Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Σιωνίδης: "Η σπατάλη στο Δήμο Παιονίας συνεχίζεται..."

Γράφει ο Κώστας Σιωνίδης 
Δημοτικός Σύμβουλος Παιονίας
Αγαπητοί συνδημότες 
Από το 2014 μέχρι και σήμερα προσπάθησα να ανταποκριθώ στο ρόλο που μου αναθέσατε με τη ψήφο σας στις εκλογές του Μαΐου. Δεν υπέπεσα σε λαϊκισμούς και δεν υπονόμευσα σε καμία περίπτωση το έργο της Διοίκησης. Αντιθέτως άσκησα εποικοδομητική αντιπολίτευση διατυπώνοντας κρίσεις , επισημάνσεις, προειδοποιήσεις και προτάσεις.

Πιστεύω βαθιά ότι η λαϊκή εντολή πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους.

Μια αντιπολίτευση του «όχι» και της μη τεκμηριωμένης αντιπαράθεσης δεν είναι ωφέλιμη. Μάλιστα μπορεί να βοηθήσει μόνο εσωτερικά των παρατάξεων.

Σήμερα έχω την υποχρέωση να επικοινωνήσω μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσω για ένα σοβαρότατο θέμα που προέκυψε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Σεπτεμβρίου όπου γίναμε μάρτυρες πρωτοφανούς ανευθυνότητας και ενός ακόμη τακτικισμού εκ μέρους του Δημάρχου Παιονίας κ. Χ. Γκουντενούδη.

Όλοι μας τα τελευταία χρόνια, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο περικόπτουμε τα έξοδα μας και μειώνουμε τις δαπάνες στα σπίτια μας προκειμένου να επιβιώσουμε και να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της εποχής.

Ο Δήμος, όμως, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προασπίζει τα συμφέροντα των Δημοτών και να διαχειρίζεται με σεβασμό τα Δημοτικά χρήματα, τι κάνει;

Κάνει πρόχειρη και προκλητική διαχείριση, σπαταλά ανεξήγητα τα χρήματα και τους πόρους που θα έπρεπε να τιμά και να προστατεύει.

Ένα θέμα που από το 2016 επισημάναμε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους είναι η δαπάνη ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Παιονίας που πλέον έχει ξεφύγει.

Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε από τις 803.607 € το 2014 στο 1.107.092 € το 2015 χωρίς να έχει αυξηθεί η τιμή της Kwh από τη ΔΕΗ.

Ζητήσαμε τότε εξηγήσεις από τον Δήμαρχο και τον τότε υπεύθυνο Αντιδήμαρχο θεωρώντας αδιανόητο να αυξάνεται η ετήσια δαπάνη χωρίς να αυξηθεί η τιμή της KWώρας από την ΔΕΗ.

Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν αστείες και είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, στα οποία μπορείτε να το διαπιστώσετε κι εσείς ιδίοις όμμασι.

Τον Αύγουστο του 2017 διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα επιδεινώθηκαν, οι δαπάνες αυξήθηκαν περαιτέρω.

Η δαπάνη για το ρεύμα έφτασε από τις 803.607 € το 2014 στο 1.285.302 € το 2016.

Το πρόβλημα άρχισε να απασχολεί την οικονομική υπηρεσία διότι γινόταν φανερό ότι τα έσοδα δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν τα έξοδα.

Ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Αυγούστου 2017 ,έβαλε την οικονομική υπηρεσία να παρουσιάσει την πραγματική οικονομική κατάσταση προτείνοντας 10 % αύξηση δημοτικών τελών. Είχε υποστηρίξει τη πρόταση στο προσυμβούλιο που έκανε με την παράταξη του, αλλά οι ίδιοι οι σύμβουλοι του δεν συμφώνησαν μαζί του.

Αφού δεν μπορούσε να επιβληθεί στην ομάδα του, προχώρησε σε ένα τέχνασμα παλαιοκομματικής νοοτροπίας, δηλαδή άφησε στο Δημοτικό Συμβούλιο την υπηρεσία να εισηγηθεί αύξηση και την αναίρεσε ο ίδιος κάνοντας τον ευαίσθητο και τον καλό. Μάλιστα παρουσίασε και το πώς θα επιλύσει το πρόβλημα που αυτός είχε δημιουργήσει. Δεσμεύτηκε να κάνει οικονομία στο ρεύμα , ανανέωση λαμπτήρων και εκσυγχρονισμό απορριμματοφόρων ώστε να μειωθούν οι δαπάνες και να μην είναι αναγκαία η αύξηση τελών. Ο δε συνεργάτης του υποσχέθηκε ότι θα γίνει ενδελεχής έλεγχος των καταναλώσεων ρεύματος του Δήμου.

