Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Τι μάθαμε από την δημοσίευση των διαλόγων των Αρχηγών της FYROM;


Γράφει ο Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος * 
Αρχικά να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην Εφημερίδα Καθημερινή και στο άψογο επιτελείο της! Μας έδωσαν πλούσιο και ουσιαστικό υλικό.

Ήταν που ήταν… στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος. Φωτιές στο ήδη πολωμένο πολιτικό σκηνικό άναψε η αποκάλυψη των πρακτικών από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών της FYROM, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν η πρώτη στις 27 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη στις 19 Μαΐου 2018.

Από αυτά προκύπτει η πεποίθηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ότι τον Ιανουάριο η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε να «κλείσει» γρήγορα το θέμα της συμφωνίας για να πάει σε εκλογές με επιχείρημα το τέλος των μνημονίων. Οι εκλογές τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν… ακόμη.

Γενικά, τα πρακτικά των συσκέψεων της γείτονας χώρας ξετυλίγουν όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, αποκαλύπτουν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης με την Αθήνα, όπως και τις εκτιμήσεις της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας για τα πρόσωπα-κλειδιά του ελληνικού πολιτικού στίβου. Καταστούν σαφή, επίσης, τα κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης, καθώς είναι πολλές οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που κινήθηκε το πολύμηνο διπλωματικό αλισβερίσι.

Τον Ιανουάριο η ΠΓΔΜ δεν συζητούσε συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή συζητούσε σύνθετη ονομασία μόνο για όλες τις διεθνείς χρήσεις. Αυτό είχε αλλάξει τον Μάιο, λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Αντιθέτως, η Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) από τον πρώτο γύρο ακόμα είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση της ιθαγένειας, με τη γλώσσα να ακολουθεί λίγο αργότερα.

Γενικά, από τα πρακτικά προκύπτει διάχυτη η εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας στα μάτια της σκοπιανής ηγεσίας είναι… πολύτιμος συνομιλητής, με την έννοια ότι πίστευε πως είναι ο πιο… κατάλληλος Έλληνας πρωθυπουργός για να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία να καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις των Σκοπίων. Μεταξύ άλλων, ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να βιάζεται να κλειστεί συμφωνία «όσο ο Τσίπρας βρίσκεται στην εξουσία»: «Οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, αφού στην Ελλάδα είναι η Αριστερά στην εξουσία».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πιο θετικό στο θέμα από τον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα ότι «θέλει λύση» και πως «δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος». Από τα πρακτικά μαθαίνουμε ακόμα πως στο σημαντικό ραντεβού του Σουνίου, μία ανάσα πριν τη συμφωνία, «η Ελλάδα έκανε μια σημαντική παραχώρηση», λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν «έτοιμη να ονομάσει τη “μακεδονική γλώσσα” ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Στην δεύτερη αυτή συνάντηση επί τάπητος τέθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοφσκι να αναρωτιέται «τι θα γίνει αν οι πολίτες αποφασίσουν να μην το δεχτούν; Είναι η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ άκυρη; Θα μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ;». Ακόμη κι αν δεν υπάρξει λύση, έλεγε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, τα Σκόπια δεν πρέπει να φανεί ότι δεν επιθυμούν λύση και συμπλήρωνε και περιέγραφε την εικόνα μετά από πιθανές εκλογές στην Ελλάδα. 

Έλεγε τον Ιανουάριο: «Πως θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες… Κανείς εδώ δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα. Αλλά η μη λύση είναι το πρόβλημα».

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της ΝΔ ξέσπασε για όλα τα παραπάνω, όσο και για τις δύο φερόμενες συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Όπως δημοσιεύει η FAZ (η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ), «τον Δεκέμβριο του 2017 είχε στείλει ο Μητσοτάκης την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στον πρωθυπουργό (Ζόραν Ζάεφ) για να τον ενημερώσει για τη θέση τους. Η ΝΔ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μία λύση μόνο αν συνταχθεί και ο Καμμένος με αυτήν», υποστήριξε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με τα πρακτικά του Ιανουαρίου.

Ο Ζόραν Ζάεφ -σε νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στις 19 Μαΐου 2018- σημειώνει ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μαρία Σπυράκη.

Η κα Μαρία Σπυράκη απάντησε, κάνοντας λόγο για μία τυχαία και δημόσια συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλλες, στην οποία, όπως είπε, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι «θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας».

