Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Η Κιλκισιώτισσα φιλόλογος Σοφία Γ. Μεσίγκου-Κρικώνη, στο 45ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

Διεξήχθη με επιτυχία το 45ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων [Π.Ε.Φ.] από 8 – 10 Νοεμβρίου 2018 [Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο] στην Αίθουσα Τελετών της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών, Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι Αθήνα.

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Κύπρος: Ιστορία και Πολιτισμός».
Το Συνέδριο αφιερώθηκε στην ιερή μνήμη των αγωνιστών του Κυπριακού Αγώνα και υπήρξε το μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο στην ιστορία της ΠΕΦ από άποψη συμμετοχής εισηγητών. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου –συχνότατα μάλιστα μέσα σε κλίμα συγκίνησης– κάλυψαν ποικίλα θέματα σχετιζόμενα με την ιστορία της μεγαλονήσου (από την αρχαιότητα έως τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και την τουρκική εισβολή και κατοχή), τα Γράμματα και τις Τέχνες, τη Γλώσσα και την Εκπαίδευση στη μεγαλόνησο.

Στο Συνέδριο παρουσίασε εισήγηση το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11.45 π.μ. η Φιλόλογος Καθηγήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς Σοφία Γ. Μεσίγκου-Κρικώνη, με θέμα: Η Κύπρος στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Οι γάτες τ’ Άι - Νικόλα».

Η παρουσίαση ενθουσίασε το ακροατήριο που αποτελούνταν από Φιλολόγους, Συμβούλους Φιλολόγων και Καθηγητές Πανεπιστημίου από Ελλάδα και Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν τέθηκαν ερωτήσεις επί της εισηγήσεως καθώς αυτή χαρακτηριζόταν από «ακρίβεια, επιστημοσύνη και μεστότητα», σύμφωνα με τη γνώμη πολλών από τους συνέδρους.

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης θα δημοσιευθεί στα Πρακτικά του Συνεδρίου που θα εκδοθούν αργότερα.

Η Περίληψη της Εισήγησης, όπως αυτή δημοσιεύτηκε σε ειδική έκδοση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων:

Η Κύπρος στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Οι γάτες τ’ Άι- Νικόλα»
Στην εισήγηση γίνεται αναφορά στα ιστορικά στοιχεία και τους θρύλους που ενέπνευσαν τον ποιητή, καθώς και στην πρόσληψη της ιστορίας της Κύπρου τόσο από τον ίδιο τον ποιητή, όσο και από τους αναγνώστες. Η πρώιμη βυζαντινή περίοδος στο νησί και η διοίκηση του Καλόκαιρου αποτελούν τμήμα της εισήγησης, ενώ γίνεται αναφορά στη σύνθεση του ποιήματος από τον Γ. Σεφέρη και στην επιστολογραφία που αφορά την έκδοση του συγκεκριμένου ποιήματος. 

Δίνονται στοιχεία για την επικοινωνία του ποιητή, κυρίως, με τον Κύπρο Χρυσάνθη και θέμα το συγκεκριμένο ποίημα, το οποίο δεν αποτελεί μόνο σημείο αναφοράς για τη Βυζαντινή Ιστορία της Κύπρου, αλλά και αφόρμηση για τον ποιητή να θίξει ζητήματα της σύγχρονης με τη σύνθεση του ποιήματος περιόδου στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.