Πριν λίγες ημέρες στο Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου 2018 ο Δήμαρχος επανέφερε θέμα αύξησης τελών κατά 20%. Υποψιασμένοι από το περυσινό τέχνασμα και γνωρίζοντας ότι έχει πάλι αντιρρήσεις από συμβούλους του συνδυασμού του, ζητήσαμε από την οικονομική υπηρεσία στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν έκανε όσα υποσχέθηκε ένα χρόνο πριν. Αν έκανε, δηλαδή, οικονομία ή αν όλοι μας έχουμε υποστεί μια σοβαρότατη κοροϊδία.

Τα στοιχεία που μας έδωσε η υπηρεσία είναι απογοητευτικά από το μέγεθος της σπατάλης που έγινε το προηγούμενο έτος.

Η δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε από τις 803.607 € το 2014 στο 1.748.266 € το 2017!

Προσήλθαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο περιμένοντας να ακούσουμε από το στόμα του Δημάρχου να απευθύνει τουλάχιστον μία συγνώμη προς τους Δημότες διότι απέτυχε σε αυτά που υποσχέθηκε πριν ένα χρόνο, να κάνει δηλαδή οικονομία και καλή διαχείριση, καθώς αντί να μειώσει τις δαπάνες τις αύξησε κατά ακόμα 462.000 €.

Η έπαρση, όμως, συνεχίστηκε... Σαν να μην είχε προηγηθεί η περσινή φαρσοκωμωδία, την επανέλαβε ίδια και απαράλλακτη και φέτος. Αφού έβαλε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών να εισηγηθεί αύξηση 20%, κατόπιν τον άδειασε κάνοντας πάλι τον καλό και ευαίσθητο. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ξαναπεί τα ίδια, ότι τάχα θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό με οικονομία και καλή διαχείριση.

Ο Δήμαρχος αγαπητοί φίλοι έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να λέει ότι θέλει, αλλά έχει και ορισμένες υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα :

Να μας εξηγήσει πως αυξήθηκε κατά 945.000 € η ετήσια η δαπάνη του ρεύματος από το 2014 στο 2017 χωρίς η ΔΕΗ να αυξήσει την τιμή.

Να μας πει ποια επιπλέον ρολόγια έχει φορτωθεί ο Δήμος. Εύχομαι να μην ξαναπεί ότι άναψε κι άλλα φώτα όπως είχε πει στο παρελθόν. Ένας λαμπτήρας κατά μέσο όρο καταναλώνει 8 ευρώ το χρόνο. Επομένως, η σπατάλη των 945.000 € αντιστοιχεί σε λειτουργία 118.000 επιπλέον φωτιστικών ….
Ήμαρτον!

Να μας εξηγήσει τι είδους εκσυγχρονισμό στόλου κάνει όταν αγοράζει 2 απορριμματοφόρα οχήματα έτους 1999 έναντι 74.000 € … για τα οποία ξοδεύει 14.000 € σε επισκευές τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας τους.

Τέσσερα χρόνια φίλες και φίλοι λαμβάνουμε «μη απαντήσεις» στα ερωτήματα μας!

Όποτε ο Δήμαρχος ζορίζεται «πετά τη μπάλα στην εξέδρα», χρησιμοποιώντας παρωχημένες πρακτικές, λαϊκίστικα τερτίπια, προσωπικές επιθέσεις και βεβαίως παραπληροφόρηση.

Ασχέτως του πώς αντιμετωπίζει εμάς, έχει απέναντι στους Δημότες την υποχρέωση της αλήθειας, που παραμένει ακέραιη και αμείλικτη.

Οι Δημότες δικαιούνται να ξέρουν που πάνε τα χρήματα τους.

Που πήγαν οι επιπλέον 303.000 € το 2015 ; Που πήγαν οι επιπλέον 481.000 € το 2016; Που πήγαν οι επιπλέον 945.000 € το 2017; Τι γίνεται φέτος; Πόσο έχουν ξεφύγει τα νούμερα ; Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό και τις αστοχίες του Δημάρχου Παιονίας;

Αγαπητοί συνδημότες, για τα προβλήματα που δημιούργησε η σπατάλη και η αδιαφορία της διοίκησης, λύσεις υπάρχουν.

Για να εφαρμοστούν όμως και να αποδώσουν χρειάζεται σχέδιο , επιμονή και ακατάπαυστη προσπάθεια.

Κυρίως όμως χρειάζεται πολιτικό θάρρος. Δηλαδή να μπορείς να αναγνωρίζεις την αποτυχία σου και να προσπαθείς να την διορθώνεις. Όταν όμως αντί αυτού σφυρίζεις αδιάφορα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και με λαϊκισμούς και τακτικισμούς προσπαθείς να αποπροσανατολίσεις τον κόσμο, μετακυλώντας τα προβλήματα στην επόμενη χρονιά, τότε όχι απλώς δεν θα υπάρξουν λύσεις αλλά και τα προβλήματα θα διογκωθούν περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.