Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Προκήρυξη του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), σε συνεργασία με το ΥΠΠΕΘ, διοργανώνει τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας με θέμα:

Πες το ποιητικά, πες το με μια ιστορία, έχει φύλο η καρδιά;
Η ΓΓΙΦ, διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά Πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς για μαθητές/τριες των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, στο πλαίσιο άσκησης και υλοποίησης πολιτικών στον χώρο της εκπαίδευσης. Στόχος του συγκεκριμένου διαγωνισμού, είναι να παρέχει τη δυνατότητα στους/τις μαθητές/μαθήτριες, μέσω της δημιουργικής γραφής, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να τοποθετηθούν με τον δικό τους προσωπικό τρόπο σχετικά με ζητήματα που αφορούν στο φύλο και τον τρόπο που οι νέοι/νέες σήμερα το βιώνουν και το αντιλαμβάνονται, να προβληματιστούν για ζητήματα έμφυλης ισότητας και διαφορετικότητας, να ασκήσουν κριτική για τον σεξισμό, τα έμφυλα στερεότυπα και την έμφυλη βία.

Οι θεματικές που καλούνται να αξιοποιήσουν οι μαθητές/μαθήτριες είναι ανοικτές, εναπόκεινται στο ενδιαφέρον τους και υπό αυτήν την έννοια, μπορούν να αναφερθούν σε ένα ευρύ πεδίο στην ποιητική ή πεζογραφική αφήγησή τους. Ενδεικτικά, μπορούν να αναφερθούν στους τρόπους με τους οποίους προσλαμβάνουν και κατανοούν τις ερωτικές τους σχέσεις, σε ζητήματα στερεοτύπων, διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικής επιλογής, έμφυλων ανισοτήτων, στερεοτυπικών ρόλων ανδρών/γυναικών, τρόπων κατασκευής αρρενωπότητας/θηλυκότητας, έμφυλης βίας, σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης, έμφυλων ταυτοτήτων κ.α.

Πέραν των ενδεικτικά αναφερόμενων ζητημάτων, οι μαθητές/μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε άλλο θέμα κινητοποιεί το ενδιαφέρον τους υπό την προϋπόθεση ότι θα εμπεριέχει όψεις και οπτικές του φύλου στο ποιητικό ή πεζό κείμενό τους.

Επιμέρους στόχοι της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι:

- Να κατανοήσουν ότι το φύλο υπεισέρχεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, προσωπικής και δημόσιας

- Να διερευνήσουν τη σχέση φύλου και γραφής

- Να στιγματίσουν τον σεξισμό, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις που προκύπτουν εξαιτίας του φύλου, της σεξουαλικής επιλογής των ανθρώπων, της φυλής κ.α.

- Να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την έμφυλη ισότητα, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα

- Να οικοδομήσουν σχέσεις, που θα στηρίζονται στην αμοιβαιότητα, την ισότητα και τον αλληλοσεβασμό

- Να εκφραστούν δημιουργικά

- Να καλλιεργήσουν πρωτότυπη σκέψη, αυτενέργεια και φαντασία μέσω της γραφής

- Να συνειδητοποιήσουν με άμεσο τρόπο ότι μέσω της λογοτεχνικής γραφής, και γενικά της καλλιτεχνικής έκφρασης, τα άτομα δεν περιγράφουν απλώς το περιβάλλον τους, αλλά παρεμβαίνουν δυναμικά σε αυτό και το αναδημιουργούν

- Να ασκηθούν στις τεχνικές και τις συμβάσεις που ο ποιητικός και πεζός λόγος απαιτεί

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές /μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής) σε όλη την επικράτεια και υλοποιείται σε συνεργασία και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους, να καταθέσουν το δημιουργικό τους έργο στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Ποίηση
- Διήγημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΓΙΦ αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση ως ένα πεδίο άσκησης και προαγωγής της έμφυλης ισότητας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποδίδει δε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της, γεγονός που αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ισότητας των Φύλων 2016-20, στο οποίο η εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες χάραξης και υλοποίησης πολιτικών με στόχο την προαγωγή της έμφυλης ισότητας μέσα και έξω από το σχολείο, ως καθημερινή πρακτική και δράση.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι παράλληλα με τον εν λόγω διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής, η ΓΓΙΦ διοργανώνει σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους/ες διοργανώνει τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακών Ταινιών με τίτλο:

Το Φύλο σε πρώτο Πλάνο
Θέμα του Διαγωνισμού είναι η παραγωγή ψηφιακών ταινιών σχετικά με την ανάγκη εξάλειψης των κάθε είδους έμφυλων στερεότυπων, διακρίσεων και ανισοτήτων λόγω φύλου, σεξουαλικής επιλογής και ταυτότητας φύλου και τον σεβασμό εν γένει της ανθρώπινης ύπαρξης ανεξάρτητα και πέρα από τις διαχωριστικές ταξινομικές κατηγορίες μεταξύ των οποίων και το φύλο.

Συνολικά, η ΓΓΓΙΦ καλεί τους/τις μαθητές/τριες σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, παράγοντας κείμενα και ψηφιακές ταινίες υπέρ της ισότητας, της ελευθερίας επιλογών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες www.isotita.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.