Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

"Α ρε φουκαρά Ανέστη…"


Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης
Ανέστης Μαδεμτζόγλου
Μια ζωή στο μεροκάματο ο Ανέστης. Από φτωχή οικογένεια και από μικρός στη βιοπάλη. Αγάπαγε τα γράμματα αλλά τα παράτησε στην Γ’ γυμνασίου επειδή έπρεπε να βοηθήσει την οικογένεια. Στα δεκαπέντε του μπήκε στη δουλειά στο πλευρό του πατέρα του. Οικοδόμος ο πατέρας και σε χτίστη ικανό εξελίχτηκε ο Ανέστης. Δουλειά υπήρχε και δόξα τω Θεώ πρόκοψε. 

Και την οικογένειά του βοήθησε και δική του οικογένεια έφτιαξε. Με την κυρά του μεγάλωσαν τα δυο τους παιδιά και τα όπλισαν με αρχές και αξίες. Και έρχεται η κρίση του 2010. Η οικοδομή άρχισε να υποχωρεί σταδιακά μέχρι που σταμάτησε εκεί γύρω στο 2013. 

Ο γιος του στην Τρίτη Λυκείου ετοιμάζεται για εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και η κόρη του ένα χρόνο μικρότερη είχε κι αυτή τα έξοδά της. Δεν τόβαλε κάτω ο Ανέστης. Αγωνιστής της ζωής βρήκε δουλειά ως ντελιβεράς εκεί στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς του στο Χαϊδάρι. Δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά σε μια Αθήνα πολύβουη ιδιαίτερα τις μικρές ώρες που κυκλοφορούν πολλοί κακοποιοί αλλά τι να κάνει ο Ανέστης; 

Είμαστε πια στο 2018, ο γιος στα τελειώματα στην Ιατρική Θεσσαλονίκης και η κόρη στο τρίτο έτος του Παιδαγωγικού. Τα καμάρια του δίνουν τη μάχη της μόρφωσης, τη μάχη της ζωής και ο Ανέστης θεριό ανήμερο δουλεύει τριπλοβάρδιες για να μην τους λείψει τίποτα.

Χρήστος (Κρις) Πετρόπουλος
Ο Χρήστος μεγάλωσε κι αυτός στην Αθήνα σε μια μικροαστική οικογένεια. Μοναχογιός και ευαίσθητος, δεν έμαθε να αγωνίζεται στη ζωή του. Όλα τα έβρισκε έτοιμα. Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Χρήστος με τα χίλια ζόρια πέρασε στο Πανεπιστήμιο αλλά κάπου στο δεύτερο έτος έχασε την μπάλα. 

Άρχισε να δείχνει ομοφυλοφυλικές τάσεις και ο Χρήστος στην πιάτσα έγινε γνωστός με το όνομα Κρις. Δεν άργησαν να μπουν και τα ναρκωτικά στη ζωή του. Παράτησε τις σπουδές του, έφυγε από το σπίτι και έγινε περιθώριο. Καθημερινός αγώνας για την επιβίωση αλλά και τη δόση, έγινε κλεφτρόνι ο Κρις μέχρι που μπήκε και το έιτζ στη ζωή του. 

Ο Κρις ήρθε σε επαφή με άλλα άτομα του χώρου και άρχισε αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων του συναφιού του ενώ παράλληλα συνέχιζε τις κλοπές για τη δόση του.

Μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2018. Ώρα 2.00
Δύο άτομα με κουκούλες επιτίθενται με λοστούς στον ντελιβερά Ανέστη που είναι σταματημένος στο κόκκκινο φανάρι. Τον χτυπούν στο κεφάλι, τον ληστεύουν και παίρνουν ακόμα και τα φαγητά που μεταφέρει. Απαθείς κάποιοι περαστικοί ειδοποιούν το ΕΚΑΒ. Κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο ο Ανέστης ξεψύχησε.

Την ίδια ώρα ο Κρις έχει παραβιάσει την είσοδο ενός ψιλικατζίδικου και παλεύει να ανοίξει την ταμιακή. Ο συναγερμός χτυπάει, τον παίρνουν χαμπάρι κάτι περαστικοί, κλείνουν την πόρτα και σε λίγο σκάει μύτη και ο ταλαίπωρος ιδιοκτήτης που τον έχουν ρημάξει μέχρι τώρα τα διάφορα κλεφτρόνια. 

