Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

"Ο Γιωρίκας στη Μπαρτσελόνα"


Του Μάκη Ιωηφίδη
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα. Η Μπαρτσελόνα απέκτησε με πενήντα εκατομμύρια τον Κιλκισιώτη ποδοσφαιριστή Γιώργο Κουγιουμτζίδη που είναι γνωστός με το προσωνύμιο "Γιωρίκας" όπως άλλωστε γράφει και στο πίσω μέρος της ποδοσφαιρικής του φανέλας. 


Ο Γιωρίκας ξεκίνησε από τον Κιλκισιακό και μετά από τρία επιτυχημένα χρόνια στον ΠΑΟΚ και στην Εθνική Ελλάδος και με τα πολλά θεαματικά γκολ που πέτυχε, γίνεται στα εικοσιτέσσερά του χρόνια η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό.

Η ισπανική αθλητική εφημερίδα της Καταλονίας ‘’Mundo Deportivo’’ δημοσιεύει συνέντευξή που του πήρε ο ανταποκριτής της στην Ελλάδα.

Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της συνέντευξης μεταφρασμένο στα ελληνικά.

‘’Βρισκόμαστε στο πατρικό σπίτι του Γιωρίκα στο Κιλκίς που είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Απλό σπίτι με λιτή διακόσμηση.

-Γιωρίκα ας αρχίσουμε την συνέντευξη με μια προσωπική ερώτηση. Γιατί δεν κράτησες το επώνυμό σου ή το όνομα Γιώργος αλλά επέβαλες το ‘’Γιωρίκας’’;

-Σκέφτηκα ότι όταν η εθνική μας ομάδα κατέκτησε το euro του 2004 ο αμυντικός μας Σεϊταρίδης έγινε γνωστός με το μικρό του όνομα ‘’Γιούρκας’’. Γιατί όχι λοιπόν κι εγώ να μην γίνω γνωστός ως Γιωρίκας; Τιμάω έτσι και την ποντιακή μου καταγωγή.

-Γιωρίκα θέλω να σε ρωτήσω τώρα πώς απέκτησες τα σπάνια αυτά χαρακτηριστικά που σε ανέδειξαν σε μεγάλο ποδοσφαιριστή με αποτέλεσμα να πάρεις μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Ας πούμε πώς καταφέρνεις να ντριπλάρεις τόσο εύκολα και να ανοίγεις και τις πιο κλειστές άμυνες;

-Ξέρετε εδώ στο Κιλκίς έχουμε δεκάδες αδέσποτα σκυλιά. Εγώ από μικρό παιδάκι είχα έναν ενστικτώδη φόβο για τα σκυλιά. Περπατώντας στην κεντρική οδό της πόλης μας έβλεπα τα αδέσποτα, και κάνοντας ζικ ζακ ανάμεσά τους τρέχοντας βελτίωσα κατά πολύ την ευλυγισία και την ντρίπλα μου.

-Μεγάλο προσόν σου είναι και η ταχύτητά σου. Πώς την καλλιέργησες;

-Το πατρικό μου σπίτι βρίσκεται σε μια περιοχή που λέγεται Σαλάτς. Κάθε φορά που γύριζα στο σπίτι μου με κυνηγούσαν οι αγέλες από τα αδέσποτα οπότε καλλιέργησα την ταχύτητά μου σε επίπεδα…Μπολτ.

-Έχουν να λένε πάντως όλοι και για την αντοχή σου.

-Κάποιες φορές ανέβαινα στο λόφο του Αη Γιώργη με το μηχανάκι μου αλλά μου έκαναν επιθέσεις τα αδέσποτα οπότε εγώ παράταγα το μηχανάκι κι ανέβαινα στον Αη Γιώργη τρέχοντας. Έτσι καλλιέργησα την αντοχή μου και εξελίχθηκα σε μια πραγματική ατμομηχανή.

-Γιωρίκα όλοι έχουν να λένε για την απαράμιλλη ευστροφία και τα αντανακλαστικά σου.

