Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Mια χαμένη τουριστική ευκαιρία για το Κιλκίς και την Κεντρική Μακεδονία...

Πριν από εκατό χρόνια, ολοκληρώθηκε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος κατά τη διάρκεια του οποίου στην Κεντρική Μακεδονία αναπτύχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα του μέτωπα, αυτό που από τότε αποκαλείται Μακεδονικό Μέτωπο. 

Πάνω από 250 χιλιάδες στρατιώτες βρέθηκαν εκείνη την εποχή στην αφιλόξενη για αυτούς Μακεδονία, για να πολεμήσουν από την μια ή την άλλη πλευρά του μετώπου. Ανάμεσα τους, στρατιώτες από εξωτικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, αποικίες της Βρετανίας και της Γαλλίας, που πρώτη φορά αντίκριζαν τα μάτια των ντόπιων μακεδόνων. 

Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες αυτούς μάλλον δεν γνώριζαν που βρίσκονται και για πιο σκοπό πολεμούσαν. Δεκάδες χιλιάδες δεν γύρισαν ποτέ στην πατρίδα τους. Μόνο οι τάφοι των στρατιωτών της Βρετανικής κοινοπολιτείας που βρίσκονται στα στρατιωτικά νεκροταφεία της Μακεδονίας φτάνουν τις 18 χιλιάδες. 

Τα σημάδια αυτής της περιόδου που διεξήχθη η μεγαλύτερη πολεμική σύγκρουση στην ιστορία της Μακεδονίας είναι διάσπαρτα. Τα βρίσκει κανείς κυρίως στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και την Πέλλα. 

Πρόκειται για πεδία μαχών, μνημεία, απομεινάρια στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες του πολέμου, στρατιωτικά νεκροταφεία, δημόσιες υποδομές όπως σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμοί και πολλά ακόμη. 

Πέρα από την ιστορική σημασία όλων αυτών και την συμβολή τους στη ιστορική μνήμη, όλα αυτά αποτελούν την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού που κάποιοι αποκαλούν και στρατιωτικό τουρισμό. 

Ωστόσο αυτή την πρώτη ύλη, ποτέ δεν καταφέραμε να την κάνουμε τουριστικό προϊόν που θα προσέλκυε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, όπως ήδη συμβαίνει στην Καλλίπολη (Τουρκία) αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπου στα πεδία των μαχών ξεκληρίστηκε μια ολόκληρη γενιά. 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σ΄αυτές τις περιοχές, είτε για να επισκεφτούν τα μέρη που πολέμησαν οι πρόγονοι τους ή για να βιώσουν από κοντά αυτές τις σημαντικές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Το γιατί δεν τα καταφέραμε έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. 

Ο σημαντικότερος είναι ότι για δεκαετίες μας αρκούσε ο εύκολος τρόπος τουριστικής κονόμας από τον ήλιο και την θάλασσα, οπότε αμελήσαμε να αναπτύξουμε άλλες μορφές τουρισμού που θα διεύρυναν την τουριστική περίοδο και θα έφερναν στην χώρα μας και άλλου είδους τουρίστες. Ένας ακόμη παράγοντας είναι πως ως λαός είμαστε ιδιαίτερα ανιστόρητος. 

Πως θα αναπτύξεις κάτι όταν δεν το γνωρίζεις; Πως θα προσελκύσεις επισκέπτες στα μνημεία όταν δεν ξέρεις που βρίσκονται; Ωστόσο μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι επισκέπτες που υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες το χρόνο. Χθες το βράδυ, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη, το δραστήριο τμήμα τουρισμού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διοργάνωσε μια ακόμη ενδιαφέρουσα ημερίδα. με θέμα “...απ' την ιστορική μνήμη στην τουριστική εμπειρία - Salonika Front”. 

Εξαιρετικοί ομιλητές αναφέρθηκαν στο ιστορικό απόθεμα που υπάρχει στην κεντρική Μακεδονία από την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου και για το πως αυτό μπορεί να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Το συμπέρασμα όσον ακούστηκαν ήταν πως η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει αυτό το ιστορικό απόθεμα. 

Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να έρχονται τουρίστες για να τα επισκεφτούν με τους αριθμούς να είναι ακόμη σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Ο Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την βοήθεια φωτογραφικού υλικού αναφέρθηκε στα πάσης φύσεως μνημεία που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία από εκείνη την περίοδο, όπως κτίρια, στρατιωτικά κοιμητήρια, κτίρια, μνημεία κλπ. 

Ο Υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Έδεσσας σε συνεργασία με τον Γιάννη Βαλαχή Υπεύθυνο Τουρισμού του Δήμου Βέροιας, αναφέρθηκαν στα «Βήματα του Χο Τσι Μινχ στην Ελλάδα» καθώς ο μεγάλος ηγέτης του Βιετνάμ πολέμησε ως στρατιώτης εκείνη την περίοδο στο Μακεδονικό Μέτωπο. 

Η προσπάθεια που γίνεται από τους δυο Δήμους είναι να προσελκύσουν επισκέπτες από το μακρινό Βιετνάμ. Ο Παναγιώτης Γκαρτζονίκας, ιδρυτής & πρόεδρος της εταιρείας Advanced Battlefield Studies (είναι τουριστικό γραφείο που ασχολείται με την οργάνωση επισκέψεων στα πεδία των μαχών) αναφέρθηκε στο πως η ιστορική μνήμη μπορεί να γίνει τουριστικό προϊόν. 

Στην ημερίδα χαιρετισμό έκανε ο αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας ο οποίος ασχολήθηκε ενεργά με την προβολή και προώθηση του ιστορικού τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία. Επίσης χαιρετισμό έκανε ο αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Βέροιας Βασίλης Λυκοστράτης. 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους. Την ημερίδα συντόνισε ο καθηγητής Φώτης Κιλιπίρης, Διευθυντής του Τομέα Τουρισμού & Φιλοξενίας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Omorfa Taxidia facebook


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.