Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

"Στο δήμο Παιονίας δεν υπάρχει θέληση για την διατήρηση του πολιτισμού μας"

Ανακοίνωση ομάδας διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης για το Μουσείο της Λίμνης Δοϊράνης 
Η ομάδα διαχείρισης ιστοσελίδας της Ειδομένης, συγχαίρει όλους εκείνους που συνετέλεσαν στην ανακαίνιση του Μουσείο της Λίμνης Δοϊράνης. Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο Δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει στις 14 Οκτωβρίου 2018 το ανακαινισμένο Μουσείο της Λίμνης Δοϊράνης το οποίο αναβαθμίζεται και διευρύνει τις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, μαθητές και ενήλικες. 

Με τις παρεμβάσεις που έγιναν το μουσείο φιλοξενεί την μόνιμη εικαστική έκθεση με πίνακες ζωγραφικής και κατασκευές δημιουργίες εικαστικών. Επίσης έκθεση φωτογραφίας με τρεις θεματικές ενότητες

Τέλος δύο Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που λειτουργούν πιλοτικά και απευθύνονται σε μαθητές. Με τον τρόπο αυτό το Μουσείο της Δοϊράνης φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πόλο έλξης επισκεπτών και χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Αντίστοιχα στον Δήμο Παιονίας, ενώ υπάρχει παρόμοια υποδομή για δημιουργία εξ ίσου σημαντικού Μουσείου, και είναι το πρώην καλλιτεχνικό χωριό στην Ειδομένη, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από πλευράς αρμοδίων. 

Δυστυχώς το κτήριο που φιλοξενούσε την ευρωπαϊκή πολιτιστική αυτή δράση, σήμερα εμφανίζει σημάδια ερήμωσης και καταστροφής. Η ομάδα μας από το 2014 με αρκετά αιτήματα προς την Δημοτική αρχή και την περιφέρεια, περιέγραφε την κατάσταση του, και πρότεινε τρόπο αξιοποίησης του κτηρίου, με την επαναλειτουργία του ως καλλιτεχνικό χωριό, φιλοξενώντας μάλιστα τρεις πολιτιστικές εκθέσεις (Λαογραφίας, φωτογραφίας και σιδηροδρόμου) καθιστώντας το επισκέψιμο πόλος έλξης.

Η αδιαφορία των αρμοδίων πλαισιώθηκε από την αίτηση κάποιου να χαρακτηρίσει ακατάλληλο και να κατεδαφιστεί, θυσιάζοντας έτσι την πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο δήμο μας προφανώς δεν υπάρχει θέληση για την διατήρηση του πολιτισμού μας, δεν υπάρχει όραμα αξιοποίησης σημείων ώστε να γίνει πόλος έλξης για επισκέπτες.

"Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ"
Μελίνα Μερούρη

1 σχόλιο:

  1. Οι Παίονες ήταν αρχαίο φύλο που κατοικούσε βόρεια τής αρχαίας Μακεδονίας. Αρχικά κατοικούσαν στην άνω κοιλάδα του Αξιού και τη δυτική Ιλλυρία, και επεκτάθηκαν στη Βοττιαία και Ημαθία μέχρι τον Στρυμόνα. Τα ομηρικά έπη αναφέρουν τους Παίονες ως κατοίκους αυτής της περιοχής.[1] Πριν από την ίδρυση του μακεδονικού κράτους περιλάμβανε ολόκληρη σχεδόν τη Μακεδονία μέχρι την περιοχή των Σελλών της Ηπείρου και των Δολόπων της Θεσσαλίας[εκκρεμεί παραπομπή]. Κυριότερες πόλεις της ήταν η Αμυδών,[2] οι Στόβοι και η Σίρις. Αργότερα περιορίστηκαν στην Αμφαξίτιδα Παιονία, όπως αναφέρει και ο Στράβων[3] και στην περιοχή της κοιλάδας του Στρυμόνα. Στα χρόνια του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαν περιοριστεί στον μέσο Αξιό και στην κοιλάδα του Στρυμόνα. Το 284 π.Χ. ενσωματώθηκαν στο Μακεδονικό Βασίλειο.[4]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.