Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

"Συγχωρείστε με, αλλά δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτόν το δύσμοιρο τόπο"


Γράφει ο Γιάννης Σιταρίδης
Το ότι ζούμε σε μια κοινωνία που όσο εξελίσσεται τεχνολογικά, τόσο οπισθοχωρεί πνευματικά είναι γνωστό. Το ότι εκκολάπτονται μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στρατοί ηλιθίων είναι τουλάχιστον δική μου διαπίστωση. 


Το ότι το Τhe Νext Τop Μodel ή το My Style Rocks αποτελούν τις ναυαρχίδες δύο εκ των μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, με τα χιλιάδες κοριτσάκια να παρελάσουν στις τηλεοπτικές πασαρέλες με όλο και λιγότερα ρούχα, και με αυτοσκοπό την προβολή και την καταξίωση στο ούτως ή άλλως ανύπαρκτο ελληνικό για τα παγκόσμια μεγέθη starsystem, είναι επίσης τουλάχιστον δική μου διαπίστωση. 

Το ότι σχεδόν όλα τα δεκάχρονα παιδάκια κυκλοφορούν με ένα tablet ταξιδεύοντας σε ένα φανταστικό απέραντο διαδικτυακό τοπίο, παίζοντας παιχνίδια, αγοράζοντας εικονικά χρήματα (gems), καίγοντας καθημερινά τους εύπλαστους εγκεφάλους τους, παρακολουθώντας αμφιβόλου ποιότητας video και οτιδήποτε άλλο, είναι άλλη μια θλιβερή δική μου διαπίστωση. 

ΟΚ το αντιλαμβάνομαι πως αυτή είναι η μία πλευρά, η σκοτεινή. Και σίγουρα υπάρχει κάπου και κάποια χαραμάδα φωτός. Και αυτή είναι η φωτεινή εκδοχή. Λυπάμαι, αλλά η προσωπική μου ζυγαριά κλίνει προς το σκοτάδι. Το μέλλον διαβλέπεται δυσοίωνο. Ας έρθω όμως στο επίσης θλιβερό παρόν. 

Ένα γεγονός. Ένας καταστηματάρχης. Ένας διαρρήκτης. Ένας θάνατος. Και το αρχίζει το πάρτι. Τηλεοπτικά και ψηφιακά. Γκάλοπ, απόψεις, ιδεολογικές τοποθετήσεις, αφορισμοί, ό τι χωρά και δεν χωρά ο νους εισβάλλει μέσω της θλιβερής ελληνικής τηλεόρασης στα σπίτια μας. 

Όσο για το ψηφιακό τοπίο, εκεί πραγματικά δεν έχω λόγια. Facebook, YouTube, Instagram, Twitter. Οχετός. Ειδικά το Facebook στο οποίο θα αναρτηθεί το συγκεκριμένο post, ω ΘΕΕ ΜΟΥ!!! ΕΝΑΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ!!! 

Χιλιάδες τοποθετήσεις, σχολιασμοί, απαντήσεις επί των αρχικών σχολιασμών, βρισιές, εμετικοί χαρακτηρισμοί, δεξιοί, αριστεροί, αναρχικοί, εθνικιστές, νεοναζί, μηδενιστές, όλα τα έχει ο μπαξές. 

Όχι φταίει ο “ακτιβιστής” (τι ιδιότητα και αυτή...) εμπρηστής που ...οπλοφορεί και τυγχάνει και ομοφυλόφιλος. Τι; Ε, αυτό πια πάει πολύ. Ορμήξτε! Ξεσκίστε του τις σάρκες. Δεν ικανοποιηθήκατε ακόμα; Χορέψτε τότε πάνω από το πτώμα του. 

Όχι φταίει ο καταστηματάρχης. Το φασιστικό γουρούνι που χειροδικεί μέχρι θανάτου σε ένα αξιοθρήνητο τζάνκι, που έκανε μία λάθος επιλογή υπό συνθήκες μη φυσιολογικές. Ο πολίτης παίρνει το... δικό του νόμο στα χέρια του και τον εφαρμόζει μέχρι...θανάτου. 

Τι είπες βρωμερό φασιστοειδές; Και κάτω από κάθε τοποθέτηση (όλοι μα όλοι έχουν άποψη), ο ψηφιακός βόθρος. Το τι διαβάζει κανείς είναι αδιανόητο, δεν μπορεί να το συλλάβει ο κοινός νους. 

Ένας ψηφιακός εμφύλιος παρωχημένων ιδεολογιών μαίνεται εδώ και καιρό. Εύχομαι μόνο να μην βρισκόμαστε προ των πυλών του αντίστοιχου πραγματικού. 

Δεν ξέρω αν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε κάτι άλλο στο μυαλό του, αλλά αυτό που δημιούργησε τουλάχιστον στην Ελλάδα είναι μια απόλυτη αποτυχία, τουλάχιστον στα μάτια μου. 

Ανιστόρητοι, ημιμαθείς, απαίδευτοι, ανορθόγραφοι, βίαιοι απ' ό, τι φαίνεται, αισχροί εγγεγραμένοι στο facebook, έχουν δυστυχώς το βήμα και γράφουν ότι τους κατεβεί, βρίζοντας ασύστολα, χαρακτηρίζοντας με αδιανόητο τρόπο ανθρώπους και καταστάσεις... Έλεος ρε! 

Το mimimum που πρέπει να γίνει μέσω κάποιου “ψηφιακού τοποτηρητή” θα μπορούσε να είναι η αυτόματη διαγραφή των λογαριασμών τέτοιων περιπτώσεων ανθρώπων χωρίς καμιά δυνατότητα επανεγγραφής στο συγκεκριμένο κοινωνικό μέσο δικτύωσης. 

Ας γίνει μια φορά επιτέλους σωστή χρήση της περιβόητης όπως φέρεται να λέγεται, καταπάτησης προσωπικών δεδομένων μέσω του ευρύτερου διαδικτυακού χώρου... 

Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσω μιας είδησης, που προκαλεί από μόνη της την...προσωπική ηθική (αναρωτιέμαι πως οικοδομήθηκε με τα χρόνια η ηθική του καθενός), έχουμε για ακόμα μια φορά αποπροσανατολισθεί, έχουμε για πολλοστή φορά διχαστεί, λησμονώντας τα τόσα βασικά προβλήματα που μας μαστιγώνουν τα τελευταία 10 χρόνια, και παρουσιάζοντας με χαρακτηριστική αναίδεια το πραγματικό μας πρόσωπο, αυτό του ημιμαθή τιμητή, του κριτή, του εκτελεστή. Το χάσαμε πάλι το δάσος για ένα καμένο δέντρο.

Συγχωρείστε με για αυτό που θα πω, αλλά δεν υπάρχει σωτηρία σε αυτόν το δύσμοιρο τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.