Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Ερώτηση Γεωργαντά για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Την τελευταία τετραετία δυστυχώς έχει μειωθεί δραματικά η σχετική ενίσχυση των οικογενειών , ενώ αντίθετα αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Η ψευδεπίγραφη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται με την στάση της στο θέμα του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης.

Το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατήρησε την καταβολή επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 0,35 ευρώ το λίτρο, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, προκαταβάλοντας το 25% του επιδόματος.

Από εκεί και πέρα ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και:

1ον) Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του.

2ον) Μείωσε αρχικά το επίδομα θέρμανσης από το 0,35 ευρώ το λίτρο, στο 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο.

3ον) Μείωσε κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων θεσπίζοντας «κόφτη» που απέκλειε ανθρώπους που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια.

Δηλαδή, ο «κόφτης» που έβαλε η κυβέρνηση απέκλεισε πολλούς από τους δικαιούχους, σε βάρος των πιο αδύναμων πολιτών.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή περίοδο ξεκίνησε σήμερα. Οι πολίτες θα κληθούν να το προμηθευτούν σε τιμή που θα αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά και των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο διπλασιασμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας παράλληλα τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του 2014. 


Το επιπλέον ποσό των 60 εκατ. ευρώ μπορεί να ενταχθεί στη διανομή κοινωνικού μερίσματος και να αντληθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι υφίσταται. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για έκτακτη ανάγκη που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να κάνει αποδεκτή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ως ένα αυτονόητο μέτρο δικαιοσύνης που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης;

Πότε θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των κριτηρίων χορήγησης και του ύψους του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.