Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του βιβλίου-ντοκουμέντο «Δύο χειμώνες κι ούτε ένα καλοκαίρι»

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στο cafe «THE RITZ», στις 7 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου-ντοκουμέντο του Μιχάλη Κατσιμπάρδη για τον αγώνα μιας γενιάς των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης

«…Καλοκαίρι 1944. Λίγο πριν εγκαταλείψουν την Ελλάδα, οι Γερμανοί πυρπολούν, βασανίζουν, αιχμαλωτίζουν, αφανίζουν περιουσίες και ψυχές. Ο πατέρας μου ήταν νέος, γεμάτος όνειρα για τη ζωή, περίμενε τη στιγμή που θα του δινόταν η ευκαιρία για το μεγάλο φτερούγισμα. 

Ο πόλεμος, όμως, ανατρέπει τα οράματα. Βρέθηκε στη δίνη του, άγουρος ακόμα από ζωή. Αντιστάθηκε, αρνήθηκε την υποταγή στους κατακτητές, προδόθηκε, συνελήφθη, βασανίστηκε, σύρθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα της Γερμανίας. Έδωσε υπόσχεση να γυρίσει πίσω, στην πατρίδα και στους ανθρώπους του. Πάλεψε καθημερινά για την αξιοπρέπειά του μέσα στη φρίκη του στρατοπέδου, εκεί που η λέξη ‘‘άνθρωπος’’ χάνει το νόημά της. 

Γαντζώθηκε από τη ζωή και βγήκε απ’ αυτή τη μάχη λαβωμένος μα ζωντανός. Γύρισε με λαχτάρα πίσω, σε μια πατρίδα όμως που δεν του άνοιξε ποτέ την αγκαλιά της. Μια μεταπολεμική Ελλάδα που κατασπάραζε τα παιδιά της, που έθετε διαχωριστικές γραμμές, που περιφρονούσε και τιμωρούσε…».

Στις λίγες αυτές σειρές συμπυκνώνεται όλο το δράμα και ο αγώνας ζωής μιας γενιάς, της νέας γενιάς του πολέμου του ’40, που ο στυγνός ναζισμός οδήγησε ανυποψίαστους και αμούστακους νέους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας του Χίτλερ. Αυτό το δράμα, με τη γλαφυρή και αποκαλυπτική γραφή του Μιχάλη Κατσιμπάρδη, ξετυλίγεται στο βιβλίο-ντοκουμέντο «ΔΥΟ ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΚΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Άνεμος». 

Η πρώτη συγγραφική απόπειρα του εκπαιδευτικού-συγγραφέα, που σχηματοποιείται σε ένα μοναδικής αξίας ιστορικό μυθιστόρημα, είναι αποτέλεσμα ενός χρέους ευθύνης και τιμής προς τον πατέρα του, που σε ηλικία 18 ετών οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία, και το οποίο πρόσωπο αποτελεί τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου.

Το βιβλίο αυτό ανοίγει διάπλατα την ψυχή του ήρωα, που για χρόνια ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι, και φέρνει στο φως όχι μόνο συνταρακτικά ιστορικά ντοκουμέντα, ερμηνείες και απαντήσεις σε πολλά «γιατί», αλλά επιπλέον πραγματεύεται τη δύσκολη κι ανεξερεύνητη σχέση του πατέρα-ήρωα με τον γιο-συγγραφέα. Μια σχέση που ποτίστηκε με περισσότερες σιωπές και λιγότερα λόγια. Μέσα από τις σελίδες του, όμως, ξεδιπλώνεται το δράμα και των χιλιάδων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς ο συγγραφέας συμπεριέλαβε μαρτυρίες θυμάτων μετά από μια κοπιώδη έρευνα.

Η παρουσίαση του βιβλίου «ΔΥΟ ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΚΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στις 7 μ.μ. στο cafe «THE RITZ» (Ελ. Βενιζέλου 1 & Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη), υπό την παρουσία του συγγραφέα Μιχάλη Κατσιμπάρδη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ και η νομικός Μαρία Τσιουτάνη, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η σκηνοθέτης-ηθοποιός Ιωάννα Γεωργαντά.

Να σημειωθεί ότι μετά την πρώτη επίσημη παρουσίασή του στην Αθήνα, το βιβλίο από τα πρώτα του βήματα στον χώρο των εκδόσεων έδωσε τα πρώτα δείγματα αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό και τείνει να το κατακτήσει αναδεικνύοντας όλως επίκαιρα ζητήματα.

Ο συγγραφέας
Ο Μιχάλης Κατσιμπάρδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αργολική γη. Έζησε, όπως όλοι της γενιάς του, χορτάτα παιδικά χρόνια, με ατέλειωτα παιχνίδια στις αλάνες, με διάβασμα βιβλίων και μεγάλα όνειρα. Ευτύχησε να έχει γονείς που αποτέλεσαν για την παιδική του ψυχή σπουδαίο σχολείο.

Σπούδασε και διδάσκει φιλολογία. Ζει στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύοντας ότι «είμαστε η μνήμη μας», προσπαθεί να τη διαφυλάξει ακέραιη, όσο οδυνηρή μπορεί να είναι μερικές φορές. Σ’ αυτό το πρώτο λογοτεχνικό του εγχείρημα τιμά αυτή την ανεκτίμητη γνωστική και ψυχική λειτουργία, αποχαιρετώντας μ’ αυτόν τον τρόπο οριστικά τον πατέρα του, δύο ακριβώς δεκαετίες μετά τον θάνατό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.