Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

"Ανακαλύπτουμε τα συναισθήματά μας στο ΚΔΑΠ Kinesis"

Δελτίο τύπου ΚΔΑΠ Kinesis Κιλκίς
Τα συναισθήματα και τα τοπικά καιρικά φαινόμενα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης αυτή την εβδομάδα στις δύο δομές του ΚΔΑΠ Kinesis, Kinesis for kids και Kinesis for juniors. Τα συναισθήματα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της ζωής και επηρεάζουν βαθύτατα τη συμπεριφορά μας.

Αυτό αποτέλεσε ένα από τα θέματα που μας ενέπνευσαν αυτή την εβδομάδα καθώς αναρωτηθήκαμε πως μπορούμε να καταλάβουμε τα συναισθήματά μας και πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Γι' αυτό και αναζητήσαμε λύσεις στις απορίες που μας δημιουργήθηκαν μέσα στους μύθους, στις ταινίες αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Έτσι, με αφορμή τις αλκυονίδες μέρες, διαβάσαμε το μύθο της Αλκυόνης και του Κύηκα, καταγράψαμε τα συναισθήματά τους και ορμώμενοι από αυτά ζωγραφίσαμε μία μεγάλη καρδιά και ένα κάδο. Στην πρώτη τοποθετήσαμε όλα τα συναισθήματα που βγαίνουν από αυτή, ενώ στο κάδο απομακρύναμε κάθε αρνητικό συναίσθημα. Δε μείναμε όμως εκεί, αφού την ώρα της μαγειρικής φτιάξαμε λαχταριστά μπισκότα και με τη βοήθεια ζαχαρόπαστας αποτυπώσαμε ένα συναίσθημα πάνω σε αυτά.

Το ταξίδι μας επεκτάθηκε στην ώρα της δημιουργικής γραφής, όπου τα παιδιά, αφού συζήτησαν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, έγραψαν κάποια από αυτά σε χαρτάκια, τα τοποθέτησαν σε ένα βάζο και ο καθένας τράβηξε από ένα. Η αποστολή μας ήταν μία.

Να γράψουμε μια πραγματική ιστορία στην οποία νιώσαμε το αντίστοιχο συναίσθημα. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και κατ' επέκταση και τα συναισθήματα των άλλων.

Τον κύκλο των συναισθημάτων έκλεισε η ταινία "Τα μυαλά που κουβαλάς", η οποία αφορά τα συναισθήματα που ζουν στο κέντρο ελέγχου μέσα στο μυαλό ενός εντεκάχρονου κοριτσιού, τα οποία τη συμβουλεύουν, συγκρούονται μεταξύ τους και προσπαθούν να διαχειριστούν διάφορες καταστάσεις.

Αφού λοιπόν είδαμε και συζητήσαμε την ταινία, ήρθε η ώρα της δημιουργίας, γι' αυτό και κατασκευάσαμε τους ήρωες της με ρολά από χαρτί και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όλα τα συναισθήματα είναι σημαντικά και αναγκαία.

Από την εξερεύνηση των συναισθημάτων μας περάσαμε στην εξερεύνηση της εποχής του διανύουμε, του χειμώνα, και με αφορμή την περίοδο της κακοκαιρίας και των έντονων χιονοπτώσεων, τα παιδιά μας στο μάθημα της ρομποτικής σκέφτηκαν λύσεις για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το χιόνι. 

Έπειτα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη να κατασκευάζει μία μακέτα με ένα χιονισμένο περιβάλλον και τη δεύτερη να επικεντρώνεται στη συναρμολόγηση ενός εκχιονιστικού οχήματος. Αφού τα εκχιονιστικά μας προγραμματίστηκαν κατάλληλα από τα παιδιά ήταν πλέον έτοιμα να καθαρίσουν τους χιονισμένους δρόμους της πόλης μας, με τη βοήθεια «μαχαιριών» που υπήρχαν στο μπροστινό τους μέρος.

Βέβαια μπορεί τα χιόνια πια να έχουν λιώσει, το κρύο όμως παραμένει τσουχτερό. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν με τη σειρά μας τι είδους ρούχα πρέπει να φοράμε για να προστατευτούμε από την κρύα αυτή περίοδο και από τις ιδέες μας ξεχώρισαν δύο, τα σκουφάκια και τα γάντια. Γι' αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας σκουφιά και γάντια, αλλά λίγο διαφορετικά. Βάλαμε τη φαντασία μας να δουλέψει και το αποτέλεσμα μας εντυπωσίασε, ενώ αποφασίσαμε όλοι μαζί να ντυνόμαστε ζεστά όλο το χειμώνα για να προσέχουμε την υγεία μας

Μιλώντας για την υγεία μας αναζητήσαμε και φρούτα τα οποία μπορούμε να καταναλώσουμε την περίοδο του χειμώνα. Αμέσως μας ήρθαν στο μυαλό το μήλο, το πορτοκαλί, η μπανάνα και πολλά άλλα. Έτσι, έχοντας ήδη φτιάξει ένα πιάτο βγαλμένο από τη φύση, με πηλό και φύλλα από δέντρα, αποφασίσαμε να το βάψουμε και να το γεμίσουμε με τα δικά μας χειμωνιάτικα φρούτα. Χρησιμοποιώντας πανεύκολα υλικά, όπως εφημερίδα και χαρτοταινία, καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας, με τα φρούτα μας να είναι καλύτερα και από αληθινά.

Τέλος, από τις χειμωνιάτικες δημιουργίες μας δε θα μπορούσε να λείπει και ένα χειμωνιάτικο τοπίο. Η βροχερή εβδομάδα μας ενέπνευσε και με οδηγό τη φαντασία μας μιλήσαμε για γκρίζα σύννεφα, ψιχάλες, βροντές, αστραπές και λακκούβες με λασπόνερα. Τις ιδέες μας τις αποτυπώσαμε σε ένα ευφάνταστο τρισδιάστατο βροχερό τοπίο στο οποίο συμπεριλάβαμε όλα τα παραπάνω και το οποίο διακοσμεί πλέον το χώρο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.