Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Δοϊράνης







Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 ο Δήμαρχος Κιλκίς κος Δημήτρης Σισμανίδης θα εγκαινιάσει την Μόνιμη Εικαστική Έκθεση στο Μουσείο της Λίμνης Δοϊράνης, ένα έργο που χρηματοδότησε ο Δήμος Κιλκίς και υλοποίησε η Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της αναβάθμισης του μουσείου είναι:
- Μουσειολόγος έχει εκπονήσει μελέτη για την επιμέλεια της εικαστικής έκθεσης και την οργάνωση 2 πιλοτικών μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων& εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για μαθητές σχολείων,
- 10 εικαστικοί, απόφοιτοι σχολών καλών τεχνών δημιούργησαν 10 έργα (5 πίνακες ζωγραφικής και 5 κατασκευές) τα οποία εκτίθενται στο μουσείο,
- Έχει στηθεί έκθεση φωτογραφίας δομημένη σε 3 θεματικές ενότητες, τη φύση, τον πολιτισμό και την παράδοση και τέλος τη ζωή γύρω από τη λίμνη,
- Οργανώνονται καλύτερα οι λειτουργίες του μουσείου που απευθύνονται στις μουσειοπαιδαγωγικές δραστηριότητες μαθητών με τη δημιουργίαχώρου «περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».

Μέσα από τις παρεμβάσεις έγινε αναδιοργάνωση των αιθουσών και αναδιάταξη των εκθεμάτων που ήδη υπήρχαν με τρόπο που να εξασφαλίζεται η καλλιτεχνική και αισθητική ομοιογένεια, η αρμονική σύνδεση των αιθουσών μεταξύ τους και η συνέχεια της μετάβασης του επισκέπτη στο χώρο για την απόκτηση ολοκληρωμένης αντίληψης για την περιοχή.

Δημιουργήθηκαν νοηματικά 5 συνολικά αίθουσες με τις εξής θεματικές ενότητες, «Δοϊράνη και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», «Δοϊράνη, ένα ιστορικό ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο», «η Δοϊράνη με άλλο βλέμμα», «Αρχείο-συλλογή παλιών εκθεμάτων» και «η Δοϊράνη με σύγχρονα οπτικο-ακουστικά μέσα».

Με τον τρόπο αυτό, το Μουσείο Δοϊράνης διευρύνει του χαρακτήρα του, ενισχύει την ελκυστικότητά του και γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών, ένα σημείο όπου παρουσιάζεται αφενός η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. 

Παράλληλα, με τη δημιουργία 2 πιλοτικών μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καλεί τα σχολεία α’βάθμιας και β’βάθμιας εκπαίδευσης αφού γίνεται ένας χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές, και παράλληλα μια αφετηρία ώστε οι μαθητές να έρθουν κοντά στην εικαστική δημιουργία έργων τέχνης (ζωγραφική και κατασκευή).

Η φιλοδοξία των συντελεστών της πρωτοβουλίας είναι να καταστεί το Μουσείο της Λίμνης Δοϊράνης ένα πρότυπο, σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο της περιφέρειας με βαλκανική εμβέλεια.

Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 14.00 για να διευκολύνονται οι επισκέψεις και η ξενάγηση σχολείων.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κιλκίς, με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Interreg Ελλάδα – πΓΔΜ, θωράκισε το Μουσείο από την επικίνδυνη άνοδο της στάθμης της Λίμνης με τη στεγανοποίησή του και την εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.