Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Γκουντενούδης: "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί κύριε Σιωνίδη"

Απάντηση Δημάρχου Παιονίας κ. Γκουντενούδη στον κ. Σιωνίδη
(Δείτε την επιστολή Σιωνίδη ΕΔΩ)
Για μια ακόμη φορά επιλέγετε να κάνετε πολιτική μέσω δημοσιευμάτων τα οποία μάλιστα είτε ελάχιστα ή ουδόλως ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα κι ενώ μάλιστα έχετε λάβει τις απαντήσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έτσι λοιπόν νομίζετε ότι θα γίνετε δημοτική αρχή; Ο κόσμος κρίνει και δίνει τις απαντήσεις στις εκλογές.

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα στη σωστή τους θέση.

Πρώτα απ’ όλα και όσον αφορά την οικονομική διαχείριση του Δήμου Παιονίας, μας παραθέτετε μια σειρά από λογιστικά και οικονομικά μεγέθη τα οποία όμως, προφανώς λόγω της ιδιότητας σας, φροντίζετε να παρουσιάσετε με έναν «δημιουργικό» τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και της δικής σας θητείας ως αντιδημάρχου οικονομικών το 2011, η κρατική χρηματοδότηση μέσω ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) ήταν 7.373,408 ευρώ, η ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), δηλαδή η κρατική χρηματοδότηση για τα τεχνικά έργα ήταν 1.262.734 ευρώ και φυσικά η χρηματοδότηση από τα παρακρατηθέντα ήταν 762.706 ευρώ. Σύνολο κρατικής επιχορήγησης του Δήμου Παιονίας για το 2011: 9.398.848 ευρώ.

Το 2014 που ξεκίνησε η δική μας θητεία, η ΚΑΠ ήταν 4.252.610, η ΣΑΤΑ ήταν 577.000 και οι αποδοθείσες παρακρατηθείσες πιστώσεις ήταν 762.706,8. Σύνολο κρατικής επιχορήγησης του Δήμου Παιονίας για το 2014: 5.592.316 ευρώ

Ήτοι μια μείωση της τάξεως του 40% για την κρατική χρηματοδότηση από το έτος 2011 μέχρι το έτος 2014 όταν κι αναλάβαμε εμείς το Δήμο Παιονίας.

Επίσης, εάν σε αυτή τη μείωση συνυπολογίσουμε και την διακοπή της χρηματοδότησης των δήμων από τα οφειλόμενα ποσά από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία ήταν κατ’ έτος 762.706 ευρώ και σταμάτησαν να αποδίδονται το 2017, παρατηρούμε ότι η τελική συνολική κρατική χρηματοδότηση του Δήμου Παιονίας για το έτος 2017 είναι 4.972.911 ευρώ, ήτοι μείωση κοντά στο 50% της κρατικής χρηματοδότησης για το Δήμο Παιονίας κατά τα έτη 2011 μέχρι 2017.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής και της δικής σας θητείας ως αντιδημάρχου οικονομικών κύριε Σιωνίδη, λάβατε και επιπλέον κρατική χρηματοδότηση 1.440.269 ευρώ που αφορούσε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου.

Φυσικά, η κρατική χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ που κατευθύνεται στα τεχνικά έργα, μειώθηκε από 1.573.774 το 2012 σε μόλις 516.120 το 2017,μείωση που υπερβαίνει το 67%.

Εάν στα παραπάνω οικονομικά μεγέθη συνυπολογίσετε και την δραματική μείωση των εσόδων από τα δημοτικά τέλη λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης και της πίεσης που δέχονται τα εισοδήματα των δημοτών μας, καταλαβαίνετε πόσο πιο δύσκολη κατάσταση έχουμε να διαχειριστούμε εμείς απ’ ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Εμείς στο προεκλογικό μας πρόγραμμα στο οποίο και αναφέρεστε καθώς φαίνεται το έχετε αναγνώσει στο σύνολο του αλλά μάλλον δεν το καταλάβατε καλά, δεν έχουμε αναλωθεί σε παροχολογία και υποσχεσεολογία .

Τουναντίον, φροντίσαμε να είμαστε φειδωλοί και ρεαλιστικοί στις προβλέψεις μας. Και φυσικά ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων μας έχει υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί.