Σαφής αναφορά στα πρακτικά γίνεται και για κίνδυνο παρέμβασης από τη Ρωσία στην περιοχή με σκοπό να μην υπάρξει συμφωνία. Η Μόσχα μετά και το δημοψήφισμα καταγγέλλει για μία ακόμη φορά τις πιέσεις της Δύσης στους Σκοπιανούς, ανακοινώνοντας πως θα φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ…

Αντιθέτως, την ανάγκη να εξακολουθήσει να στηρίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών και να επιδιωχθεί η συνταγματική αλλαγή που προβλέπεται, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η καθαρή πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία, αποτελεί βάση γι’ αυτή την διαδικασία.

Δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερη ώθηση ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δήλωσε ότι αρχίζει συζητήσεις με την αντιπολίτευση, προκειμένου να πείσει για την θετική ψήφο στην τροποποίηση του Συντάγματος, όπως έχει υποχρέωση εκ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά την υπερπροσπάθεια και τις πιέσεις της Δύσης δεν είναι εύκολο να βρεθούν 11 βουλευτές της αντιπολίτευσης πρόθυμοι να πάνε κόντρα στο κόμμα τους και να υπερψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση…

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι πριν την άνοιξη του 2017, μέσα σε συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εκφράστηκε από πλευράς Ν.Δ. και από στόμα της κα Ντόρας Μπακογιάννη η άποψη περί ονοματολογικού «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία» … αυτό για την Ιστορία!

Ορισμένοι από τους διαλόγους της σύσκεψης υποδηλώνουν την ανησυχία που υπήρχε ήδη τότε (Γενάρη - Μάη 2018) στην ΠΓΔΜ για την τύχη του δημοψηφίσματος.

Μίτσκοσκι (Χ.Μ.): Εάν το δημοψήφισμα γίνει το φθινόπωρο, δεν θα μας επιτρέψουν να γίνουμε μέλος το ΝΑΤΟ.

Ντιμιτρόφ (Ν.Ν.): Αμέσως μετά την κύρωση θα στείλουν ένα γράμμα στο ΝΑΤΟ και τους ζητάνε να μας στείλουν πρόσκληση.

Ζόραν Ζάεφ (Ζ.Ζ.): Ο Τσίπρας μου υποσχέθηκε «θα μιλήσω με τον Μακρόν, δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις».

Χ.Μ.: Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι «συμφωνείτε με μια αλλαγή του συντάγματος να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν;».

Ν.Ν.: Η συμφωνία έχει κυρωθεί.

Χ.Μ.: Αυτό σημαίνει ότι το δημοψήφισμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Ζ.Ζ: Θέλω να το κάνω νωρίτερα.

Χ.Μ.: Μα είναι καλοκαίρι.

Ζ.Ζ.: Εχετε δίκιο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν κάνεις δημοψήφισμα.

Χ.Μ.: Τι θα γίνει αν οι πολίτες αποφασίσουν να μην το δεχτούν; Είναι η πρόσκληση του ΝΑΤΟ άκυρη; Και θα μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.;

Σεκέρινσκα (Ρ.Σ.): Οι Ελληνες θα την μπλοκάρουν.

Οσμάνι (Μ.Ο.): Εχουμε ακόμη μία ανησυχία που αφορά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι: Μπορεί να δημιουργηθεί πίεση από τη δημοσιότητα και να γίνει ζήτημα της καθημερινής πολιτικής. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία. Δεύτερον, δημοψηφίσματα τον τελευταίο καιρό γίνονται στόχος για επιχειρήσεις τρίτων παραγόντων. Το Brexit, οι εκλογές στις ΗΠΑ, όπου το αποτέλεσμα ήταν οριακό: Ενα οριακό αποτέλεσμα είναι ένας μαγνήτης για την επενέργεια δυνάμεων που δεν τους ενδιαφέρει το καλό της χώρας.

Χ.Μ.: Η θέση σας από την αρχή είναι ότι σας είναι αδιάφορο αν θα γίνει δημοψήφισμα και καλό θα ήταν να μη γίνει κανένα. Το σέβομαι. Εγώ και το VMRO αλλά και η κυβέρνηση ταχθήκαμε υπέρ ενός δημοψηφίσματος. Την ορολογία για «εξωτερικούς παράγοντες» θα την αγνοήσω και θα τη θεωρήσω ατυχή δήλωση. Δεν μπορείτε να συγκρίνετε το Brexit.

