Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Ο Κώστας Κιλτίδης «σπάει» σιωπή του και προχωρά σε αποκαλύψεις γεγονότων

Πηγή: www.karfitsa.gr
Για ζητήματα που αφορούν τις ελληνικές εξαγωγές του αγροτοδιατροφικού τομέα προς τη Ρωσική Ομοσπονδία μιλά στην Karfitsa ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Κιλτίδης. Για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη εμπλοκή στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις ο κ. Κιλτίδης «σπάει» σιωπή του και προχωρά σε αποκαλύψεις γεγονότων, άγνωστων μέχρι σήμερα.

Όπως ο ίδιος σημειώνει, οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί και η στοχοποίηση ανθρώπων που συνέβαλαν στην εκτίναξη –μετά το 2008- των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων στη μεγάλη αγορά των 200 εκατομμυρίων καταναλωτών, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις σημαντικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την περίοδο 2008-2009, όταν ο κ. Κιλτίδης κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού. Η αγωνία του κορυφώνεται για τα αγροδιατροφικά προϊόντα, που αποτελούν τον πλέον εξωστρεφή της χώρας, με μερίδιο 20,1% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Όσον αφορά στις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία, αυτές ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτες μέχρι το 2007, σύμφωνα με τις εκθέσεις των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της χώρας μας στη Μόσχα. Κατέγραψαν όμως αύξηση μετά το 2008, όπως για παράδειγμα το 2012 όταν καταγράφεται αύξηση 575,23% (!) στην κατηγορία «πολτοί, καρποί φρούτων και μαρμελάδες», κατά 51,75% στα ακτινίδια, 53,33% στα ροδάκινα, 81,05% σε «μπρουνιόν και νεκταρίνια» και 48,06% στις φράουλες. 

Ωστόσο από το 2013 και μετά, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (πίνακας) που επεξεργάστηκε τα στοιχεία της Eurostat, καταγράφεται μία σημαντική μείωση σε μια σειρά επιλεγμένων προϊόντων πολλά από τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τον πρωτογενή τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας και σημαντικό παράγοντα για το εισόδημα των αγροτών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής. 

Η μείωση των εξαγωγών οφείλεται εν πολλοίς και στο εμπάργκο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρότι, αποτελεί «κοινό μυστικό» πως τα ελληνικά προϊόντα έχουν βρει διέξοδο στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας και Σερβίας.

«Τις τελευταίες μέρες κάποιοι -έχοντας άλλου είδους επιδιώξεις- επιχειρούν να πλήξουν την εξωστρέφεια του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα προς τη Ρωσική Ομοσπονδία εμπλέκοντας ανόμοια πράγματα», επισημαίνει ο κ. Κιλτίδης υπογραμμίζοντας ότι «άλλο είναι οι οικονομικές συναλλαγές και οι προσπάθειες εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας προς πάσα κατεύθυνση και άλλο ο σεβασμός αρχών και κανόνων, συμμαχιών και ενώσεων στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας». 

Μάλιστα για πρώτη φορά αποκαλύπτει τι συνέβαινε προ του 2007 και ποιες ήταν οι κινήσεις που έδωσαν ώθηση στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσική Ομοσπονδία όταν ο ίδιος ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την περίοδο 2007- 2009. «Τα προηγούμενα χρόνια, από το 2000 και μετέπειτα υπήρξαν πολλά φαινόμενα επιστροφής νωπών αγροδιατροφικών προϊόντων λόγω ακαταλληλότητας, διότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που έθετε η Ρωσική Ομοσπονδία. 

Το φαινόμενο αφορούσε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, καθώς επιστρέφονταν ολόκληρα κοντέινερ όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ολλανδία, την Τουρκία, το Ισραήλ κα. Το 2007 και το 2008 το πρόβλημα εντάθηκε και απειλούσε να τινάξει στον αέρα τις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία», θυμάται ο κ. Κιλτίδης υπογραμμίζοντας την καταλυτική συμβολή «των ομοδόξων, υψηλά ιστάμενων, παραγόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι μας άνοιξαν τότε τους ‘’δρόμους’’ για να αντιστρέψουμε τη δυσμενή για τη χώρα μας κατάσταση. 

