Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Ώρες ευθύνης; Η μήπως ώρες αισχύνης;


Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Τελικά η ευθύνη πρέπει να είναι ανάλογη, η αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία; Γιατί απ' όσο ξέρω, ευθύνη κι υπευθυνότητα είναι άκρως συγγενικές έννοιες κι ουδεμία σχέση έχουν μ' αυτό που γράφει του καθενός μας η ταυτότητα.

Ο Υπουργός Επικρατείας πάλι Χριστόφορος Βερναρδάκης, έσπευσε με υπερβάλλοντα ζήλο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να μας πείσει για το αντίθετο κάνοντας μια δήλωση που τις προηγούμενες μέρες συζητήθηκε πολύ.

Μην πυροβολείτε τον Τσίπρα. Είναι μόλις 44 ετών. Και λέω τώρα εγώ. Από πότε το νεαρό της ηλικίας ενός δημοσίου προσώπου του παρέχει μια επιπλέον ασυλία πλην αυτής που ήδη δικαιούται;

Δηλαδή,το νεαρόν της ηλικίας του ήταν αυτό που τον οδήγησε στη λεκτική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, στην πρόσφατη πολύνεκρη πυρκαγιά, δίχως ν' αποδώσει πουθενά αλλού εξειδικευμένα ευθύνες και δίχως να αναγνωρίσει την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης πρόληψης και συντονισμού;

Στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός έγραψε. Χρόνος υπήρχε. Μόνο στο σεισμό δεν προλαβαίνεις ν' αντιδράσεις.

Και τώρα δέκα μέρες μετά που κατακάθισε η σκόνη και που τάφηκαν οι τόσοι άδικα χαμένοι νεκροί ας πω κι εγώ την ταπεινή μου άποψη. Γιατί πιστεύω πως ακόμα κι αν οι παθογένειες ξεκινούν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η σημερινή κυβέρνηση δε γίνεται ν' αποποιείται τις ευθύνες της και να κρύβεται πίσω από τα λάθη των άλλων.

Γιατί όσο κι αν ισχυρίζονται οι σύντροφοι πως σε τρία χρόνια δεν προλαβαίνουνε να γίνουν θαύματα, αντιπυρικά κι αντιπλημμυρικά έργα προλαβαίνουν να γίνουν. Σε σχετική δήλωση δε της κυρίας Δούρου προ της αναλήψεως των καθηκόντων της ως Περιφερειάρχη είχε ειπωθεί πως "Αν δεν κάνει κι αντιπλημμυρικά κι αντιπυρικά έργα θα πάει σπίτι της".

Τελικά και Περιφερειάρχης έγινε κι αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά δεν έκανε, πνιγμένους έχουμε. καμένους έχουμε, όμως αυτή εκεί. Ακόμα αγκαλιά με την καρέκλα της και δίχως ν αναλάβει ούτε λεκτικά κάποιο είδος ευθύνης.

Λέτε ξανά κι εδώ να φταίει το νεαρό της ηλικίας; Η το ότι όλοι μαζί σαν παρεάκι αντιμετώπισαν επιπόλαια αυτή την Εθνική καταστροφή με επικοινωνιακά τερτίπια πετώντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στις πολεοδομικές και χωροταξικές αδυναμίες;

Γιατί εγώ το δέχομαι ότι τα λάθη ξεκινάνε από πριν. Η σημερινή κυβέρνηση όμως κατά τη γνώμη μου οφείλει να κριθεί για την έλλειψη συντονισμού,  ενημέρωσης και για τις παθογένειες της πολιτικής προστασίας.

Κι όσο κι αν ο κ. Βερναρδάκης λέει να μην πυροβολούμε τον Τσίπρα διότι φορτώθηκε στην πλάτη του όλες τις παθογένειες ετών, τις αδυναμίες Πυρόσβεσης κι όλο το έγκλημα κατά του κοινωνικού κράτους, εγώ πιστεύω πως τουλάχιστον τις αδυναμίες Πυρόσβεσης είχε το χρόνο να τις αντιμετωπίσει.

Κι όσο για το έγκλημα κατά του κοινωνικού κράτους; Δεν το αντιμετώπισε. Το ολοκλήρωσε. Με το να κουτσουρεύει παροχές στην υγεία, στην παιδεία, με το να μειώνει μισθούς συντάξεις και με το να εξακολουθήσει με τον ίδιο και μεγαλύτερο ζήλο την ίδια νεοφιλελεύθερη φορολογική πολιτική των προκατόχων του χτυπώντας αλύπητα τη μεσαία τάξη εν ονόματι αξιολογήσεων, δόσεων και καθαρής εξόδου. 

Μιας εξόδου που γίνεται με πουλημένα ασημικά, υποθηκευμένη Εθνική αξιοπρέπεια κι όλη την Κρατική περιουσία υποθήκη στο υπερταμείο έναν αιώνα παρά κάτι. 

Κι όσο για το υγιές κοινωνικό κράτος που απέμεινε εν Ελλάδι; Δεν αφορά τους Έλληνες αλλά τους λαθρομετανάστες που απολαμβάνουν παροχών και ειδικής μεταχείρισής.

Εμείς όμως όπως λέει και ο Υπουργός Επικρατείας ας εξακολουθήσουμε να είμαστε επιεικείς λόγω του νεαρού της ηλικίας με τον Τσίπρα και πριν γίνουμε πιο αυστηροί μαζί του, ας του ζητήσουμε μια πανοραμική, άνω και κάτω γνάθου, για να ελέγξουμε αν επιτέλους έχει βγάλει φρονιμίτες για να μπορέσει έτσι να παραδοθεί δίχως την ασυλία του νεαρού της ηλικίας του
ανυπεράσπιστος στην κριτική μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.