Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις

Κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εισάγει επείγουσες ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.

Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της πολιτείας, με σκοπό τη κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι με την τροπολογία εισάγεται, για ένα μεταβατικό διάστημα (μέχρι να ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος θεσμός των Παρατηρητηρίων Δόμησης), μια παράλληλη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα, όσον αφόρα στην ταυτοποίηση αυθαίρετων και στην κατεδάφιση τους. 

Αυτή η παράλληλη διαδικασία επιτρέπει στο ΥΠΕΝ, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δόμησης του ΥΠΕΝ, να προχώρα στην έκδοση πράξης κατεδάφισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών). Για λόγους άμεσης εφαρμογής δεν προβλέπεται διαδικασία διοικητικών ενστάσεων αλλά απευθείας προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ σε 15 ημέρες η πράξη κατεδάφισης γίνεται άμεσα εκτελεστή. 

Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, κτίρια που είναι ετοιμόρροπα, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό (όπως ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία από την εποχή Τρίτση) και σε ρέματα.

Παράλληλα ενισχύονται οι δυνατότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στην εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης, με την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και μεσών. Στο πλαίσιο αυτό:

- διατίθενται πόροι από το Πράσινο Ταμείο αποκλειστικά για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων.

- η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 ευρώ

- παρέχεται η δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50% εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο.

Τέλος, με την ίδια τροπολογία ο Υπουργός ΠΕΝ αποκτά το δικαίωμα εκτέλεσης κατεδάφισης σε αυθαίρετα κτίσματα στη Μακρόνησο. Επίσης δίνεται στον ΔΕΔΔΗΕ το πόσο του 1 εκατομμύριου ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στον έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στις πληγείσες περιοχές και τη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.