Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Κίνηση: Ποια πόλη μας αξίζει;

Δελτίο τύπου Δημοτικής Κίνησης "Ποια πόλη μας αξίζει;"
H δημοτική “Κίνηση: Ποια πόλη μας αξίζει;” στην προσπάθειά της να συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων των πολιτών με το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου για την πλήρη αδιαφορία τους και την απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν την καταστροφή των έργων τέχνης στους δημόσιους χώρους της πόλης.

Οι βανδαλισμοί εντείνονται, οι φθορές στα μνημεία από την ρύπανση και την κακοκαιρία δεν αποκαθίστανται. Ακόμη και εμβληματικά μνημεία της δημόσιας γλυπτικής, όπως οι περίφημες “Ομπρέλες” του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην παραλία της πόλης, έχουν αφεθεί στην μοίρα τους.

Το μνημείο το οποίο έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων ως “στολίδι για την Θεσσαλονίκη”, ως ένα ακόμη “σήμα κατατεθέν της πόλης” μαζί με τον Λευκό Πύργο, και φωτογραφίζεται από κατοίκους και επισκέπτες της πόλης και αναπαράγεται διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευρίσκεται σε κακή κατάσταση χωρίς κανείς να αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία αποκατάστασής του.

Οι “Ομπρέλες” είχαν αρχικά τοποθετηθεί στην Βενετία, πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα, κατά τη διάρκεια της 45ης Μπιενάλε, μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκαν στην ανατολική πλευρά της παραλίας, την εποχή που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1997) και μεταφέρθηκαν στην σημερινή θέση τους το 2013, μετά την ανάπλαση της παραλίας. 

Σήμερα αποτελούν πόλο έλξης για φωτογράφιση και ένα από τα πιο γνωστά “σήματα” της πόλης. Ωστόσο, ευρίσκονται μονίμως επικαλυμμένες από ένα στρώμα αιθαλομίχλης και σκόνης και διακρίνονται από μακριά λόγω της βρωμιάς και της “μαυρίλας”, ενώ γενικώς το μνημείο έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις και καταστροφές. 

Οι ράβδοι οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του έργου και διακρίνονται σε παλαιότερες φωτογραφίες του, δεν υπάρχουν πλέον και δεν αντικαθίστανται με καινούργιες. Και ακόμη χειρότερα: σε πολλές “oμπρέλες” που ευρίσκονται χαμηλά έχουν καταστραφεί ή και αφαιρεθεί οι “ιστοί” τους και παρουσιάζουν ένα θλιβερό θέαμα άνευ προηγουμένου.

Η περίπτωση των “Ομπρελών” είναι απλώς ενδεικτική για την αδιαφορία και την ανοργανωσιά των αρμοδίων αντιδημαρχιών – κυρίως της αντιδημαρχίας πολιτισμού, η οποία εξαντλείται σε μια πληθωριστική πολιτική άσκοπων “δράσεων” χωρίς αρχή, μέση και τέλος - οι οποίες θεωρούν την φροντίδα του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης πάρεργο και ήσσονος σημασίας με αποτέλεσμα πολλά μνημεία της Θεσσαλονίκης να ευρίσκονται σε αξιοθρήνητη κατάσταση.

Η δημοτική “Κίνηση: Ποια πόλη μας αξίζει;” καλεί την διοίκηση του δήμου και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να αναλάβουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την πρωτοβουλία αποκατάστασης του έργου ενός σημαντικού καλλιτέχνη, όπως είναι ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο οποίος, εκτός των άλλων, είναι και ένα ιστορικό σημείο αναφοράς για τη δημόσια γλυπτική στην Θεσσαλονίκης.

Κίνηση: Ποια πόλη μας αξίζει;
Τηλ. επικοινωνίας: 6983-729864, 6973-399656

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.