Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Χ. Χατζησάββας

Δελτίο τύπου Χ. Χατζησάββα
«Είναι δυνατό να χρησιμοποιούνται ακόμη χωματόδρομοι ως μοναδικό οδικό δίκτυο σε χωριά της Ελλάδας;» 
Εν έτει 2018 επονείδιστο, κατά το επιεικέστερο, χαρακτηρίζεται για την ελληνική Πολιτεία το φαινόμενο να υπάρχει οικισμός εντός της Επικράτειας ο οποίος δεν διαθέτει ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον Τύπο, ο οικισμός της Πλατείας του Δήμου Βόλβης με τους περίπου πενήντα (50) μόνιμους κατοίκους του, στερείται πλήρως ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου, συνδεόμενος αποκλειστικά μέσω χωματόδρομων, προς βορρά και σε απόσταση 1,3 χιλιομέτρων με το χωριό Περιστερώνα του Δήμου Βόλβης και νοτιοδυτικώς και σε απόσταση 9 χιλιομέτρων με το χωριό Ζαγκλιβέρι του Δήμου Λαγκαδά, το οποίο αποτελεί το μοναδικό πλησιέστερο στην Πλατεία χωριό, το οποίο διαθέτει Κέντρο Υγείας και καταστήματα τροφίμων και προμηθειών καθώς και λαϊκή αγορά.

Κάποιες τμηματικές εργασίες ασφαλτόστρωσης υλοποιηθήκαν το έτος 2001 προς την κατεύθυνση του Ζαγκλιβερίου και κάλυψαν απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι και σήμερα. 

Ως αποτέλεσμα, οι μετακινήσεις των κατοίκων της Πλατείας πραγματοποιούνται κυριολεκτικά μέσω χωματόδρομων και καιρού επιτρέποντος (θυμίζοντας μας τραγικές καταστάσεις οι οποίες επικρατούν σε γειτονικές χώρες και κρατίδια προς Βορρά) καθώς όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, αποκλείονται στον οικισμό.

Ο αρμόδιος Δήμος Βόλβης δηλώνει αδυναμία στην ανάληψη του οικονομικού κόστους των απαραίτητων εργασιών ασφαλτόστρωσης, ενώ κάθε προσπάθεια ένταξης του εν λόγω έργου σε κάποιο πρόγραμμα Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Σ.Π.Α.) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προσκρούει στο γεγονός πως εφόσον ο συγκεκριμένος δρόμος είναι χαρακτηρισμένος ως «δημοτική/κοινοτική οδοποιία» αυτομάτως καθίσταται ως εκ τούτου της αποκλειστικής και απόλυτης αρμοδιότητας μόνο του Δήμου Βόλβης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται η Πολιτεία να προβεί προκειμένου να εκλείψει άμεσα η προσβλητική για αυτήν διαπίστωση της διενέργειας των μετακινήσεων Ελλήνων πολιτών αποκλειστικά μέσω χωματόδρομων και μόνο καιρού επιτρέποντος;

«Σχετικά με το Πρόγραμμα σίτισης στα Δημοτικά Σχολεία («Σχολικά Γεύματα»)»
Το Πρόγραμμα σίτισης στα Δημοτικά Σχολεία της Επικρατείας με τίτλο «Σχολικά Γεύματα» για το σχολικό έτος 2018-2019, απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολικών μονάδων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων των μαθητών. Το αντικείμενο του προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αρμοδίου Υπουργείου, το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σταδιακά εντός του διδακτικού έτους 2018-2019 για όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων ενώ η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος θα ανακοινώνεται σε κάθε σχολική μονάδα εγκαίρως από την εκάστοτε ανάδοχο εταιρία.

Οι Διευθυντές των συμμετεχόντων Δημοτικών Σχολείων όφειλαν να συγκεντρώσουν τις Υπεύθυνες Δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα και να τις αποστείλουν στους αρμόδιους Συντονιστές του προγράμματος στην οικεία Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018.

Για το σχολικό έτος 2017-2018 η υλοποίηση του Προγράμματος άρχισε περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου 2017, ενώ θα έπρεπε να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ταυτόχρονα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2018.

Για το τρέχον σχολικό έτος 2018-2019 και πάλι το Πρόγραμμα ξεκίνησε καθυστερημένα στις 5 Νοεμβρίου 2018, αντί να αρχίσει τον Σεπτέμβριο ταυτόχρονα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πρόγραμμα είναι ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό και για την υλοποίησή του διατίθενται πενήντα εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Πώς στοιχειοθετούν και οριοθετούν τα συναρμόδια Υπουργεία εννοιολογικώς, χρονολογικώς και σε οικονομικό επίπεδο την «σταδιακή υλοποίηση» του Προγράμματος;

Για ποιους λόγους καθυστερεί κάθε χρόνο η έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος και τι συνεπάγεται η καθυστέρηση αυτή σε σχέση με την διαχείριση των οικονομικών κονδυλίων τα οποία προορίζονται για την υλοποίηση του Προγράμματος;

Ποια ακριβώς είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία καταρτίζονται οι σχετικοί Πίνακες με τις σχολικές μονάδες οι οποίες επιλέγονται για το Πρόγραμμα;
Ποιο είναι το συνολικό κόστος υλοποίησης του Προγράμματος, από που εκταμιεύεται το σχετικό κονδύλιο,πως επιλέγονται οι ανάδοχοι-προμηθευτές και σε ποιόν βαθμό έχουν εκπληρωθεί οι οικονομικές υποχρεώσεις των συναρμοδίων Υπουργείων απέναντι στις αναδόχους ιδιωτικές εταιρίες-προμηθευτές του Προγράμματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.