Επιπροσθέτως, η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ άνοιξε αρκετό καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, οι πρώτες προσκλήσεις των ΠΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βγήκαν μέσα στο 2017. Παρ’ όλα αυτά, εμείς καταφέραμε κι αντέξαμε στο ΕΣΠΑ τον Βιολογικό Καθαρισμό της Γουμένισσας, έργο ύψους άνω των 4 εκ. ευρώ. 


Επίσης, επανεντάξαμε την αποχέτευση (συλλεκτήριος αγωγός) της δομημένης περιοχής Πολυκάστρου, έργο ύψους 510.000 το οποίο είχε απενταχθεί με την δική σας θητεία και κινδύνευε να χαθεί οριστικά. Ακόμη, υλοποιήσαμε έργο interreg για την δημιουργία νέου χημείου στη ΔΕΥΑ, ιδρύσαμε το Κέντρο Κοινότητας στην Αξιούπολη με ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι υπογράψαμε σύμβαση ίδρυσης για το 4ο Δημοτικό και το 4ο Νηπιαγωγείο Πολυκάστρου.

Με πόρους του Δήμου Παιονίας έχουμε προβεί σε σειρά τεχνικών έργων που αφορούσαν ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις, αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, διαμόρφωση αστικού περιβάλλοντος, κόμβο διευθέτησης κυκλοφορίας στο Πολύκαστρο, νέες εγκαταστάσεις για τον όρχο οχημάτων, προμήθεια μηχανημάτων κι ένα σωρό άλλες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Δήμου, τις οποίες παρεμβάσεις γνωρίζετε κι από τον απολογισμό που καταθέσαμε.

Είμαστε περήφανοι για το έργο μας, το οποίο παράγαμε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Εσείς που διαχειριστήκατε τόσα χρήματα επί τόσα έτη, μπορείτε να μας πείτε έστω ένα πραγματικό έργο το οποίο υλοποιήσατε;

Και μιας και αναφέρεσθε στη συμπλήρωση 4 χρόνων διοίκησης μας, να σας ενημερώσουμε ότι στην αντίστοιχη δική σας τετραετία, διαχειριστήκατε σχεδόν 8,5 εκ. ευρώ παραπάνω κρατικής επιχορήγησης (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, οφειλόμενα και επιχορήγηση από το ΥΠΕΣ για εξόφληση ληξιπροθέσμων) κι εκτός αυτού φυσικά μεσούσης της θητείας σας κορυφώθηκε και η διαδικασία προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Αυτό σημαίνει ότι διαχειριστήκατε σχεδόν δυο προϋπολογισμούς κρατικής επιχορήγησης παραπάνω από εμάς σε μια τετραετία!

Και αντί αυτό να αποτυπωθεί σε έργα για τους δημότες, ο Δήμος στη δική σας θητεία οπισθοδρόμησε.

Εκτός αυτού, μας αφήσατε και «φέσι» από τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις σας και δη από δικαστικά διεκδικούμενες υποχρεώσεις ιδιωτών και προμηθευτών έναντι του Δήμου Παιονίας, υποθέσεις οι οποίες «έσκασαν» στη δική μας θητεία και τις αποπληρώνουμε εμείς.

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί κύριε Σιωνίδη.

Εσείς είσαστε ελεγχόμενος από την δικαιοσύνη όχι εμείς, και μάλιστα παραπεμφθείς για κακούργημα με περιοριστικούς όρους για την υπόθεση του Ωδείου του Πολυκάστρου μαζί με άλλους συναδέλφους και μη, μπορεί και αδίκως αλλά αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη. 

Επίσης, και στην υπόθεση της συνένωσης των φορέων σε κοινωφελή επιχείρηση, δεν φροντίσατε ως αντιδήμαρχος οικονομικών όλου του Δήμου Παιονίας να αποκαταστήσετε το πρόβλημα, αλλά συνεχίζεται ακόμη. Λόγω μη ορθής αποτύπωσης των οικονομικών και λογιστικών στοιχείων από την προηγούμενη διοίκηση δεν κατατέθηκαν ισολογισμοί για την κοινωφελή και έτσι με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Και μην μας λέτε ότι εσείς προσωπικά δεν φέρετε ευθύνη, καθώς ως αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών θα έπρεπε να έχετε την εποπτεία και την επιμέλεια για όλους τους φορείς του Δήμου Παιονίας αφού αυτοί χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Δήμου.