Σπάει με τις γροθιές του την γυάλινη πόρτα ο Κρις, αρπάζει ένα γυαλί και αιμόφυρτος επιτίθεται για να γλιτώσει. Τον κάνουν μαύρο στο ξύλο, τον παραδίδουν στους αστυνομικούς που κατέφτασαν και του περνούν χειροπέδες. Τον βάζουν στο ασθενοφόρο αλλά ο Κρις στη διαδρομή για το νοσοκομείο πέθανε.

Πρωί Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2018
Ο θάνατος του Κρις γίνεται γνωστός στους κύκλους του και παίρνουν φωτιά όλα τα ΜΜΕ, όλα τα ηλεκτρονικά σάιτ και blogs. Η Έλενα Ακρίτα γράφει στο fb λόγια τρυφερά και όμορφα για το ευαίσθητο παιδί που το έφαγαν οι κακοί περαστικοί, ο ιδιοκτήτης του ψιλικατζίδικου και οι άθλιοι μπάτσοι που τον δολοφόνησαν. Ανακοινώσεις βγάζουν όλα τα κόμματα καταδικάζοντας τους πάντες. 

Μεγάλο μέρος της διανόησης κάνει δηλώσεις υπέρ του ευαίσθητου παιδιού. Μέχρι και η υπουργός Δημόσιας τάξης δηλώνει ότι θα καταλογιστούν ευθύνες. Το βράδυ στα δελτία ειδήσεων, οι μεγαλοδημοσιογράφοι αναλύουν το γεγονός και ζητούν να πέσουν κεφάλια.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2018
Οι εφημερίδες κυκλοφορούν με τεράστιους τίτλους καταδικάζοντας τους πάντες. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το γεγονός, όλες οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις των κομμάτων.

Σε ένα μικρό μονοστηλάκι στις εσωτερικές σελίδες υπάρχει και μια ειδησούλα:

"Χθες τα ξημερώματα, δύο κουκουλοφόροι τραυμάτισαν θανάσιμα πενηντατριάχρονο ντελιβερά ο οποίος κατά τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο εξέπνευσε. Η αστυνομία διεξάγει ανακρίσεις".

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2018
Η αστυνομία συνέλαβε τους δύο κουκουλοφόρους που σκότωσαν τον ντελιβερά. Ο δικηγόρος τους κ. Mούγιας δήλωσε ότι επρόκειτο για ατύχημα που προήλθε από συμπλοκή. Οι τρεις κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μεγάλες συγκεντρώσεις σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ‘’ενάντια στην κρατική καταστολή που οδήγησε στη δολοφονία ενός ευαίσθητου παιδιού, του τριαντάχρονου Κρις’’.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Α ρε φουκαρά Ανέστη, αγωνιστή της ζωής. Δεν σου τάπανε καλά οι γονείς σου και οι δασκάλοι σου. Σε φόρτωσαν με άχρηστες αρχές κι αξίες. Σ’ έμαθαν να μην το βάζεις κάτω στις αναποδιές της ζωής και να αγωνίζεσαι. Αλλιώς, θα τα είχες παρατήσει όλα από νωρίς και θα το είχες ρίξει κι εσύ στην ψευτοφιλοσοφία των παραιτημένων. 

Θα είχες γίνει ομοφυλόφιλος, ναρκομανής και κλεφτρόνι. Σε κάποια ‘’στραβή’’ μπορεί να είχες σκοτωθεί αλλά θα είχες γίνει ήρωας. Όλοι θα μιλούσαν για σένα και θα κάνανε πορείες. Το σημείο που σκοτώθηκες θα είχε γίνει τόπος προσκυνήματος και θα είχε τοποθετηθεί αναμνηστική στήλη. Μπορεί και η πλατειούλα μπροστά από το σπίτι σου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να έπαιρνε το όνομά σου.

Στην επέτειο του θανάτου σου θα γίνονταν συγκεντρώσεις, πορείες, καταστροφές και πλιάτσικο. Το όνομά σου θα γινόταν σύμβολο για τις επερχόμενες γενιές. Τι κατάλαβες; Με τις βλακώδεις αρχές και αξίες που σε γαλούχησαν, με τον αγώνα σου στο στίβο της ζωής, έγινες ένα μονοστηλάκι και κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί σου. Μόνο οι δικοί σου σ’ έκλαψαν.

Α ρε φουκαρά Ανέστη…

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.