Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Όχι στον σκοταδισμό και τον αντισημιτισμό

Ανακοίνωση Κίνησης "Ποια πόλη μας αξίζει;"
Η “Κίνηση: Ποια πόλη μας αξίζει;” καταδικάζει το νέο βανδαλισμό εις βάρος μνημείου στον χώρο του ΑΠΘ, το οποίο υπενθυμίζει την μακραίωνη παρουσία του ισραηλιτικού πληθυσμού στην Θεσσαλονίκη και την βία με την οποία ξεριζώθηκε από την ανθρωποφάγα ναζιστική μισαλλοδοξία και απανθρωπία.

Ο νέος βανδαλισμός στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε -διόλου τυχαία- τις μέρες κατά τις οποίες η Θεσσαλονίκη ενθυμείται την μαύρη επέτειο της συγκέντρωσης των Ισραηλιτών της πόλης στην πλατεία Ελευθερίας το 1942 και την επιχείρηση εξευτελισμού και απανθρώπισής τους από τους Γερμανούς Ναζί, που τελικώς οδήγησε τους συμπολίτες μας στα κρεματόρια και στον αφανισμό.

Η “Κίνηση” θεωρεί ότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και στην ιστορική λήθη είναι αγώνας για την δημοκρατία, την ελευθερία και την πρόοδο της Θεσσαλονίκης, συγχρόνως είναι ένας διαρκής αγώνας για την μύηση των πολιτών της και, κυρίως, της νέας γενιά της, στα πανανθρώπινα ιδανικά της ανεκτικότητας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης των ανθρώπων.

Η “Κίνηση: Ποια πόλη μας αξίζει;» δηλώνει δημοσίως ότι ο αγώνας ενάντια στο φαινόμενο του αντισημιτισμού, αποτελεί σταθερό προσανατολισμό της στην κατεύθυνση μιας Θεσσαλονίκης, δημοκρατικής χωρίς μισαλλοδοξία, ανεκτικής με διαθρησκευτική συνεργασία, κοσμοπολίτικης με έμφαση στα ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά της.

Η “Κίνηση: Ποια πόλη μας αξίζει;” καλεί την χριστιανορθόδοξη μητρόπολη Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο να καταδικάσει από τον άμβωνα όλες τις σκοταδιστικές εκδηλώσεις αντισημιτισμού, οι οποίες γίνονται υπό χριστιανοθρησκευτικό μανδύα -όπως φαίνεται από τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι βάνδαλοι στον χώρο του ΑΠΘ- και να αποστασιοποιηθεί ρητά και κατηγορηματικά από τις αντισημιτικές πρακτικές περιθωριακών παραφασιστικών και φασιστικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.