Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

"Εδώ Πολυτεχνείο"


Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Άλλο ένα in memoriam εκείνου του Νοέμβρη ξημερώνει. Η αγωνιστικότητα ξανά θα περιφέρεται ανέντακτη κι οι φοιτητές του σήμερα θα ψάχνουν στα τυφλά το λόγο που θα δώσει φλόγα στους αγώνες τους.

Μιας και σήμερα η χούντα του φόβου αποδεικνύεται η πλέον ισχυρή κι από την χούντα των τανκς. Κι όσο για τους εκπροσώπους εκείνης της γενιάς σε θέσεις κλειδιά συστημικοί υπηρέτες κι εφαρμοστές πιστοί των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.


Εδώ Πολυτεχνείο, σαρανταπέντε χρόνια μετά μνήμες που ξεθωριάζουν κι αλήθειες που κινδυνεύουν να χαθούν πίσω απ τις εκδοχές. Εδώ Πολυτεχνείο με μιαν υστεροφημία να σηκώνεται ολόκληρη στις πλάτες του Δημήτρη Παπαχρήστου και της σεμνής του πορείας.

Εδώ Πολυτεχνείο σύνθημα και μήνυμα μιας επανάστασης που αποδείχτηκε μια ευφυής δικαιολογία για όσους καιροσκόπους κρύφτηκαν πίσω από την ταμπέλα του Αριστερού κι απέκτησαν υπόσταση πολιτική και όχι μόνο.

Σε καιροσκόπους που πήραν εργολαβία την οργάνωση και το συντονισμό των διαμαρτυριών με απώτερο στόχο να καθοδηγούν την πολιτική βούληση των μαζών πατώντας πάνω στην ανάγκη τους για καλύτερες μέρες.

Μόνο που η ανάδειξη των μέχρι πρότινος διαμαρτυρομένων σε εξουσία ανέδειξε σε τούτο τον τομέα και το πλήρες κενό στην οργάνωση αλλά και στο συντονισμό μιας διαμαρτυρίας.

Μιας και μάθαμε να θεωρούμε πως μόνο οι διαμαρτυρίες κάτω από την Αριστερή καθοδήγηση έχουνε αξιοπιστία σοβαρότητα και κύρος. Διαφορετικά, όποια απόπειρα να διαμαρτυρηθούμε κατά των μέχρι πρότινος ξεσηκωμένων σίγουρα θεωρείται προβοκάτσια φασιστικώς υποκινούμενη.

Σήμερα έχουμε πορεία δίχως συντονισμένες φωνές. Μ' ορφανά τραγούδια που γίνονται μηνύματα σταλμένος σε τυχαίους παραλήπτες που ψάχνουνε να βρούνε αν έχει απομείνει τίποτα όρθιο απ' τα ερείπια μιας εποχής που το μόνο κατ' εμέ που χει να μας διδάξει είναι πως διαμαρτυρίες εξεγέρσεις και ξεσηκωμοί είναι θέμα φλόγας και παρόρμησης κι όχι συντονισμού.

Ίσως γι αυτό είναι που το δόγμα του Σοκ μέσω της βίαιης φτωχοποίησης κεντράρει κατ ευθείαν στην κριτική σκέψη. Γιατί μυαλό που σκέφτεται το πως θα βγει ο μήνας εξαντλεί εκεί την εφευρετικότητα του κι όχι στο τι μας εξελίσσει σαν προσωπικότητες.

Μιας και η στέρηση του χρήματος εξιδανικεύει τον καταναλωτισμό και στα δύσκολα μια black friday λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία.

Κι ο κόσμος ξεχνιέται εξακολουθώντας να πορεύεται με δίχως σημαίες δίχως ιδέες δίχως καβάντζα καμιά και μ ένα venceremos ορφανό που περιφέρεται και ψάχνει περασμένα μεγαλεία.

Έτσι σαν επίλογος μου 'ρθανε στο μυαλό κάτι στίχοι του Άσιμου.

Η επανάσταση αποδείχτηκε ένα όνειρο..
Μια ξοφλημένη κι ευφυής δικαιολογία...
Διατηρούμε την εσώτερη μιζέρια μας...
Μ' επαναστατική φρασεολογία..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.