Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Ανοίγονται προοπτικές για τον αρχαιολογικό πλούτο του ν. Κιλκίς

Από την εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς,
την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία για τους αρχαιολογικούς χώρους του Παλαιού Γυναικοκάστρου και της αρχαίας Ευρωπού από την συνταξιούχο ανασκαφέα - αρχαιολόγο κ. Θωμαή Σαββοπούλου, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τον Α. Σπυρλιάδη και την Ε. Ναβροζίδου.
Γράφει η Πάολα Χαραλαμπίδου
Μια δυναμική και ελπιδοφόρα προσπάθεια διεκδίκησης των όσων αξίζουν και πρέπουν στο νομό Κιλκίς, σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό πλούτο του, έχει ξεκινήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Ειδικότερα, τη σημερινή εικόνα λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, συνθέτουν οι υψηλοί στόχοι, η εξωστρέφεια μέσω της διοργάνωσης ποικίλων κοινωνικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται υπό την ευθύνη της, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή τους, καθώς επίσης και η επιδίωξη και ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών με θεσμούς εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.

Απώτερος στόχος, η παραγωγή ουσιαστικού έργου ως κληροδοτήματος για τις επόμενες γενιές. Και προς αυτήν την κατεύθυνση αξίζουν να αναφερθούν μεταξύ άλλων, οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης τόσο του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, όσο και των εκθέσεών του μέσα από την εκπόνηση σχετικών μελετών, όπως επίσης και η πρόθεση για ανάδειξη της Αρχαίας Ευρωπού ως Μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Φυσικά, η ΕΦΑ Κιλκίς, όπως και κάθε άλλη υπηρεσία, μπορεί και λειτουργεί χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό της, που σήμερα υποστηρίζεται από μια ομάδα αξιόλογων και ικανότατων στελεχών, με προϊσταμένη την αρχαιολόγο κ. Γεωργία Στρατούλη. 

Συνεχίζοντας λοιπόν με νέες πρωτοβουλίες (όπως είναι π.χ. η διοργάνωση έκθεσης το ερχόμενο φθινόπωρο, με θέμα «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία θα παρουσιαστούν αρχαιολογικά ευρήματα από τα χαρακώματα των μαχών), και αναδεικνύοντας το πετυχημένο έργο όλων των προηγούμενων ετών, η ΕΦΑ Κιλκίς εργάζεται με αργά, αλλά σταθερά βήματα προκειμένου να εντάξει την περιοχή μας στον τουριστικό χάρτη. 

Ωστόσο,στο μεγάλο και απαιτητικό ζήτημα της τουριστικής ανάδειξης του νομού μας, η αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την ίδια την Εφορεία, όσο και από τη στήριξη και τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, όλων των τοπικών φορέων, αλλά και των ίδιων των Κιλκισιωτών.

Για τη δράση, τις εκδηλώσεις και το έργο της ΕΦΑ Κιλκίς, μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς στο facebook («Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς»).

Καλοκαιρινές δράσεις

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς στοχεύοντας στη γνωριμία του κοινού με την αρχαία πολιτεία του Παλατιανού, διοργανώνει την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018, στις 8.30 μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο και σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό- Πολιτιστικό Σύνολο «Πόλις» και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Κιλκίς "Π. Μουλλάς", μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα φεγγάρια που αγαπήσαμε, με τίτλο: «Μελωδικό φεγγάρι σε μια αρχαία πολιτεία στο Παλατιανό Κιλκίς».
Θα προηγηθεί ξενάγηση στον χώρο από τους αρχαιολόγους της Υπηρεσίας. Οι μελωδίες θα συνοδευτούν από απαγγελίες ποιημάτων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επίσης, στο πλαίσιο των πανελλήνιων εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα τις ιστορίες της νύκτας, «Εν Νυκτί», τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018, στις 8μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο του Γυναικόκαστρου Κιλκίς σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Κιλκίς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικόκαστρου και την Ομάδα Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση: «Νυχτερινές διαδρομές, αφηγήσεις, μουσικές, … ουρανίων σωμάτων επισκοπήσεις στο βυζαντινό κάστρο του Γυναικόκαστρου Κιλκίς».

Ιστορίες αφηγούνται αρχαιολόγοι της Εφορείας υπό τους ήχους του κλαρινετίστα Ηλία Γκίρμπα. Η παρατήρηση των ουρανίων σωμάτων γίνεται με τηλεσκόπιο και τη βοήθεια της Ομάδας των Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.