Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

"Απαράδεκτη ανάρτηση του Δήμου Παιονίας στο Facebook"

Δελτίο τύπου Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αναστάτωση που προκλήθηκε στις 24/01/2019, σε σχολικές μονάδες του Δήμου Παιονίας.

Αιτία για την έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε έξω από τα σχολεία, αποτέλεσε ανάρτηση στο facebook του Δήμου Παιονίας https://www.facebook.com/paionia.gov.gr/ που προέτρεπε για κλείσιμο των σχολείων του Δήμου Παιονίας στις 12:00 και συμμετοχή των μαθητών σε διαμαρτυρία που αφορούσε στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο Δήμος Παιονίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία και να κλείνει τα σχολεία παρά μόνον εάν «…συντρέχουν συνθήκες που καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μαθητών στο σχολείο». (Π.Δ 79/2017 άρθρο 4 παρ. 4).

Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν γονείς έξω από τα δημοτικά σχολεία του Πολυκάστρου ζητώντας την πρόωρη αποχώρηση των παιδιών τους. Μια τέτοια ενέργεια εκτός του ότι έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλεια των μικρών μαθητών και προφανώς διαταράσσει γενικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία και αποσυντονίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 10 του Π.Δ. 79/2017 που αναφέρεται στην οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, «η αποχώρηση των μαθητών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης. Αποχώρηση μαθητή από το σχολείο πριν τη λήξη του διδακτικού ωραρίου γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του (ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη γονέων και κηδεμόνων, εξασφάλιση συνοδείας μαθητών με ευθύνη γονέων) ». 

Στο ίδιο Π.Δ. και στο άρθρο 18Β παρ.2& 3 αναφέρεται ότι: «… με τη λήξη των μαθημάτων σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα, οι μαθητές κατά τμήματα κατευθύνονται στην έξοδο του σχολείου συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την τελευταία διδακτική ώρα…. Αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου….Οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του….»

Είναι πρόδηλο πως οι εκπαιδευτικοί, πέρα από την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών έχουν υποχρέωση να προφυλάσσουν και την εκπαιδευτική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή από τη δημοτική αρχή επέφερε σύγχυση, αποσταθεροποίηση και ένταση στις σχολικές μονάδες. Παρατηρήθηκε το θλιβερό φαινόμενο, γονείς αγανακτισμένοι να τηλεφωνούν στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης και να φωνάζουν έξω από τις πόρτες των σχολείων να πάρουν τα παιδιά τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα παραπάνω ακραία γεγονότα θα είναι τα τελευταία και τα σχολεία δε θα αποτελούν πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα προστατέψει το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Ωστόσο, συνιστούμε ηρεμία, ψυχραιμία και νηφαλιότητα προς όλους τους εμπλεκόμενους για να προστατέψουμε το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας.


2 σχόλια:

  1. Η έκρυθμη κατάσταση δεν προκλήθηκε από την ανάρτηση του Δήμου Παιονίας αλλά από τον δικό σας παραλογισμό. Άλλωστε η ανάρτηση είχε τη μορφή πρότασης και μόνο. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου το κλείσιμο των σχολείων αλλά της πρωτοβάθμιας και πολύ σωστά δεν έκλεισαν οι σχολικές μονάδες. Αυτό από μόνο του θα προκαλούσε σύγχυση στους γονείς. Η ένταση προκλήθηκε από τη δική σας αδικαιολόγητη απαίτηση από τους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για την πρόωρη αποχώρηση του παιδιού τους. Στο δελτίο τύπου δεν αναφέρετε πουθενά Υ/Δ αλλά ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των γονέων. Μα ο γονιός ζητά να πάρει το παιδί του, ο γονιός αυτός που θεώρησε την ημέρα εκείνη ως ¨εξαιρετική περίπτωση¨, όπως παραπάνω αναφέρετε. Και γιατί εκείνη τη μέρα ΜΟΝΟ? Πότε στο παρελθόν μας ζητήσατε σχετική υπεύθυνη δήλωση? ΠΟΤΕ. Γιατί δεν αρκεστήκατε σε μια κατάσταση-απουσιολόγιο, την οποία θα έχει ο εκπαιδευτικός της τάξης και στην οποία θα μπορούσε να υπογράφει ο γονιός? Γιατί υπεύθυνη δήλωση? Γιατί κάποιοι συνάδελφοί σας απέτρεπαν γονείς να γράψουν τον πραγματικό λόγο αποχώρησης του παιδιού και πρότειναν την αδιαθεσία? πόσο καιρό έχετε να βρεθείτε σε σχολική μονάδα κατά το σχόλασμα? εκτός από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού οι υπόλοιποι μαθητές βγαίνουν άτακτα, φυσικά χωρίς τη συνοδεία εκπαιδευτικού. Εσείς προκαλέσατε το ξέσπασμα των γονιών. Εσείς που φτάσατε σε σημείο - ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ - να κατηγορείτε ακόμη και μέλη του ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ότι βρίσκονται παράνομα και καταχρηστικά στο χώρο του σχολείου, ξεχνώντας όλες τις φορές που βρεθήκαμε δίπλα σας. Λυπάμαι (Τσανασίδου Σοφία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έκρυθμη κατάσταση δεν προκλήθηκε από την ανάρτηση του Δήμου Παιονίας αλλά από τον δικό σας παραλογισμό. Άλλωστε η ανάρτηση είχε τη μορφή πρότασης και μόνο. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου το κλείσιμο των σχολείων αλλά της πρωτοβάθμιας και πολύ σωστά δεν έκλεισαν οι σχολικές μονάδες. Αυτό από μόνο του θα προκαλούσε σύγχυση στους γονείς. Η ένταση προκλήθηκε από τη δική σας αδικαιολόγητη απαίτηση από τους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για την πρόωρη αποχώρηση του παιδιού τους. Στο δελτίο τύπου δεν αναφέρετε πουθενά Υ/Δ αλλά ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των γονέων. Μα ο γονιός ζητά να πάρει το παιδί του, ο γονιός αυτός που θεώρησε την ημέρα εκείνη ως ¨εξαιρετική περίπτωση¨, όπως παραπάνω αναφέρετε. Και γιατί εκείνη τη μέρα ΜΟΝΟ? Πότε στο παρελθόν μας ζητήσατε σχετική υπεύθυνη δήλωση? ΠΟΤΈ. Γιατί δεν αρκεστήκατε σε μια κατάσταση-απουσιολόγιο, την οποία θα έχει ο εκπαιδευτικός της τάξης και στην οποία θα μπορούσε να υπογράφει ο γονιός? Γιατί υπεύθυνη δήλωση? Γιατί κάποιοι συνάδελφοί σας απέτρεπαν γονείς να γράψουν τον πραγματικό λόγο αποχώρησης του παιδιού και πρότειναν την αδιαθεσία? πόσο καιρό έχετε να βρεθείτε σε σχολική μονάδα κατά το σχόλασμα? εκτός από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού οι υπόλοιποι μαθητές βγαίνουν άτακτα, φυσικά χωρίς τη συνοδεία εκπαιδευτικού. Εσείς προκαλέσατε το ξέσπασμα των γονιών. Εσείς που φτάσατε σε σημείο να κατηγορείτε ακόμη και μέλη του ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων -εκεινη την ημερα -ότι βρίσκονται παράνομα και καταχρηστικά στο χώρο του σχολείου, ξεχνώντας όλες τις φορές που βρεθήκαμε δίπλα σας. Λυπάμαι. Τσανασιδου Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.