-Ξέρετε, εδώ και κάποια χρόνια κατασκευάζουν τα έξι χιλιόμετρα της εισόδου της πόλης μας από Θεσσαλονίκη. Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο έφτιαξαν έναν θεσπέσιο φιδίσιο παράδρομο μετά το χωριό Κρηστώνα. Οδηγώντας λοιπόν το μηχανάκι μου στον παράδρομο αυτόν καλλιέργησα την ευστροφία του μυαλού μου και τα αντανακλαστικά μου για να μην πέσω σε κανά χαντάκι και πάω άκλαφτος.

-Γιωρίκα πώς απέκτησες τέτοια δύναμη στα πόδια και αντοχή στο τζαρτζάρισμα των αντιπάλων;

-Κάποια απογεύματα παίζαμε με τους φίλους μου μονότερμα στο τσιμεντένιο πάρκο που παλιά το λέγαμε ‘’Κήπο’’. Εκεί, πάνω στο τσιμέντο δυνάμωσαν οι μύες των ποδιών μου και εξελίχθηκα σε πραγματικό θωρηκτό.

-Έχεις βάλει και πολλά γκολ με κεφαλιές. Έχουν να το λένε οι αντίπαλοι τερματοφύλακες: «Ο Γιωρίκας, καλύτερα να σουτάρει παρά να πιάνει κεφαλιές. Σκοτώνει άνθρωπο».

-Εμείς οι Πόντιοι είμαστε δυνατοί στο κεφάλι λόγω καταγωγής.

-Αξιοσημείωτη είναι και η αντοχή σου στα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα των αντίπαλων αμυντικών. Πώς τα καταφέρνεις;

-Πρέπει να ξέρετε ότι τα πλακάκια στα πεζοδρόμια της πόλης μου είναι κι αυτά, όπως και τα σκυλιά μας…αδέσποτα. Μερικά μάλιστα είναι ανασηκωμένα και σου κάνουν κάτι φονικά τάκλιν που μπορεί να σου πάρουν τα νιάτα. Είδα ανθρώπους να σκοντάφτουν και να σπάζουν το κεφάλι τους. Εγώ άντεξα. Πολλές φορές σκόνταψα αλλά επιβίωσα. Έτσι προπονήθηκα στο να αντέχω στα τάκλιν των αντιπάλων μου.

-Όλοι έχουν να λένε για την φυσική σου κατάσταση που είναι τέλεια. Αλήθεια πώς τα κατάφερες;

-Στο Κιλκίς έκανα καλή ζωή. Καθόλου ξενύχτια και γλέντια λόγω του ότι η πόλη μας δεν έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Και να θέλει δηλαδή ένα νέο παιδί να ξενυχτήσει δεν μπορεί. Έτσι από άποψη φυσικής κατάστασης έγινα κυριολεκτικά ταύρος.

-Θυμάσαι κάποιο πρόβλημα στις προπονήσεις σου.

-Ναι. Ήταν παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2014 όταν οι δημοτικές μας αρχές τα τακτοποίησαν όλα. Έκανα μεγάλη κοιλιά στην προετοιμασία μου. Ευτυχώς μετά τις εκλογές έγιναν πάλι όλα χάλια όπως πριν και ξαναβρήκα τον αθλητικό εαυτό μου.

-Τι έχεις να συμβουλεύσεις στα παιδιά που ξεκινάνε τώρα την καριέρα τους στο ποδόσφαιρο;

-Η ετήσια προπόνηση και η προετοιμασία τους να περιλαμβάνει και μια τουλάχιστον τρίμηνη παραμονή τους στο Κιλκίς. Εκτός του ότι θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μου, θα βελτιωθούν και ο ίδιοι σε όλα τα επίπεδα.

-Γιωρίκα σ’ ευχαριστώ για την συνέντευξη και σου εύχομαι καλή επιτυχία στην Μπαρτσελόνα.

-Ευχαριστώ κι εγώ.’’

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.