Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Αδελφοποίηση του σχολείου Νο 3 του Vityazevo της Νότιας Ρωσίας με το 2ο Δημοτικό και το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς

Δελτίο τύπου 2ου Γυμνασίου Κιλκίς
Το διάστημα 23 με 27 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος αδελφοποίησης, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των εκπροσώπων των σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας σε σχολεία της Νότιας Ρωσίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής των πρωτοκόλλων συνεργασίας. 

Είχε προηγηθεί στην Ελλάδα στις 23.4.2018, ανάλογη επίσκεψη των Διευθυντών/ντριών των Ρωσικών Σχολείων προκειμένου να γίνει η πρώτη γνωριμία και επαφή. Από τη ρωσική πλευρά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Νότιας Ρωσίας, της περιοχής του Κρασνοντάρ (7 από το Gelendzhik, 2 από το Sochi, 2 από το Novorossiysk, 1 από τo Vityazevo& 1 από το Stavropol), όπου σήμερα ζουν και δραστηριοποιούνται περίπου 23.000 Έλληνες. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν 13 Δημοτικά και 13 Γυμνάσια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ημαθίας.

Η συμφωνία αδελφοποίησης υπογράφηκε για τρία χρόνια. Το πρόγραμμα στηρίζεται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ κ. Αφλατόν Σαλάχοφ, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας κι από την Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

Από το Κιλκίς στο πρόγραμμα συμμετέχουν το 2ο Δημοτικό και το 2ο Γυμνάσιο, των οποίων οι Δ/ντες πήραν μέρος στην αποστολή, ενώ ο Δ/ντης Εκπ/σης Π.Ε. Κιλκίς κος Αριστείδης Παπαδόπουλος εκπροσώπησε την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

Το 2016 το ρωσικό Υπουργείο Παιδείας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ομοσπονδίας, προχώρησε σε μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση-νόμο για τον ελληνισμό: Τα ελληνικά να διδάσκονται στα σχολεία της Ρωσίας ως ξένη γλώσσα επιλογής, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Τα πρωτόκολλα συνεργασίας υπογράφτηκαν για να στηρίξουν την απόφαση αυτή στο πλαίσιο της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και της επαφής με τον ελληνικό πολιτισμό.

Η αποστολή από το Κιλκίς υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας με το Σχολείο Νο 3 της περιοχής Vityazevo που ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης Anapa. Κατά την παραμονή της στην περιοχή η αποστολή, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων «Γοργιππία» της Anapa κο Βαλέριο Ασλανίδη, τον Δήμαρχο της Anapa κο Yury Poliakov, με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών αρχών. 

Παράλληλα επισκέφθηκε αντιπροσωπευτικά εκπαιδευτικά συγκροτήματα της πόλης (δημόσια και ιδιωτικά), ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας γενικότερα. Όλες οι αποστολές επέστρεψαν με τις αποσκευές τους γεμάτες με πολύτιμες εμπειρίες και έντονα συναισθήματα από όσα είδαν και έζησαν κατά τις επισκέψεις τους στα σχολεία, καθώς και στις έδρες των ελληνικών κοινοτήτων.

Θα επανέλθουμε με δύο ακόμη σημειώματα τα οποία θα αφορούν, το ένα την εκπαιδευτική πραγματικότητα της Νότιας Ρωσίας, ενώ το δεύτερο θα είναι αφιερωμένο στον ελληνισμό που ζει δραστηριοποιείται οικονομικά στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.