τον προσανατολισμό της, δεν μπήκε ποτέ στο πνεύμα του παιχνιδιού, έπαιξε νευρικά και απρόσεκτα και μοιραία έχασε μεγάλο μέρος της διαφοράς που αποκόμισε στο πρώτο δεκάλεπτο.

Σκορ ημιχρόνου: 35 – 20

Critical Point Β περιόδου: Η νευρικότητα.
Λάθη επί λαθών, χαμένοι αιφνιδιασμοί, κακές μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση συνόψισαν μια καθόλα προβληματική δεύτερη περίοδο με μόλις 7 πόντους ενεργητικό και 12 παθητικό.

Οι φωνές του coach στην ανάπαυλα του αγώνα πρέπει να αφύπνισαν εν μέρει τους παίκτες. Εμφανίζοντας πάλι το καλό προσωπείο της, η γηπεδούχος κυριάρχησε και στις δυο πλευρές του γηπέδου και με ένα επιμέρους σκορ 25 – 10 ξέφυγε εκ νέου στο σκορ αυξάνοντας τη διαφορά στους 30 πόντους. Η ομάδα προσέφερε θέαμα, έτρεξε με επιτυχία στον αιφνιδιασμό, σκόραρε με κάθε τρόπο εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη νίκη.

Σκορ περιόδου: 60 - 30

Critical Point Γ περιόδου: ο Καπνίδης
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του Παναγιώτη Καπνίδη σε αυτό το δεκάλεπτο. Με το μεστό του παιχνίδι, κράτησε όσο έπρεπε τη μπάλα, τη μοίρασε σωστά, διατήρησε σταθερό το ρυθμό του αγώνα αποφεύγοντας τις κακοτοπιές και βοήθησε τα μέγιστα στην κυκλοφορία της μπάλας. Δήλωσε παρών ουσιαστικά την κατάλληλη στιγμή. Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς πως τα τρία παιχνίδια που ακολουθούν, είναι και τα καθοριστικότερα της σεζόν.

Η ομάδα ολοκλήρωσε την παρουσία της με αλλαγμένη τη σύνθεσή της εκ νέου (Χοτουμανίδης, Ποζίδης και Μουστάκας ξεκουράστηκαν). Δραματικά αλλαγμένη ήταν και η εικόνα της για δεύτερη φορά στον αγώνα. Έχοντας να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη διαφορά, χαλάρωσε επιδεικτικά, επανέφερε το κακό της προσωπείο στο προσκήνιο και ως άλλος Ντοκτορ Τζέκιλ άφησε τον κύριο Χάιντ να καταστρέψει ότι καλό είχε χτίσει στην αμέσως προηγούμενη περίοδο. Οι Ατρόμητοι δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Με αντεπίθεση διαρκείας, μετέτρεψαν το 64 – 32 (που ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά στο ματς) σε 65 – 44 με ένα σερί 12 -1 μέχρι τη λήξη του παιχνιδιού.

Σκορ περιόδου: 65 - 44

Critical Point Δ περιόδου: η επιθετική αφλογιστία
Τα δύο μόλις εύστοχα σουτ εντός παιδιάς μέσα σε δέκα αγωνιστικά, αποτελούν και αρνητικό ρεκόρ της ομάδας. Ένα από τον Ιωαννίδη και άλλο ένα από τον Καπνίδη ήταν όλα και όλα τα σουτ που μπήκαν σε αυτή την περίοδο.

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΕΣ
Μουστάκας Τάσος Κυριάρχησε ακόμα μια φορά. 23 πόντοι 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 0 λάθη. Προσέφερε τα μέγιστα σε όποια θέση και αν τοποθετήθηκε. Δεν περιορίστηκε ποτέ, ήταν ιδιαίτερα εύστοχος (8/10 δίποντα & 2/4 τρίποντα) και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στα δύο δεκάλεπτα που η γηπεδούχος εδραίωσε τη νίκη της. Τα τρίποντα που μπαίνουν σταδιακά στο ήδη πλούσιο ρεπερτόριο του (πέτυχε 2 τρίποντα στο παιχνίδι) κάνουν ακόμα δυσκολότερη την αντιμετώπισή και βοηθούν την ομάδα να αξιοποιήσει πολύπλευρα το πλεονέκτημα αυτό.

Από κοντά και ο Θόδωρος Ποζίδης που έπαιξε όσο χρειάστηκε, σκόραρε όσο χρειάστηκε και συνέβαλε συνολικά σε άμυνα και επίθεση όσο χρειάστηκε για την τελική επικράτηση της ΚουΠα Κιλκίς.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Απομένει 1,4 δευτερόλεπτα μέχρι τη λήξη της τρίτης περιόδου. Ο coach της γηπεδούχου παίρνει time out. Όλοι παίρνουν τις θέσεις τους, κάνουν τις σωστές χωρίς τη μπάλα κινήσεις και την πλέον κατάλληλη στιγμή ο Καπνίδης από τη base line πασάρει στο Μουστάκα που έρχεται βγαίνοντας από τα μαρκαρίσματα μόνος του φάτσα με το καλάθι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Lay up, καλάθι και το σκορ στο 60 – 30.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μια ακόμα νίκη φέρνει την ομάδα πιο κοντά στους στόχους της. Η μέτρια (διπολική θα έλεγε κανείς) εμφάνιση όμως αφήνει μια πικρή επίγευση στο τέλος της ημέρας. Το ζήτημα είναι πως τα παιχνίδια που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα δύσκολα και με τέτοια εμφάνιση η ομάδα δεν πρόκειται να έχει καμία τύχη. Ουσιαστικά έχει έρθει η στιγμή που όλοι περίμεναν . Η αφύπνιση των παικτών είναι επιτακτική. Το κίνητρο είναι μεγάλο, και η συμμετοχή όλων των παικτών της ομάδας, είναι τελείως απαραίτητη. Ένας μήνας απομένει και ο καθένας από το μετερίζι του οφείλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι προσδοκίες όλων στο τέλος να δικαιωθούν.

Κατά τα άλλα, οι δεκατρείς νίκες σε δεκαεπτά παιχνίδια και η σταθεροποίηση εδώ και ένα μήνα περίπου στην πρώτη θέση μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.

Επόμενος αντίπαλος εκτός έδρας η ομάδα της Αλεξάνδρειας. Η ομάδα οφείλει να αφήσει το κακό της προσωπείο (αυτό του παρελθόντος) εδώ και να μην το ξαναφορέσει ποτέ. Τρεις τελικοί έμειναν, και ο πρώτος θα παιχτεί στο κλειστό της Μελίκης το ερχόμενο Σάββατο.

ΠΟΝΤΟΙ ΟΜΑΔΑΣ: (Τσάτσης)

Πλάκα, Καπνίδης 2, Ποζίδης 13(1τρ), Σκάλε 5, Ψωμιάδης 1, Υφαντίδης 7(1τρ), Χοτουμανίδης 6, Τσουλφαϊδης 2, Μουστάκας 23(2 τρ.- 7ριμπ.), Ιωαννίδης 6(12ριμπ.), Δαλαλέλης.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ ΑΓΩΝΑ: 28 – 08 / 35 – 20 / 60 – 30 / 65 - 44

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ ΑΓΩΝΑ: 15- 12 / 32 - 24 / 52 - 42 / 73 - 58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.