Η δική μας δημοτική αρχή μέσα στα 4 μόλις χρόνια θητείας, μείωσε δραστικά τη σπατάλη των πόρων, ανακεφαλαιοποιώντας όλα τα δάνεια προηγούμενων θητειών με χαμηλότερο επιτόκιο, εξασφαλίζοντας μια ανάσα επιπλέον 250.000 περίπου χιλιάδων ευρώ το χρόνο. Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά σύστημα αποθήκης στο δήμο, μειώνοντας το κόστος των προμηθειών.

Έχουμε έτοιμες μελέτες και διακηρύξεις για πληθώρα έργων που αφορούν όλο το φάσμα των δημοτικών ενοτήτων μας, τα οποία θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τρανταχτό παράδειγμα της μνημειώδους ανεπάρκειας της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν το θέμα της κτηματογράφησης.

Κανένα ακίνητο του τότε Δήμου Πολυκάστρου δεν είχε κτηματογραφηθεί με κίνδυνο να περιέλθει η κυριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακόμη και το κτίριο του Δημαρχείου στο Πολύκαστρο δεν ήταν καταχωρημένο ως ιδιοκτησία του Δήμου και φυσικά αν δεν κινούσαμε εμείς ταχύτατα τη διαδικασία αυτή, θα φθάναμε εξαιτίας σας κύριε Σιωνίδη να πληρώναμε ενοίκιο για το δημαρχείο.

Όσον αφορά το έργο της μεταφοράς το νερού από τις πηγές Παίκου στο Πολύκαστρο, σας αναφέρουμε για μία ακόμη φορά, παρότι σας το έχουμε πει πολλάκις κι εντός του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η τεχνική μελέτη που μας κληροδοτήσατε για το εν λόγω έργο ήταν πλέον ανεπίκαιρη και δεν ανταποκρινόταν στις περιβαλλοντικές προεκτάσεις του έργου.

Φυσικά και δεν συνοδευόταν από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά και ειδική Μελέτη Οικολογικής Αξιολόγησης, καθώς μιλάμε για περιοχή NATURA από την οποία θα διέλθει ο αγωγός του νερού.

Εμείς λοιπόν επί τη αναλήψει των καθηκόντων μας ως δημοτική αρχή και σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Παιονίας, φροντίσαμε να επικαιροποιήσουμε την τεχνική μελέτη, να βγάλουμε άδειες χρήσης για τις πηγές του νερού με πρωτοβουλία του Προέδρου ΔΕΥΑΠ κ. Τζούρτζου και φυσικά να εκπονήσουμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Καταθέσαμε όλο τον φάκελο στην αρμόδια αρχή που είναι η ΔΙΠΕΧΩΣ και αναμένουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Οι διαδικασίες αυτές είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και μάλιστα όταν μιλάμε για περιοχές οι οποίες προστατεύονται για την διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Σας πληροφορούμε ότι δεν έχουμε χάσει κανένα έργο κύριε Σιωνίδη, διότι μάλλον έχετε μάθει να κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.

Οι προσκλήσεις από το ΠΕΠ που αφορούν το νερό βγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα όταν υπάρχει καταγεγραμμένο ενδιαφέρον από τους φορείς.

Εμείς ως Δήμος Παιονίας αμέσως μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης, θα υποβάλλουμε το έργο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η διαχειριστική αρχή έχει δεχθεί το αίτημα μας για έκδοση σχετικής πρόσκλησης η οποία βέβαια θα αφορά κι άλλους δήμους με ανάλογα αιτήματα.

Η «αστοχία» λοιπόν την οποίαν επικαλείσθε κύριε Σιωνίδη και την οποία όντως ανέφερα στη συνέντευξη μου, ήταν το γεγονός ότι η τεχνική μελέτη την οποία μας είχατε αφήσει ήθελε επικαιροποίηση και το γεγονός ότι έργα τέτοιου βεληνεκούς προσκρούουν σε σωρεία νομοθετικών εμποδίων τα οποία για να προσπελαστούν χρειάζεται χρόνος και πίεση, κάτι που άλλωστε εξαρχής κάνουμε. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζετε από τη μακρόχρονη θητεία σας ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος οικονομικών.

Κλείνοντας κύριε Σιωνίδη, σας καλούμε για μία ακόμη φορά να αφήσετε την μικροπολιτική κατά μέρους και να φροντίσετε να ανταποκριθείτε στα καθήκοντα τα οποία σας έχουν αναθέσει οι δημότες, δηλαδή της ουσιαστικής και παραγωγικής αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο θα σας χρειαστεί και για το μέλλον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.