Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Γνωρίστε την έκθεση "Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου στο Κιλκίς"

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, ώρα 12.00, η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ προσκαλεί πολίτες και επισκέπτες του Κιλκίς να γνωρίσουν, με την βοήθεια αρχαιολόγων, την επετειακή θεματική έκθεση «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ ΠΟΛΕΜΟΥ στο ΚΙΛΚΙΣ - Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς εγκαινιάζει μια νέα περίοδο διάδρασής της με την τοπική κοινωνία και τη νεότερη ιστορία της, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου με τη διοργάνωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς της επετειακής θεματικής έκθεσης «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ ΠΟΛΕΜΟΥ στο ΚΙΛΚΙΣ. Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών», διάρκειας από 11.11.2018 έως 31.05.2019.

Σκοπός της έκθεσης είναι να φωτίσει μία σχετικά άγνωστη διάσταση του Πολέμου, συγκεκριμένα την αυγή της αρχαιολογικής έρευνας σε τεχνητούς γηλόφους (τούμπες, τράπεζες ή τύμβοι) του τοπίου του Κιλκίς στη διάρκεια της εξέλιξης του Μακεδονικού Μετώπου, ενός από τα πέντε κύρια μέτωπα του Α΄ ΠΠ.

Οι τυχαίες αποκαλύψεις αρχαιολογικών θέσεων κατά τη διάνοιξη χαρακωμάτων και την υλοποίηση στρατιωτικών έργων υποδομής για την υποστήριξη του Μακεδονικού Μετώπου προκάλεσαν τη διενέργεια ανασκαφών μικρής κλίμακας σε ορισμένες θέσεις, όπως στην Τσαουσίτσα (σημ. Ποντοηράκλεια) ή την Μποέμιτσα (σημ. Αξιούπολη), στις οποίες συμμετείχαν διάφοροι επιστήμονες, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, ακόμη και γιατροί, που υπηρετούσαν στα συμμαχικά στρατεύματα.

Οι πρώτες εκείνες ιδιόμορφες ανασκαφές, μέσα στη δίνη των μαχών, κέντρισαν το ενδιαφέρον κυρίως των Άγγλων αρχαιολόγων και αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την μετέπειτα πιο συστηματική και στοχευμένη αρχαιολογική και τοπογραφική έρευνα στην περιοχή του Κιλκίς.

Τα αποτελέσματα αυτών των μεσοπολεμικών και μεταπολεμικών πρωτοπόρων ερευνών φώτισαν σημαντικά το άγνωστο, μέχρι τότε, παρελθόν της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς στις μεταγενέστερες μελέτες και έρευνες στο χώρο της Kεντρικής Μακεδονίας για την προϊστορική και ιδιαίτερα την πρωτο-ιστορική περίοδο (10ος-7ος αι. π.Χ.).

Τη θεματική της έκθεσης υποστηρίζουν οπτικό υλικό (καρτ ποστάλ), επιλεγμένα αρχαιολογικά αντικείμενα –κυρίως από τις ανασκαφές αμέσως μετά τον πόλεμο (1922-1925), που ανήκουν στο εκθεσιακό αποθεματικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, στρατιωτικά αντικείμενα από τα χρόνια του Μακεδονικού Μετώπου (από τη Συλλογή Βασιλείου Νικόλτσιου), ένα διόραμα αναπαράστασης χαρακώματος (κατασκευή Βασίλειος Νικόλτσιος) καθώς ένα εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό (video 8'').

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.