Μ.Ο.: Είπα ότι οι ξένοι φίλοι μας θεωρούν ότι τα δημοψηφίσματα γίνονται στόχος για τέτοιου είδους ενέργειες. Μιλάω για τη Ρωσία.

Χ.Μ.: Γιατί εκνευρίζεστε;

Τζαφέρι (Τ.Τ.): Ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου πρέπει να έχω κάτι στην ατζέντα που να είναι διακριτό από τη θέληση των πολιτών. Πρέπει να τους πείσω.

Ιβάνοφ (Γ.Ι.): «Φέρτε μου την πρόταση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση κρύβει την πρόταση από τον πρόεδρο της χώρας. Η κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει κάθε ώρα».

Εν συνεχεία, αρχίζει μια συζήτηση περί εγγυήσεων για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τον Ιβάνοφ. Λέει ότι ρώτησε τον Νίμιτς περί του αν υπάρχει εγγύηση ένταξης στο ΝΑΤΟ εάν υπάρξει συμφωνία με τους Ελληνες. «Δεν υπάρχει εγγύηση», απάντησε, σύμφωνα με τον Ιβάνοφ ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ.

Γ.Ι.: «Πρέπει να φροντίσουμε να μας παράσχει η Ελλάδα εγγυήσεις. Πρέπει να υπάρξει ένας αυτοματισμός».

Ζ.Ζ.: «Και αυτοί χρειάζονται εγγυήσεις. Λένε θα γίνετε πρώτα μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και μετά θα ακυρώσετε τα πάντα».

Γ.Ι.: «Μας θεωρούν τόσο αναξιόπιστους πως δεν θα τηρήσουμε αυτά που συμφωνήσαμε».

Ν.Ν.: «Το ότι διαρρέουν λεπτομέρειες της συμφωνίας έκανε μια μικρή ζημιά στην υπόθεση. Χρειάζεται να παρουσιάζεται με βάση την αλήθεια. Ο Βενιζέλος αναπτύσσει το αντίθετο αφήγημα. Αυτό είναι ναρκοπέδιο.

Νικολόφσκι (Α.Ν.): «Αν αποτύχει το δημοψήφισμα πώς θα ψηφίσουμε;».

Γκρούμπι (Α.Γ.): «Πρόκειται για ένα σημείο και άλλα έξι».

Ιοσιφόφσκι (Μ.Ι.) Γραμματέας της Προεδρίας): «Ποια είναι τα έξι;».

Α.Γ.: «Το σύνταγμα και το εύρος χρήσης είναι ένα σημείο. Η συμφωνία θα κλείσει ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, θα κυρωθεί από το Κοινοβούλιο και πρέπει να ψηφιστεί με μια απλή πλειοψηφία. Θα ήταν καλό να την ψηφίσει και η αντιπολίτευση. Μετά θα πάρουμε μια ημερομηνία για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και μια πρόσκληση για το ΝΑΤΟ και μετά θα έρθει το δημοψήφισμα. Οι Ελληνες δεν έχουν ακόμη διατυπωμένη θέση και λένε ότι αυτό εξαρτάται από το δημοψήφισμα. Αλλά ώς τότε θα έχουμε μια ημερομηνία για να γίνουμε μέλος το ΝΑΤΟ».

Τ.Τ.: «Σε ποια βήματα θα μπορούσαν να μας μπλοκάρουν;».

Χ.Μ.: «Σε όλα».

Και ακολουθεί μια συζήτηση η οποία κλείνει και τη σύσκεψη:

Ζ.Ζ.: ''Εχετε επαφή με τη Ν.Δ. στο ΕΛΚ;''

Α.Ν.: ''Ναι''

Ζ.Ζ.: ''Δεν είστε προσκεκλημένοι στις διαπραγματεύσεις;''

Α.Ν.: ''Η Μπακογιάννη πρότεινε Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία.''

Ρ.Σ.: ''Ο ομφαλός της γης...''

LINK στο οποίο μπορείτε να βρείτε το εκτενές και χρήσιμο δημοσίευμα της Καθημερινής:

http://www.kathimerini.gr/987692/gallery/epikairothta/politikh/apokleistiko-k-sto-fws-oi-synomilies-twn-hgetwn-ths-pgdm

* Ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς είναι απόφοιτος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Blogger, Στέλεχος του ΚΕ.ΑΣ.Μ. Θεσσαλονίκης, Μέλος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς και Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.