Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Συγκίνηση στη συναυλία του Κέντρου Πολιτισμού ΠΚΜ, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

Με ιδιαίτερη επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την ΠΕΔΚΜ, το Δήμο Αμπελοκήπων– Μενεμένης και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Οι εκδηλώσεις τέλεσαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε, με μεγάλη επιτυχία, το κεντρικό καλλιτεχνικό γεγονός των διήμερων εκδηλώσεων, την συναυλία «Βραδιά μνήμης-100 Χρόνια από το Μεγάλο Πόλεμο», η οποία φιλοξενήθηκε στη σκηνή του ΚΘΒΕ «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.

Στη σκηνή ένωσαν τις δυνάμεις τους μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς φορείς της πόλης μας, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (υπό την μπαγκέτα της αρχιμουσικού Ζωής Τσόκανου), η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (διεύθυνση Μαίρης Κωνσταντινίδου), καθώς και ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η εξαιρετική σοπράνο Σοφία Μητροπούλου.

Το πρόγραμμα της βραδιάς επιμελήθηκε ο ταλαντούχος εικαστικός και σκηνοθέτης Θανάσης Κολαλάς που κατάφερε να δημιουργήσει μια συναισθηματική κάθαρση, οδηγώντας τους θεατές από το σκοτάδι του Πολέμου στο φως και στη λύτρωση της Ειρήνης. Οι θεατές φανερά συγκινημένοι παρακολούθησαν ένα πολεμικό εμβατήριο να εναλλάσσεται με ένα τραγούδι αποχωρισμού, τις νοσταλγικές νότες μιας φυσαρμόνικας και την ανάταση ψυχής από τον Ύμνο της χαράς του Μπετόβεν και τοImagineτου Lennon

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε το κονσέρτο «Εκ Νεκρών» του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη, για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία το οποίο ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας, με ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, συνέθεσε για την περίσταση και παρουσιάστηκε σε παγκόσμια Πρώτη. Το κοινό ενθουσιασμένο σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε παρατεταμένα. Τη συναυλία παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.

Τη συναυλία παρακολούθησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος, ο Δούκας του Κεντ, η Πρωθυπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου κ.Κέιτ Σμίθ, ο Ακόλουθος του Βασιλικού Ναυτικού της Μ. Βρετανίας κ. Τιμ Φέρνς, ο Πρέσβης της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας Σίνιτσα Πάβιτς, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας Αλεξάντερ Σερμπακόβ, οι επικεφαλής σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι προξενικών Αρχών, Υπουργοί, Βουλευτές, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βούλα Πατουλίδου, Πρόεδροι Οργανισμών, φορέων, συλλόγων, Θεσσαλονικείς που θέλησαν να απολαύσουν αυτή τη μουσική πανδαισία.

Στο χαιρετισμό του πριν τη συναυλία, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε αναφορά στο μήνυμα ενότητας που εκπέμπει η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στις επετειακές εκδηλώσεις, λέγοντας ότι «στον τόπο που συνδέθηκε άρρηκτα με τα γεγονότα εκείνης της εποχής, στο «μέτωπο της Θεσσαλονίκης» όπως ονομάστηκε, που βρίσκονται τα ιστορικά μνημεία των μαχών και τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, αντιλαμβανόμαστε όλοι, πως με τους άλλους λαούς μπορεί να μας συνδέει το παρελθόν, η κοινή ιστορία, ακόμα και οι μαύρες σελίδες του πολέμου, πρωτίστως όμως, μας ενώνει όλους το μέλλον και η κοινή μας επιθυμία να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές ολέθρου και καταστροφής. 

Μας ενώνουν δηλαδή, περισσότερα από όσα μας χώρισαν στο παρελθόν». Όπως τόνισε «χρέος μας είναι: Να χαράξουμε νέους δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των κρατών και των λαών, σεβόμενοι την Ιστορία και τον πολιτισμό του καθενός. Να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης, σε μία κοινή και δημιουργική προσπάθεια να νικήσει η ζωή. 

Να προοδεύουμε όλοι μαζί, με αμοιβαίο σεβασμό, σε καιρούς και συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας. Το οφείλουμε στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ευημερία μας. Το οφείλουμε και στα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου, στις νέες και μελλοντικές γενιές που αξίζουν να χαμογελούν και να απολαμβάνουν τη ζωή».

Απευθυνόμενος στον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Περιφερειάρχης τόνισε:«Το μήνυμα αυτής της ιστορικής επετείου είναι ταυτόσημο με το δικό σας διαχρονικό μήνυμα, που μεταφέρετε όλα αυτά τα χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο, με το λόγο και την εμπνευσμένη καθοδήγησή σας, διδάσκοντας σε όλους μας, τις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες, την ελευθερία, την ενότητα, τη συνεργασία, την ισότητα πέρα από διακρίσεις φυλής, εθνικότητας, κοινωνικής θέσης και αξιώματος».

Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώσταςκαι ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ξενάγησαν τον κ.κ. Βαρθολομαίο στην έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων, που επιμελήθηκε ο ιστορικός και συγγραφέας Κωνσταντίνος Νίγδελης, στο φουαγιέ της Μονής Λαζαριστών.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.