Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Ανιχνεύοντας το σπήλαιο του Κιλκίς

Γράφει ο Γιώργος Τσιμπούκας
Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης του Κιλκίς, είναι το σπήλαιο στο λόφο του Αγίου Γεωργίου. Ένα σπήλαιο που δεν είναι πολύ γνωστό, ίσως γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί και δεν έχει προβληθεί, όσο θα έπρεπε. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να το επισκεφτώ, για άλλη μια φορά και να θαυμάσω από κοντά, αυτό το αληθινό μνημείο της φύσης.

Κατά καιρούς έχουν γραφεί, κυρίως στο διαδίκτυο, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν την ιστορία του σπηλαίου, τα οποία και θα αποφύγω να επαναλάβω. Το πιο σπουδαίο είναι να το επισκεφτεί κανείς, να περπατήσει μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του και να θαυμάσει από κοντά τα ασβεστολιθικά πετρώματα και τα χρώματα που σχηματίζονται στους θαλάμους από τα οξείδια σιδήρου, αργιλίου, μαγγανίου και μαγνησίου.

Ο διάκοσμος του σπηλαίου είναι εντυπωσιακός από σχηματισμούς κοραλλιών και πλήθος σταλακτιτών και σταλαγμιτών που συνθέτουν εικόνες σπάνιας ομορφιάς. Αυτά λοιπόν τα αριστουργήματα από σταλακτίτες, πάνω στα πετρώματα, λένε πολλά, αρκεί να ξέρει κανείς και να μπορεί να τα διαβάσει.

Το σπήλαιο δεν έχει άλλο θησαυρό να μας προσφέρει, έχει όμως κάτι πιο πολύτιμο να δώσει. Έχει να μας πει και να διηγηθεί την ιστορία του. Χρειάζεται να ενημερωθεί ο κόσμος, ότι στο Κιλκίς υπάρχει ένα από τα πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας, με μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, κυρίως από τους τοπικούς φορείς, για να αναδείξουμε αυτόν τον "κρυμμένο θησαυρό" που βρίσκεται στον Λόφο του Αγίου Γεωργίου.

Στην εποχή που ζούμε, πέρα από την πληροφόρηση, απαιτείται γνώση. Μέσα λοιπόν από από τα Σχολεία, μέσα από πολιτιστικούς συλλόγους, από διάφορα δρώμενα και τοπικές εκδηλώσεις, είναι ανάγκη να προβάλλουμε το σπήλαιο του Κιλκίς , να προβάλλουμε την ιστορία του τόπου μας.

Και έχει σημασία να σκεφτούμε, ότι όλα τα θέματα τα Γεωλογικά, τα Παλαιοντολογικά, τα Αρχαιολογικά, τα Λαογραφικά και τ' άλλα, είναι όλα μια αρμαθιά. Όλα είναι θέματα Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.