Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στο δήμο Παιονίας

Ήδη από το 2010 εκτελούνται προγράμματα συστηματικής καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Δήμο Παιονίας, με ανάδοχο ιδιωτική εταιρία, σύμφωνα με χαρτογραφημένο σχέδιο των περιοχών παρέμβασης χρησιμοποιώντας όλες τις μεθόδους καταπολέμησης με επεμβάσεις τόσο από εδάφους όσο και από αέρος.

Οι πληθυσμοί των κουνουπιών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα λόγω των συνεχών φετινών βροχοπτώσεων οι οποίες δημιούργησαν εστίες αναπαραγωγής σε σημεία μη εγνωσμένα μέχρι πρότινος, δημιουργώντας αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και απειλώντας τη δημόσια υγεία μέσω και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως ο ιός του δυτικού Νείλου.

Σταδιακά και με την μείωση της έντασης των βροχοπτώσεων αλλά και την εξέλιξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, θα επέλθει η κανονικότητα και θα μειωθεί σε κανονικά επίπεδα ο πληθυσμός των κουνουπιών.

Ο προγραμματισμός των παρεμβάσεων για κάθε περιοχή γίνεται από επιτροπή και οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως τον περιαστικό χώρο (κανάλια, λίμνες, λιμνάζοντα ύδατα κ.α.) σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποιο συμβάν, επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Υγείας της ΠΚΜ και δρα με απόλυτη ασφάλεια για τον πολίτη και τη δημόσια υγεία και συνεπώς δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΚΜ, για την επιτυχία του έργου της και την αποτροπή μετάδοσης νοσημάτων που οφείλονται στα κουνούπια, χρειάζεται παράλληλα και η μεθοδική συνεργασία των πολιτών, με την εφαρμογή απλών και καθημερινών πρακτικών, που συνίστανται κυρίως:

Στην αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, δηλαδή έστω και μικρών ποσοτήτων στάσιμου νερού, στις ιδιοκτησίες τους καθώς και στην εξάλειψη των υπαρχόντων στάσιμων νερών ή αυτών που δημιουργούνται από τις συχνές βροχοπτώσεις (όχι υπερβολικό πότισμα, τοποθέτηση καπακιών στους βόθρους, σίτας στους αεραγωγούς βόθρων, αποξήρανση ή συχνός καθαρισμός δεξαμενών νερού, σιντριβανιών, κλείσιμο με καπάκια βαρελιών ή δοχείων νερού κτλ). 

Στη λήψη μέτρων αποτροπής εισόδου κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών, με την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σιτών στα παράθυρα, στις πόρτες και στους φεγγίτες και κουνουπιέρων στους χώρους κατάκλισης και ύπνου, ειδικά για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Χρήση σε εσωτερικούς χώρους που έχουν κουνούπια, πριν να εισέλθουν άτομα, εντομοκτόνων αέρος που κυκλοφορούν στο εμπόριο (με ένδειξη «για ιπτάμενα έντομα»), με αυστηρή τήρηση των οδηγιών χρήσης του κατασκευαστή.

Χρήση ειδικών απωθητικών συσκευών ρεύματος για τα εσωτερικό των κατοικιών ή καύσης (σπιράλ) για τους εξωτερικούς χώρους και απωθητικών λοσιόν με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε βρέφη ή ηλικιωμένους.

Χρήση κλιματισμού στους εσωτερικούς χώρους, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και χρήση ανεμιστήρων, καθώς το ρεύμα αέρα δυσχεραίνει τη δράση τους. Παρακαλούνται οι πολίτες για τη συνεργασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.