Μέσω αυτών των ανθρώπων –και παρότι υπήρχε σχεδόν η απόλυτη άρνησή τους να εμπλακούν διότι ήταν απογοητευμένοι κι εξοργισμένοι με ό,τι συνέβη την προηγούμενη δεκαετία καθώς θεωρούσαν ότι εξαπατήθηκαν από τη χώρα μας όσον αφορά στα ποιοτικά γνωρίσματα των οπωροκηπευτικών που αποστέλλονταν προς τη Ρωσία- κατάφερα να πείσω τους αντίστοιχους ισχυρούς παράγοντες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δουν τη χώρα μας με άλλο μάτι, με ‘’όπλο’’ πάντα το ομόδοξο ορθόδοξο χριστιανικό μας δόγμα. 

Έτσι λοιπόν το 2008, ήρθε στη χώρα μας κλιμάκιο της διεύθυνσης φυτοϋγειονομικής προστασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κι επισκέφθηκε τα έξι ιδιωτικά εργαστήρια φυτοϋγειονομικού ελέγχου υπολειμμάτων και φυτοφαρμάκων που λειτουργούσαν τότε και απεδέχθη αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο: Η Ρωσική Ομοσπονδία -κατ΄ εξαίρεση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- αποφάσισε πως μόνο για την Ελλάδα θα γίνονται αποδεκτά τα πιστοποιητικά φυτοϋγειονομικού ελέγχου και των ιδιωτικών εργαστηρίων κατά παράβαση της πάγιας αρχής των ρωσικών αρχών που αποδέχονταν από την ΕΕ μόνο πιστοποιητικά κρατικών εργαστηρίων. Ήταν μία σημαντική συμφωνία η οποία έγινε χωρίς να με γνωρίζει και έκτοτε χωρίς να γνωρίσω κανέναν εκ των ιδιοκτητών των έξι ιδιωτικών εργαστηρίων. Και ο νοών νοείτο!».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ο κ. Κιλτίδης θέτει το ερώτημα: «Από πού κι ως πού μπορεί να θεωρηθεί εχθρός της πατρίδος μου η σύγχρονη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πολιτιστικά, λογοτεχνικά και κατά το θρήσκευμα έχει δυτικό τρόπο ζωής;». 

Επιπλέον, «μην ξεχνάμε ότι ήδη 10 χώρες της πρώην ΕΣΣΔ είναι εταίροι μας στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Κιλτίδης ο οποίο δηλώνει πως ανήκει πολιτικά στους λεγόμενους Ατλαντιστές καθώς πιστεύει πως η Ελλάδα «από το 1950 έπρεπε να είναι η πλέον πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ». 

 Μάλιστα ο ίδιος όταν ήταν υφυπουργός οργάνωσε και χρηματοδότησε πλήθος εκθέσεων και δράσεων προβολής και προώθησης των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά. Εξάλλου, τονίζει με νόημα «γνωρίζω την γεωπολιτική και γεωστρατηγική πραγματικότητα της χώρας μας».

Τα λάθη…
Τέλος, ο κ. Κιλτίδης υπογραμμίζει την ανάγκη να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος όπως συνέβη το 2009, με «την υποτιθέμενη ποσότητα των 200.000 τόνων αδιάθετης κομπόστας ροδακίνου». 

Ο ίδιος, παρότι εκείνη την εποχή δεν είχε την αρμοδιότητα και μετά από άγονη συζήτηση τεσσάρων μηνών στο υπουργείο, δέχτηκε να συνδράμει εθελοντικά στην επίλυση του προβλήματος. Και κατάφερε, όπως τονίζει «αξιοποιώντας πάλι πρόσωπα -κλειδιά από την πατρίδα μας που είχαν σχέση με κορυφαίους παράγοντες της Ρωσίας, να επιτευχθεί συμφωνία για άμεση απορρόφηση 100.000 τόνων στην τιμή των 10 ευρώ ανά χαρτοκιβώτιο με δυνατότητα να απορροφηθούν και άλλοι 100.000 τόνοι… εφόσον υπήρχαν». 

Όμως, οι εκπρόσωποι των μεταποιητών ζητούσαν ένα ευρώ επιπλέον στο χαρτοκιβώτιο. Έτσι , η συμφωνία αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ και κόστισε στον ελληνικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ «κατά τη συνήθη και ανόητη πρακτική της καταστροφής των ροδακίνων και της πληρωμής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.