Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Αποτίμηση της καλλιεργητικής περιόδου 2018 για το οινοποιήσιμο αμπέλι στην Π.Ε. Κιλκίς

Κλιματολογικά το 2018 χαρακτηρίστηκε ως μη συνηθισμένη χρονιά. Στην περιοχή της Π.Ε Κιλκίς παρατηρήθηκαν έντονες και συχνές βροχοπτώσεις κυρίως το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κατά τον Μάιο και Ιούνιο δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ασθενειών της αμπέλου.

Οι βροχοπτώσεις με τον ίδιο ρυθμό συνεχίστηκαν και κατά τον Ιούλιο με τις θερμοκρασίες όμως να περιορίζονται στον μέσο όρο τις δεκαετίας. Την περίοδο ωρίμανσης των λευκών κυρίως ποικιλιών, από τα μέσα Αυγούστου και μετά, είχαμε σποραδικές αλλά έντονες βροχοπτώσεις για να περάσουμε στην άνυδρη περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όπου είχαμε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από τον μέσο όρο δεκαετίας.

Με αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες είχαμε αυξημένο κόστος παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κυρίως λόγω αυξημένων αναγκών φυτοπροστασίας . Τα αμπέλια που άντεξαν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες έδωσαν σταφύλια με υψηλό ποσοστό υγρασίας, τουλάχιστον αυτά που συγκομίσθηκαν μεσοπρώιμα.

Κατά την δεύτερη περίοδο συγκομιδής τον μήνα Σεπτέμβριο, τα κόκκινα σταφύλια Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon ευνοήθηκαν από την ανομβρία, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους.

Ποσοτικά την χρονιά φαίνεται πώς έσωσε η δεύτερη άνυδρη περίοδος. Συγκομίσθηκαν ποσότητες μειωμένες κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την περσινή (2017) χρονιά, η οποία θεωρείται κατά γενική ομολογία μια από τις καλές χρονιές.

Η περιοχή μας με πυρήνα τη Γουμένισσα παρέδωσε σταφύλια σε πολλούς προορισμούς εντός Ελλάδας, με πυλώνα την Ομάδα πλέον Παραγωγών της Γουμένισσας «Εύφορη Γή», η οποία διακίνησε το 30% των σταφυλιών που κατέληξαν σε ελληνικά οινοποιεία.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες της χρονιάς αποτυπώνονται στην αύξηση του ποσοστού των αμπελιών, τα οποία με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Συγκομιδής που υποβλήθηκαν, χαρακτηρίστηκαν ως τεμάχια με μηδενική παραγωγή, αγγίζοντας το 15% του ενεργού αμπελώνα της περιοχής μας.

Ποσοτικά η αμπελουργική χρονιά έκλεισε με την παραγωγή 2.850 τόνων σταφυλιών, από τους οποίους οι λευκές ποικιλίες έδωσαν περί τους 1.150 τόνους και οι ερυθρές περί τους 1.700 τόνους.

Αντίστοιχα 2.400 τόνοι σταφυλιών μπήκαν σε οινοποιεία για μεταποίηση, ενώ 450 τόνοι παρέμειναν στην περιοχή για ιδιοκατανάλωση.

Η ποσότητα για ιδιοκατανάλωση ήταν εμφανώς μειωμένη (-50%) από το 2017 λόγω και τις απόφασης του ΥΠΑΑΤ που αφορούσε τον περιορισμό της ποσότητας των προς απόσταξη σταφυλιών.

Από την παραγωγή του 2018 οι 760 τόνοι σταφυλιών διακινήθηκαν μέσω της Ομάδας Παραγώγων «Εύφορη Γή» σε πολύ καλές τιμές. Φαίνεται πώς αυτή η κίνηση των αμπελουργών να προωθήσουν τα προϊόντα τους όλοι μαζί έχει πλέον δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό ποιοτικό καλάθι στο οποίο προσέρχονται για αγορές σημαντικά ονόματα της ελληνικής παραγωγής οίνου.

Όσον αφορά την ποικιλιακή σύνθεση των σταφυλιών που διατέθηκαν στην Ελληνική αγορά από την περιοχή μας, στην κορυφή της πρώτης δεκάδας βρίσκονται οι ποικιλίες Cabernet sauvignon (440 tn) και Ξινόμαυρο (400 tn) ενώ ακολουθούν οι ποικιλίες Merlot (350 tn), Sauvignon blanc (290 tn), το Ασύρτικο που τα τελευταία χρόνια αντικαθιστά άλλες ποικιλίες και που για πρώτη φορά έπιασε του 280 tn, η δική μας πλέον Νεγκόσκα με 220 tn, ο Ροδίτης (180 tn), to Chardonnay και Syrah με 150 tn και η Μαλαγουζιά με 130 tn.

Χαρακτηριστικό των παραπάνω στοιχείων είναι η μεγάλη αύξηση στην παραγωγή της ποικιλίας Ασύρτικο, που μπήκε πλέον δυναμικά στον αμπελώνα της Γουμένισσας, καθώς και η αύξηση της παραγωγής της ποικιλίας Μerlot που αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή στις δυσκολίες της περσινής χρονιά.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το 2018 χαρακτηρίζεται ως μία χρονιά δύσκολη για το αμπέλι, με αυξημένο κόστος παραγωγής, μέτρια ποιοτικά σταφύλια που θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση από τα οινοποιεία προκειμένου να δώσουν πολύ καλά κρασιά. Είναι μια χρονιά κατά την οποία σταθεροποιείται πλέον το συνεργάζεσθαι των παραγωγών με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο και τέλος είναι η χρονιά που καλωσορίζουμε το Ασύρτικο στην περιοχή με σημαντικές ποσότητες παραγωγής και προσδοκίες για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία των Δηλώσεων Συγκομιδής που κατατέθηκαν από τους αμπελουργούς στις ψηφιακές υπηρεσίες του Υ.Π.Α.Α.Τ και επεξεργάστηκαν από τους Γεωπόνους της Δ.Α.Ο.Κ. Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.