Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Κιλκίς: «Μαθήματα ιστορίας» και «Μαθήματα ασέβειας»


Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Μια εξαιρετική έκθεση σε αξία, γνώση και περιεχόμενο φιλοξενείται από την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής στην πόλη του Κιλκίς.


Πρόκειται για τα «Ενθυμήματα από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο», που στόχο έχουν να αφηγηθούν την ιστορία του «Μεγάλου Πολέμου» (1914-1918) και του Μακεδονικού Μετώπου, το οποίο άφησε μεγάλη κληρονομιά και στο νομό Κιλκίς.

Χρηστικά αντικείμενα, κειμήλια, όπλα, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ, αντικείμενα από τη στρατιωτική ζωή στα χαρακώματα, μετάλλια και παράσημα Ελλήνων, Γάλλων, Άγγλων, Ρώσων και Γερμανών, εξαρτήματα από τον στρατιωτικό ρουχισμό της εποχής, και όχι μόνο, εξιστορούν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες της περιόδου και παρά τη «σκληρότητα τους» γοητεύουν τον επισκέπτη με την βαριά ιστορία που φέρουν.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Κιλκίς, του Πολεμικού-Στρατιωτικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του συνταγματάρχη εν αποστρατεία, ιστορικού-ερευνητή κ. Βασίλειου Νικόλτσιου, οποίος και εμπλούτισε την έκθεση με κειμήλια και πίνακες ζωγραφικής από την προσωπική του συλλογή.

Η έκθεση, λόγω της ιστορικής σπουδαιότητας και του επετειακού χαρακτήρα της, θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για το νομό μας (ειδικά προς την ενίσχυση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα για δημιουργία ιστορικού-προσκυνηματικού τουρισμού στην περιοχή του Κιλκίς). Δυστυχώς όμως, το στόχο αυτό δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι διοργανωτές. Κάτι που φάνηκε περίτρανα την ημέρα των εγκαινίων.


Η εικόνα τόσο από την προσέλευση των επισκεπτών, όσο και των ίδιων των οργανωτών υπήρξε το λιγότερο αποκαρδιωτική. Οι διοργανωτές έλαμψαν δια της απουσίας τους: Απολύτως κανένας θεσμικός από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (μόνη εκπρόσωπος το υπηρεσιακό στέλεχος κ. Μ. Σκουλαρικά), ενώ μόνος από το Δήμο Κιλκίς, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Τσαντάκης.

Προφανώς, η απουσία τους δεν θεωρήθηκε -όπως θα έπρεπε-, ως έλλειψη σεβασμού, ευγένειας και φιλοξενίας προς τους προσκεκλημένους που βρέθηκαν στο Κιλκίς, όπως τον κ. Νικόλτσιο και τον εκπρόσωπο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Χρ. Κωτόπουλο.

Αναμφισβήτητα, οι καλές προθέσεις υπάρχουν. Υστερούν όμως σε υποστήριξη, οργάνωση και … φυσική παρουσία.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της, η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως και την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018.

Σαββατοκύριακο: από 10.00 έως 14.00.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 21.00.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου από 10.00 έως 14.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.