Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Χατζησάββας: «Απαραίτητες τροποποιήσεις στο νόμο 4061/2012 για τις εκμισθώσεις κοινόχρηστων εκτάσεων»

Ερώτηση Χ. Χατζησάββα
Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 4 και 10 του νόμου 4061/2012 προκύπτει η δυνατότητα εκμίσθωσης ακινήτων με διαδικασία ανοιχτής δημοπρασίας προς διενέργεια δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα καθώς και επενδύσεων άνω ων τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Πλην όμως, η έως σήμερα διαμορφωθείσα κατάσταση δείχνει ότι κατακυρώνονται αγροτεμάχια σε καλλιεργητές οι οποίοι προέρχονται από όμορους του Κιλκίς νομούς, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι κοινόχρηστες εκτάσεις για τους τοπικούς καλλιεργητές του νομού Κιλκίς.

Επίσης συχνά σε αυτές τις δημοπρασίες ο πλειοδότης είναι άλλος από αυτόν ο οποίος επισπεύδει τη δημοπρασία, με αποτέλεσμα ο δεύτερος ενώ έχει επιβαρυνθεί το σύνολο των εξόδων, για την εκκίνηση της διαδικασίας (π.χ. τοπογραφικό διάγραμμα από ιδιώτη μηχανικό), τελικώς το αγροτεμάχιο να κατακυρώνεται σε άλλον.

Ακόμη ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους καλλιεργητές του νομού Κιλκίς αφορά στο ζήτημα των βοσκοτόπων οι οποίοι στο νομό του Κιλκίς παρουσιάζονται ελλειμματικοί. Παράλληλα και ενώ δεν επαρκούν οι υπάρχουσες αγροτικές εκτάσεις για να καλυφθούν τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, μέρος από αυτές τις εκτάσεις διατίθενται σε καλλιεργητές προς εκμίσθωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4061/2012, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωσή τους.

Τέλος, υπάρχουν αγροτικά ακίνητα των οποίων η χρήση παραχωρήθηκε σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους του νομού Κιλκίς εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού κατά τις διατάξεις της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του νόμου 4061/2012.

Κατά την διάταξη του άρθρου 141 παράγραφος 2 του νόμου 4537/2018 το χρονικό διάστημα το οποίο προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν σε εφαρμογή της παραγράφου 13 του άρθρου 36 του νόμου 4061/2012 (Α΄ 66), παρατάθηκε μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2018.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει την τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να παρέχεται προτεραιότητα στους τοπικούς καλλιεργητές;

Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει την τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του πλειοδότη η επιβάρυνση του συνόλου των εξόδων για την εκκίνηση της διαδικασίας;

Ποια είναι η πρόθεση του αρμοδίου Υπουργείου σχετικά με την εκ νέου παράταση ή μη των ως άνω αποφάσεων εκμίσθωσης εκτάσεων κατ’ άρθρα 36 του νόμου 4061/2012 και 141 του νόμου 4537/2018;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.